Covid-19 pandemi süreci algılanan sosyal destek ile travma sonrası büyüme arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between posttraumatic growth and perceived social support during the Covid-19 pandemic
- Tez No: 747256
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYDEH FARAJİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: COVID-19 Pandemisi, Kitlesel Travma, Travma Sonrası Büyüme, Algılanan Sosyal Destek, COVID-19 Pandemic, Mass Trauma, Posttraumatic Growth, Perceived Social Support
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Koronavirüs salgınında sosyal etkileşimlerin sınırlandırılması, hastalık kapmakla ilintili endişeler ve virüs sebebiyle yaşanan ölümler insanlar üzerinde travmatik bir etki yaratabilmektedir. Ancak örseleyici olaylar her zaman olumsuz psikolojik sonuçlara neden olmamaktadır. Travma sonrası büyüme (TSB) kavramı, bireylerin zorlu yaşam olayları ile baş ederken sergiledikleri psikolojik ve bilişsel çaba sonucunda ortaya çıkan pozitif değişimleri belirtmektedir. Algılanan sosyal destek (ASD), bireyin ihtiyaç duyduğu zaman yakınlarının ona destek olacağını bilmesi, çevresi tarafından sevilmesi ve saygı görmesidir. Algılanan sosyal destek düzeyi yüksek olan kişiler sıkıntılarını yakınları ile paylaşabilmektedirler ve daha yüksek düzeyde travma sonrası büyüme yaşayabilmektedirler. Mevcut çalışmanın amacı, COVID-19 pandemi süreci bireylerin algıladıkları sosyal destek düzeyi ile travma sonrası büyüme düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Katılımcılar Travma Sonrası Büyüme Envanteri, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Çok Boyutlu COVID-19 Ölçeği ve Sosyodemografik bilgi formu doldurmuşlardır. Araştırmaya 18-35 yaş aralığında olan toplam 467 (325 kadın, %69.6'sı kadın, 142 erkek, %30.4'ü erkek) kişi katılmıştır. Araştırmanın verileri SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 25.00 programıyla analiz edilmiştir. Veri analizi aşamasında Bağımsız Örneklemler T-Testi, ANOVA, Pearson Korelasyon Testi ve Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi yapılmıştır. Çalışmanın temel bulgusuna göre COVID-19 pandemi süreci genç yetişkinlerin algıladıkları sosyal destek düzeyi ile travma sonrası büyüme düzeyleri arasında pozitif korelasyon belirlenmiştir. COVID-19 salgın süreci bireylerin travma sonrası büyüme düzeyini arttırmayı amaçlayan müdahale uygulamalarında bireylerin sosyal destek mekanizmalarını arttırmaya çalışmak önem teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
Limiting social interactions in the coronavirus epidemic, worries about catching the disease, and the deaths due to the virus can have a traumatic effect on people. However, traumatic events do not always cause negative psychological consequences. The concept of posttraumatic growth (PTG) refers to the positive changes that occur as a result of the psychological and cognitive effort individuals exert while coping with difficult life events. Perceived social support (PSS) corresponds to knowing that an individual's relatives will support her. PSS provides a person feeling of being loved and respected by her environment. People with a high level of perceived social support can share their distress with their relatives and experience higher levels of posttraumatic growth. The aim of this study examining the relationship between the level of perceived social support and posttraumatic growth level during the COVID-19 pandemic. Participants completed Post-Traumatic Growth Inventory, Multidimensional Perceived Social Support Scale, Multidimensional COVID-19 Scale and Sociodemographic information form. A total of 467 (325 female, %69.6 female, 142 male, %30.4 male) people between the ages of 18-35 participated in the study. The data of the research is analyzed via SPSS 25.00 program. In the data analysis phase, Independent Samples T-Test, ANOVA, Pearson Correlation Analysis and Multiple Linear Regression Analysis were conducted. According to the main finding of the study, a positive correlation was determined between perceived social support and posttraumatic growth level of young adults during the COVID-19 pandemic. It is essential to try to increase the social support mechanisms of individuals in intervention applications that aim to enhance the posttraumatic growth level of individuals during COVID-19 pandemic.