Geçmişten günümüze Rus kültüründe düğün törenleri
Wedding ceremonies in Russian culture from past to present
- Tez No: 747152
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKAY ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Folklore, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Rus düğün törenleri, düğün gelenekleri, ritüeller, merasim, Russian wedding ceremonies, wedding traditions, rituals, ceremony
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın konusu, Rus düğün törenlerinin tarihsel süreçteki gelişim ve değişim aşamalarıdır. Amacı ise geçmişten günümüze Rus düğün törenlerinin nasıl değiştiğini literatüre dayalı olarak ortaya koymaktır. Bu amacı gerçekleştirmek için tarihi yazılı kaynaklara erişilmiş ve değerlendirilmiştir. Literatür taraması ile toplanan veriler analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda Hıristiyanlık öncesi pagan dönem, Hıristiyanlık, Çarlık, SSCB ve günümüz düğün törenleri arasında belli sürekliliklerin bulunduğu anlaşılmıştır. Ayrıca sayılan dönemlerin ideolojik, kültürel, sosyal ve ekonomik yapısına göre düğün törenlerinde farklılıkların ve değişimin de yaşandığı görülmüştür. İnsan hayatında yer alan gelenek, bayram ve önemli anlara insanların özel önem arz etmeleri ve bu anları göz kamaştırıcı merasimlerle kutlayıp hafızalara kazımaları alışılageldik bir durumdur. Düğün, doğum, ergenlik gibi birçok an insanlar için dönüm noktalarını oluşturur ve bu anlar onun çevresi ile olan ilişkilerini etkileyip ona yeni haklar kazandırır. Aynı zamanda da kendisinden yeni davranışlar talep eder. Elbette insan yaşamında yer alan bu tür dönüm noktalarının nesilden nesle aktarılan görkemli törenler ile kutlanması bu dönüm noktalarına gösterilen özel önemin anlamını bizlere göstermektedir. Ayrıca, toplumsal yaşamda gelenek ve yenilik arasında dinamik bir ilişki bulunmaktadır. Bu ilişkiyi Slav halklarından Rus düğün töreninin gelişim evrelerinde görebiliriz. Rus düğün törenleri dinsel, ekonomik, toplumsal ve tarihi koşullara göre yeni görünümlere bürünse de belli bir sürekliliği de bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is developmental stages of Russian wedding ceremonies in the historical process. This study aims at revealing how Russian wedding ceremonies have changed from past to present by means of literature review. In order to achieve this aim, historical written sources were accessed and evaluated. Data collected through literature review was analyzed. As a result of the study, it was revealed that there were certain continuities between the pre-Christian pagan period, Christianity, Tsarism, the USSR and today's wedding ceremonies. In addition, it was seen that there were differences and changes in wedding ceremonies depending on the ideological, cultural, social and economic structure of mentioned periods. It is customary for people to attach special importance to traditions, holidays and important moments of life, to celebrate them with dazzling ceremonies and keep these memories alive. Many moments such as weddings, births and puberty time become turning points for people, affect their relations with environment, give humans new rights and make them generate new kinds of behavior at the same time. Of course, celebration of such turning points with magnificent ceremonies handed down from generation to generation shows us special importance given to these events. In addition, there is a dynamic relationship between tradition and innovation in social life. We can see this relationship in the developmental stages of the Russian wedding ceremony of Slavic peoples. Although Russian wedding ceremonies take on new appearances depending on religious, economic, social and historical conditions, they still have a certain continuity.