Association between the interleukin-1 beta (IL 1β) gene polymorphism and ovarian cancer
İnterlökin-1beta (IL 1β) gen polimorfizmi ve over kenseri arasındaki ilişkinin araştırılması
- Tez No: 747273
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜM SEDA GÜLEÇ YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Polimorfizm, Genotipleme, İnterlökin-1β (IL-1β), Epitelyal Yumurtalık Kanseri, Yumurtalık Kanseri, Polymorphism, Genotyping, Interleukin-1β (IL-1β), Epithelial Ovarian Cancer, Ovarian Cancer
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Yumurtalık kanseri , ölümlerin önde gelen nedenlerinden ve kadınlar arasında en sık görülen kanserlerden biridir. Yumurtalık kanserinin prognozu erken evrelerde teşhisin güçlüğü nedeniyle kötüdür. Bu hastalığa yatkınlığı artırabilecek değiştirilebilir ve değiştirilemez birçok risk faktörü vardır. Yumurtalık kanseri gelişimi üzerinde büyük etkisi olan değiştirilemeyen risk faktörlerinden biri de genetik faktördür. İnterlökin-1β (IL-1β), farklı fizyolojik ve patolojik olaylarda rol oynayan bir sitokin aktivatörüdür, melanom, kolon, akciğer ve meme gibi birçok solid tümörde IL-1β upregülasyonu gösterilmiştir ve yüksek düzeylerdedir. epitelyal yumurtalık kanserinde üriner ve serum IL-1β tespit edilmiştir. Bu tez çalışmasında, yumurtalık kanseri riskini etkilediği düşünülen IL-1β (rs16944) polimorfizmi ile hastalığın ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yumurtalık kanserli hasta grubu (n=41) ve kontrol grubu (n=41) olmak üzere iki grubumuz vardı. Her iki grubun genotiplendirmesi Real-Time PCR ile belirlendi ve verilerin istatistiksel analizi SPSS programı ile yapıldı. Sonuçlarımıza göre kontrol grubunda 8 (%19,5) hastada AA genotipi (homozigot vahşi tip), 15 hastada (%36,6) GA genotipi (heterozigot tip), 18 hastada (%43,9) GG genotipi (homozigot varyant tipi) tespit edildi. istatistiksel olarak gruplandırın. Hasta grubunda genotip dağılımları sırasıyla 4 (%9,8), 16 (%39,0) ve 21 (%51,2) olarak belirlendi. Hasta ve kontrol grupları arasında genotiplerle karşılaştırıldığında anlamlı bir ilişki yoktu (p=0.450). Bu çalışma, yumurtalık kanserinin klinik tedavisi için yeni bir yaklaşım sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Ovarian cancer (OC) is a leading cause of mortality and a common type of cancer among women. Due to the difficulty of diagnosis in early stages, the prognosis of ovarian cancer is poor. Many non-modifiable and modifiable risk factors could increase the susceptibility to developing this disease. One of the non-modifiable risk factors that has a great impact on developing OC is the genetic factor. Interleukin-1β (IL-1β), is a cytokine activator that plays a role in different physiological and pathological events, upregulation of IL-1β have been shown in solid tumors, including melanoma, colon, lung, and breast, and high levels of urinary and serum IL-1β have been detected in epithelial ovarian cancer . This thesis study, it is aimed at examining the relationship of the disease with IL-1β (rs16944) polymorphism which is thought to affect the risk of ovarian cancer. We had two groups, patient group with ovarian cancer (n = 41) and control group (n = 41). Genotyping of both groups was determined by Real-Time PCR, and the statistical analysis of the data was performed by SPSS program. According to our results, AA genotype (homozygote wild type) was found in 8 (19.5%), GA genotype (heterozygote type) in 15 (36.6%), GG genotype (homozygote variant type) in 18 (43.9%) in the control group statistically. In the patient group, genotype distributions were determined 4 (9.8%), 16 (39.0%) and 21 (51.2%) respectively. There was no significant relationship in comparison with genotypes between patient and control groups (p=0.450). This study could provide a novel approach for the clinical treatment of ovarian cancer.