Investigation effects of pterostilbene on differentiation and adipogenesis in 3T3-L1 cells
3T3-L1 hücrelerinde pterostılben'in farklılık ve adipogenez üzerine etkilerinin incelenmesi
  1. Tez No: 747169
  2. Yazar: BİRGÜL GÜLNAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL ÖZDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, Pterostilben, 3T3-L1, Adipogenez, Farklılaşma, Glikoz taşıyıcı 4, Adiponektin, Diabetes mellitus, Pterostilbene, 3T3-L1, Adipogenesis, Differentiation, Glucose transporter 4, Adiponectin
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Diabetes mellitus (DM), yetersiz insülin salınımı ve/veya insülin etki kusuru olduğunda ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. DM genellikle normal kan şekeri seviyelerinin üzerinde yüksek kan şekeri (hiperglisemi) ile karakterize edilir. Sürekli olarak yüksek kan şekerine sahip olmak, böbrekleri, sinirleri, kalbi, göz damarlarını etkileyen ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilen genel damar hasarına neden olmaktadır. Etiyolojide diyabet, gestasyonel diyabet, tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet olmak üzere üç ana gruba ayrılır. Bitki ekstreleri, alternatif yeni ilaç aktif bileşenlerinin araştırılmasında çok önemli kaynaklardır. Pterostilben, resveratrolün doğal olarak dimetillenmiş bir analoğu olarak bilinir ve ana kaynağı üzüm ve yaban mersinidir. Bu çalışmada, Pterostilbenin 3T3-L1 hücrelerinde Pterostilben'in farklılaşma ve adipogenez üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, Pterostilben, farklı konsantrasyonlarda olgun 3T3-L1 adipositlerine uygulanarak MTT ile yarı maksimum inhibitör konsantrasyonları (IC50) belirlenmiştir. Çıkan sonuçlara dayanarak, sonraki deneylerde hücrelere uygulamak için Pterostilben'in 5 ve 7.5 µM'lık dozları seçilmiştir. Ek olarak, preadipositlerde ve 3T3-L1 adipositlerde lipid birikimini ve Pterostilben'nin etkilerini belirlemek için Oil Red O uygulanmış ve Pterostilben tedavisinin adiposit farklılaşmasında lipid birikimini azalttığı gözlenmiştir. Pterostilben'nin 3T3-L1 adiposit hücrelerinde sitotokik etkisi ölü/canlı hücre asay ile doğrulanmıştır. Pterostilben'nin 3T3-L1 adiposit hücrelerinin morfolojisi üzerindeki etkisini değerlendirmek için faz kontrast mikroskobu Giemsa boyaması, F-aktin boyaması ve DAPI boyaması uygulanmıştır. Çalışma sonucuna göre 14. günde 7.5 uM doz ile tedavi edilen adipositler, diğer tedavi grubuna kıyasla daha az yoğun lipid birikimi, daha iğ benzeri bir morfoloji, ve preadipositleredeki gibi filamentler benzer şekilde yönlendiği gözlenmiştir. Aynı zamanda Pterostilben dozları tedavisi ile farklılaşan adipositler, zamana ve doza bağlı bir şekilde artan DNA yoğunlaşması sergilemiştir. Son olarak, insülin direnci ile bağlantılı Glikoz taşıyıcı-4 (Glut-4) ve Adinopektin ekspresyonu, immunfloresan boyama ve qRT-PCR ile değerlendirilmiştir. Glut-4 ve Adiponektin floresansı, Pterostilben dozları ile tedavi edilen adipositlerde tedavi edilmeyen adipositlere kıyasla doza bağlı olarak azalmıştır. Bununla birlikte, Glut-4 ve Adiponektin mRNA ekspresyonu da tedavi edilen adipositlerde tedavi edilmeyen adipositlere kıyasla azalmıştır. Özellikle 14. günde diğer tedavi grubuna kıyasla Pterostilben'in 7.5 µM uygulanmış adipositlerde, aktin filamentleri filamentöz yapıda olup, preadipositleredeki gibi filamentler benzer şekilde yönlenmiş ve kromatin yoğunlaşması oldukça yüksek olarak gözlenmiştir. Bu çalışma sonucunda, Pterostilben'nin apoptozu indüklediği, lipid birikimini azalttığı, Glut-4 ve Adiponectin düzeyini artırdığı ve diyabette insülin direncinin azalmasına katkıda bulunabileceği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Diabetes mellitus (DM) is a chronic illness that occurs when there is inadequate insulin secretion and/or insulin action defect. DM is usually characterized by high blood sugar (hyperglycemia) above normal blood sugar levels. Having consistently high blood glucose causes general vascular damage that affects the kidneys, nerves, heart, eye vessels and can lead to a variety of health problems. In etiology, diabetes is divided into three main groups as gestational diabetes (GDM), type 1 diabetes and type 2 diabetes. Plant extracts are very important sources in the search for alternative new drug active ingredients. Pterostilbene is known as a naturally dimethylated analogue of resveratrol and its main source is grapes and blueberries. In this study, it was aimed to evaluate the effects of Pterostilbene on differentiation and adipogenesis in 3T3-L1 cells. For this purpose, Pterostilbene was treated to mature 3T3-L1 adipocytes at different concentrations and half-maximum inhibitory concentrations (IC50) were determined by MTT. Based on the results, 5 and 7.5 µM doses of Pterostilbene were chosen to apply to cells in subsequent experiments. In addition, Oil Red O was applied to determine the lipid accumulation and effects of Pterostilbene in preadipocytes and 3T3-L1 adipocytes, and it was observed that Pterostilbene treatment reduced lipid accumulation in adipocyte differentiation. The cytotoxic effect of Pterostilbene in 3T3-L1 adipocyte cells was confirmed by dead/live cell assay. Phase contrast microscopy and Giemsa staining, F-actin staining and DAPI staining were applied to investigate the effect of Pterostilbene on the morphology of 3T3-L1 adipocyte cells. According to the study result, adipocytes treated with a dose of 7.5 µM on day 14 showed less intense lipid deposition and a more spindle-like morphology compared to the other treatment group. Finally, the expression of Glucose transporter-4 (Glut-4) and Adinopectin associated with insulin resistance was evaluated by immunofluorescent staining and qRT-PCR. Especially on the 14th day, compared to the other treatment group, actin filaments were filamentous in adipocytes treated with Pterostilbene 7.5 µM compared to the other treatment group, the filaments were similarly oriented as in preadipocytes, and chromatin condensation was observed to be quite high. As a result of this study, it was observed that Pterostilbene induce apoptosis, reduce lipid accumulation but induce Glut-4 and Adiponectin level, and may conduce to the reduction of insulin resistance in diabetes.