The effect of intravesical boric acid application on bladder tumor
İntravezikal borik asit uygulamasının mesane tümörü üzerine etkisi
  1. Tez No: 747287
  2. Yazar: SAİT SEVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZGÜR YÜCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Mesane Kanseri, Borik Asit, Transüretral Mesane Tümör Rezeksiyonu, Karsinoma İn Situ, Sıçan, Bladder Cancer, Boric Acid, Transurethral Bladder Tumor Resection, Carcinoma In Situ, Rat
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmada deney hayvanlarında intravezikal karsinojen instilasyonu ile mesane kanseri gelişimi gözlendikten sonra intravezikal borik asit (BA) uygulamasının mesane kanseri üzerine olan etkisini makroskobik ve mikroskobik olarak değerlendirmeyi amaçladık. Materyal Metod: Ağırlıkları 250-300 gr arasında değişen olgun 30 adet wistar albino cinsi dişi sıçanlar değerlendirildi. Sıçanlar adaptasyon ve deney süresi boyunca 22 ± 20C oda ısısında, 12 saat aydınlık ve 12 saat karanlık ışık döngüsüne sahip odalarda yem ve su add-libitum olacak şekilde barındırıldı. Denekler 6 sıçandan oluşan sham, kontrol ve 3 adet deney grubundan oluşmaktadır. Bütun gruplara 5 doz intravezikal N-metil-N-nitrosourea (MNU) uygulamasından sonra 14. haftadan itibaren sham grubuna ek birşey yapılmadı. Kontrol grubuna intravezikal izotonik, deney gruplarına ise 65, 100, 154 mg/kg dozunda 6 doz şeklinde intravezikal borik asit uygulandı. Bulgular: Sham, Kontrol, Deney 1, Deney 2 ve Deney 3 grupları arasında hiperplazi dereceleri yönünden istatistiksel olarak anlamlı herhangi bir fark saptanmadı (p=0,343). Sham, Kontrol, Deney 1, Deney 2 ve Deney 3 grupları arasında karsinoma insitu (CIS) dereceleri yönünden de istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0,077). Gruplar arasında mikroskopide normal alanların yüzdeleri yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p=0,002). Sonuç: Çalışmamızda intravezikal BA uygulamasından sonra yapılan histopatolojik incelemelerde CIS oranında, hiperplazi derecesinde ve mikroskopide normal alanların yüzdesi açısından olumlu bulgular saptadığımızdan KİOMK tedavisinde intravezikal BA 'nın faydalı olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to evaluate the effect of intravesical boric acid (BA) administration on bladder cancer macroscopically and microscopically after the development of bladder cancer with intravesical carcinogen instillation in experimental animals. Material and Method: 30 mature Wistar albino female rats weighing between 250-300 g were evaluated. During adaptation and experimentation, rats were housed at 22 ± 20C room temperature, in rooms with 12 hours of light and 12 hours of dark, with food and water add-libitum. The subjects consisted of 6 rats sham, control and 3 experimental groups. After 5 doses of intravesical N-methyl-N-nitrosourea (MNU) administration to all groups, nothing was added to the sham group from the 14th week. Intravesical isotonic acid was administered to the control group, and to the experimental groups in 6 doses of 65, 100, 154 mg/kg intravesical boric acid. Results: There was no statistically significant difference between Sham, Control, Experimental 1, Experimental 2 and Experimental 3 groups in terms of the degree of hyperplasia (p=0.343). There was no statistically significant difference between Sham, Control, Experimental 1, Experimental 2 and Experimental 3 groups in terms of carcinoma in situ (CIS) grades (p=0.077). A statistically significant difference was found between the groups in terms of percentages of normal areas on microscopy (p=0.002). Conclusion: In our study, we think that intravesical BA may be beneficial in the treatment of NMIBC, as we found positive findings in the histopathological examinations performed after intravesical BA application in terms of CIS rate, the degree of hyperplasia, and the percentage of normal areas on microscopy.