Kasa invaze olmayan mesane kanseri tanılı seksüel aktif erkek hastalarda intravezikal bacıllus calmette-guerın (BCG) indüksiyon tedavisinin sperm parametrelerine etkisi
The effect of intravesical bacillus calmette-guerin (BCG) induction therapy on sperm parameters in sexually-active male patients diagnosed with NON -muscle-invasive bladder cancer
  1. Tez No: 801828
  2. Yazar: SERGEN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA SEMERCİÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Mesane kanseri, intravezikal immünoterapi, BCG, semen analizi, Bladder cancer, intravesical immunotherapy, BCG, semen analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışma, kasa invaze olmayan mesane kanserli seksüel aktif erkek hastalarda intravezikal Bacillus Calmette-Guerin (BCG) immünoterapisinin semen parametreleri üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. GEREÇ VE YÖNTEMLER Bu prospektif çalışmaya, kasa invaziv olmayan mesane kanseri tanılı 23 erkek hasta dahil edildi. Hastalara 6 haftalık intravezikal BCG immünoterapisi indüksiyon kürü uygulandı. İntravezikal BCG indüksiyon kürüne başlanmadan 1 hafta önce ve tamamlanmasından 3 ay sonra semen analizi yapıldı. Aynı zamanda total testosteron, folikül stimülan hormon, lüteinizan hormon ve prolaktinin serum düzeyleri ölçüldü. BULGULAR Çalışmaya katılan hastaların yaş ortalaması 54,7 ± 6,3 (35-61) yıldı. Çalışmaya dahil edilen 23 hastanın 9'unda Ta HG (%39,1), 3'ünde Ta LG (%13), 4'ünde T1 HG (%17,4), 6'sında T1 HG + CIS (%26,1) ve 1'inde primer CIS (%4,3) patoloji bulunmaktaydı. Tedavi sonrası sperm konsantrasyonu tedavi öncesine göre anlamlı düşüş gösterdi (67,0 ± 40,8'den 44,9 ± 31,7 106/ml'ye, p0.05) korelasyon gözlenmedi. SONUÇ İntravezikal BCG immünoterapisinin, erkek reprodüktif sisteminin en önemli fonksiyonu olan sperm üretimi üzerinde yaptığı bu olumsuz etkiler, genç ve fertilite isteği olan erkeklerde anahtar konular olabilir. Bu hastalar, intravezikal BCG'nin semen parametreleri ve fertilite üzerindeki potansiyel yan etkileri konusunda bilgilendirilmeleridir. Gelecekte fertilite isteği olabilecek erkeklere semen kriyoprezervasyonu önerilebilir. İntravezikal BCG'nin uzun dönem etkilerinin anlaşılması için uzun takip süreli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the effects of intravesical Bacillus Calmette-Guerin (BCG) immunotherapy on semen parameters in sexually active male patients with non-muscle invasive bladder cancer. MATERIALS AND METHODS Twenty-three male patients with a diagnosis of non-muscle-invasive bladder cancer were included in this prospective study. A 6-week intravesical BCG immunotherapy induction course was applied to the patients. Semen analysis was performed 1 week before the start of the intravesical BCG induction course and 3 months after its completion. At the same time, serum levels of total testosterone, follicle stimulating hormone, luteinizing hormone, and prolactin were measured. RESULTS The mean age of the patients participating in the study was 54.7 ± 6.3 (35-61) years. Of the 23 patients included in the study, 9 had Ta HG (39.1%), 3 had Ta LG (13%), 4 had T1 HG (17.4%), 6 had T1 HG + CIS (26%, 1) and 1 had primary CIS (4.3%) pathology. Post-treatment sperm concentration decreased significantly compared to pre-treatment sperm concentration (67.0 ± 40.8 to 44.9 ± 31.7 106/ml, p0.05) correlation was observed between age and changes in sperm concentration before and after treatment. CONCLUSION These negative effects of intravesical BCG immunotherapy on sperm production, which is the most important function of the male reproductive system, may be key issues in young and male patients with fertility desires. These patients should be informed about the potential side effects of intravesical BCG on semen parameters and fertility. Semen cryopreservation may be offered to men who may have a future fertility desire. Long-term studies are needed to understand the long-term effects of intravesical BCG.