Depresyonun yordayıcıları olarak bağlanma stilleri ve öz şefkat
Attachment styles and self-compassion as predictors of depression
- Tez No: 747145
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ONUR NOYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, Bağlanma Stilleri, Öz Şefkat, Depression, Attachment Styles, Self-Compassion
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu tez çalışmasında depresyonun yordanmasında bağlanma stilleri ve öz şefkatin rolü araştırılmıştır. Çalışmanın örneklemini 18-76 yaş aralığında bulunan 327 birey oluşturmaktadır. Katılımcıların 214'ü (%65.4) kadın, 113'ü (%34.6) erkektir. Araştırma kapsamında bireylerin bağlanma stilleri, öz şefkatleri ve depresyon düzeyleri incelenmiştir. Veri toplama amacıyla Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II, Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği ve Öz Duyarlık Ölçeği kullanılmıştır. Ek olarak katılımcıların cinsiyet ve eğitim durumu hakkında bilgi almak amacıyla Sosyodemografik Bilgi Formu verilmiştir. Bağlanma stilleri, depresyon ve öz şefkat arasında 0.20 ile 0.83 aralığında istatistiksel açıdan anlamlı derecede ilişkiler bulunmaktadır. Regresyon analizi sonuçlarına göre öz şefkatin ve bağlanma stillerinin kaçınmacı alt boyutunun birlikte depresyon puanını %31.6 oranında yordadığı görülmektedir. Ayrıca cinsiyete ve eğitim düzeyine göre değişkenlerin farklılaşıp farklılaşmadığına ilişkin incelemeler de yapılmıştır. Bulgular literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the role of attachment styles and self-compassion in predicting depression was investigated. The sample of the study consists of 327 individuals between the ages of 18-76. Of the participants, 214 (65.4%) were female and 113 (34.6%) were male. Attachment styles, self-compassion and depression levels of individuals were examined within the scope of the research. Experiences in Close Relationships-Revised Scale, Hospital Anxiety and Depression Scale, and Self-Compassion Scale were used to collect data. In addition, a Socio-Demographic Information Form was given to obtain information about the gender and educational status of the participants. There are statistically significant relationships between attachment styles, depression and self-compassion, ranging from 0.20 to 0.83. According to the results of the regression analysis, it is seen that self-compassion and avoidant sub-dimension of attachment styles together predicts the depression score by 31.6%. In addition, analyzes were made on whether the variables differed according to gender and education level. The findings were discussed in the light of the literature.