Narsisistik kişilik özellikleri ile hatayla ilişkili utanç ve suçluluk duygusu ve şiddete yönelik tutumlar arasındaki ilişkiler
The relationships between narcissistic personality traits and offence-related feelings of shame and guilt and attitudes towards violence
  1. Tez No: 747259
  2. Yazar: TİLBE ÖZARABACI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYDEH FARAJİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Narsisizm, Utanç, Suçluluk, Şiddet, Narcissism, shame, guilt, violence
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Narsisistik kişilik, kendini diğer insanlardan üstün ve ayrıcalıklı görme, kişilerarası ilişkilerde bozulma, diğer insanları bireysel çıkarlar doğrultusunda kullanma ve empati becerisinin zayıf olması özellikleri ile karakterizedir. Hatayla ilişkili utanç ve suçluluk duyguları belirlenmiş bir kural ya da standarda uymaya ve suç işlememeye teşvik eden ve sosyal davranışları düzenleyen duygular olarak nitelendirilmektedir. Şiddete yönelik tutum, kişinin kendisine, bir başkasına ya da topluluğa yönelik fiziksel güç, psikolojik zarar ya da cinsel kimliğini ve/veya ifadesini hedef alan herhangi bir eylem şeklinde kendini gösteren ve kısa ve/veya uzun vadede olumsuz etkilerinin görülebileceği bir olgudur. Araştırma, 18-35 yaş arası genç yetişkinlerde narsisistik kişilik özellikleri ile hatayla ilişkili utanç ve suçluluk duygusu ve şiddete yönelik tutum arasındaki ilişkileri ve sözü geçen değişkenlerin cinsiyet, eğitim durumu, gelir durumu ve daha önce psikiyatrik tanı alma durumu demografik özelliklerine göre farklılaşma olup olmadığını incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada 218 kadın (%53,8) ve 187 erkek (%46,2) olmak üzere toplam 405 katılımcıya ulaşılmıştır. Çalışmada kullanılan veri toplama araçları Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Hatayla İlişkili Utanç ve Suçluluk Duygusu Ölçeği, Şiddete Yönelik Tutum Ölçeği ve Beş Faktör Narsisizm Ölçeği- Kısa Form şeklindedir. Katılımcılar ölçekleri çevrim içi yoldan sağlamışlardır. Araştırmanın sonuçlarını değerlendirmek üzere SPSS 25 Programı kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, kırılgan narsisizm ile suçluluk, utanç, suç ve savaş, fiziksel ceza ve partner şiddeti alt ölçekleri ile pozitif ilişki, büyüklenmeci narsisizm ile suçluluk, utanç, suç ve savaş, fiziksel ceza ve partner şiddeti alt ölçekleri ile negatif ilişki tespit edilmiştir. Bununla beraber, utanç ve suçluluk ile suç ve savaş, fiziksel ceza ve partner şiddeti arasında negatif ilişki olduğu saptanmıştır. Son olarak, ilgili değişkenlerin cinsiyet, gelir durumu ve daha önce psikiyatrik tanı alma durumuna göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Sonuçlar literatür ışığında tartışılmış, sınırlılıklar ve gelecek çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Narcissistic personality is characterized by seeing oneself as superior and privileged from other people, deterioration in interpersonal relationships, using other people for personal interests, and weak empathy skills. Offence-related feelings of shame and guilt are characterized as emotions that encourage conforming to a set rule or standard and not committing a crime and regulating social behavior. Attitude towards violence is a phenomenon that manifests itself in the form of physical force, psychological harm or any action targeting one's sexual identity and/or expression against oneself, another person or the community, and its negative effects can be seen in the short and/or long term. The aim of the study was to examine the relationships between narcissistic personality traits, offence-related feelings of shame and guilt, and attitudes towards violence in young adults aged 18-35, and whether these variables differ according to the demographic characteristics of gender, education, income, and previous psychiatric diagnosis. A total of 405 participants, 218 women (53.8%) and 187 men (46.2%), were reached in the study. Data collection tools used in the study are Socio-Demographic Information Form, Turkish Form of Offence-Related Feelings of Shame and Guilt Scale, Turkish Version of the Attitude towards Violence Scale, and The Short Form of Five Factor Narcissism Inventory. SPSS 25 Program was used to evaluate the results of the research. According to the results of the study, covert narcissism was positively associated with the subscales of guilt, shame, crime and wars, corporal punishment and partner violence, and overt narcissism was negatively associated with the subscales of guilt, shame, crime and wars, corporal punishment and partner violence. In addition, a negative relationship was found between shame and guilt, crime and wars, corporal punishment and partner violence. Finally, it was determined that the variables differed significantly according to gender, income status and previous psychiatric diagnosis. The results were discussed in the light of the literature, limitations and suggestions for future studies were presented.