IoT kullanan mobil şebeke istasyonu için ısı ve yangın önlemi sisteminin tasarlanması: Bir uygulama örneği
Designing a heat and fire precaution system for a mobile network station using IoT: An application example
- Tez No: 747136
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH ERHAN AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: GSM Baz İstasyonu, IoT Uygulamaları, Sistem Tasarımı, Akıllı Şebeke Sistemi, Yangın Önleme, GSM Base Station, IoT Applications, System Design, Smart Grid System, Fire Prevention
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi IOT KULLANAN MOBİL ŞEBEKE İSTASYONU İÇİN ISI VE YANGIN ÖNLEMİ SİSTEMİNİN TASARLANMASI: BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ MEHMET SÜLEYMAN PİRİNÇÇİ İnönü Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı 49+IX sayfa 2022 Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Erhan AKKAYA Mobil iletişimin artmasıyla birlikte farklı coğrafi konumlarda baz istasyonuna olan ihtiyaç da artmaktadır. İletişimin sürekliliği açısından baz istasyonları her an çalışır halde olması önemli görülmektedir. Bu bağlamda 7/24 servis ağının devamlı çalışır halde tutmak modern insanın vazgeçilmezi arasında yer almaktadır. Baz istasyonlarının fiziksel olarak, aktif durumda kalmasını ve iletişimin sürekliliğini sağlamak, saha personelinin görevidir. Saha personeli açısından farklı coğrafi konumlarda olan baz istasyonlarını sürekli gezerek, herhangi bir teknik arızanın olup olmadığını kontrol etmek oldukça maliyetli ve yorucu bir iştir. Ayrıca aylık peryodik bakımlar yapılmaktadır. Buna rağmen, baz istasyonlarında meydana gelebilecek sıcaklık artışı, nem artışı, elektik kesintisi, yangın gibi durumlarda, iletişim kesintisi olduktan sonra saha personeli arızaya müdahale ederek istasyonu çalışır hale getirmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda bu çalışmada bir baz istasyonunun Arduino tabanlı sıcaklık takibi ve yangın kontrolü gerçekleştirilerek baz istasyonundan gelen yüksek sıcaklık alarmını, saha personeline anlık mesaj olarak ileten erken uyarı sistemi oluşturulmuştur. Bu çalışmada önerilen sistemde saha personeli fiziksel olarak baz istasyonu konumuna gitmeden uzaktaki istasyonlara erişebilmekte ve arızalar, oluşturulan bir alarmla otomatik olarak saha personeline iletilmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DESIGNING A HEAT AND FIRE PRECAUTION SYSTEM FOR A MOBILE NETWORK STATION USING IOT: AN APPLICATION EXAMPLE Mehmet Süleyman PİRİNÇÇİ Inonu University Graduate School of Nature and Applied Sciences Department of Computer Engineering 49+IX pages 2022 Supervisor: Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Erhan AKKAYA With the increase in mobile communication, the need for base stations in different geographical locations is also increasing. In terms of continuity of communication, it is considered important that the base stations are operational at all times. In this context, keeping the 24/7 service network running continuously is among the indispensables of modern people. It is the duty of the field personnel to keep the base stations physically active and to ensure the continuity of communication. In terms of field personnel, it is a very costly and tiring task to check whether there are any technical malfunctions by constantly visiting the base stations in different geographical locations. In addition, monthly periodic maintenance is carried out. However, in cases such as temperature increase, humidity increase, power failure, fire that may occur in the base stations, after the communication interruption, the field personnel intervenes in the malfunction and makes the station operational. In line with this information, in this study, an early warning system was created that transmits the high temperature alarm from the base station as an instant message to the field personnel by performing Arduino-based temperature monitoring and fire control of a base station. In the system proposed in this study, field personnel can access remote stations without physically going to the base station location, and faults are automatically transmitted to field personnel with an alarm.