Çağdaş stilistik/üslûpbilim çerçevesinde üslûbü'l Kur'ân
The style of the Qur'an within contemporary stylistic framework
- Tez No: 747291
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL DELİSER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
- Anahtar Kelimeler: Üslûp, Stilistik, Üslûbü'l-Kur'an, İ'câzu'l-Kur'an, Ulûmü'l Kur'an, Style, Stylistics, Wording of Quran, I'cazul Quran, Qur'anic sciences
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Kur'ân, edebî üslûba sahip ve dil merkezli bir metindir. Kur'ân'ı anlamak için öncelikle onun üslûbunu kavramak gerekmektedir. Edebiyatın ve belâgatin sağladığı olanaklar kapsamında analiz edilmesi gerekmektedir. Bu analiz faaliyetini de ancak, belâgat teorisinin Kur'ân metnine tatbik edilme tarzı olan üslûbü'l-Kur'ân ilmi gerçekleştirmektedir. Üslûbü'l-Kur'ân esas itibariyle, Kur'ân metninin dili kullanım biçimini irdelemekle kalmayıp, aynı zamanda metnin estetik mahiyetini de gözler önüne sererek i'câzu'l-Kur'an'a dair yorumlarımızı somut delilere dayandırmamıza imkân sağlayan bir dilbimsel analiz faaliyeti olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmamızın temel amacı,“üslûbü'l-Kur'ân”meselesine batıdaki stilistik adlı dilbilimsel yöntemle ilişkilendirerek sarahat kazandırmak ve bir Kur'ân ilmi olarak mahiyet ve işlevine dikkat çekmektir.
Özet (Çeviri)
The Qur'an is a language-centered text with a literary style. In order to understand the Qur'an, it is necessary to understand its style first. It is necessary to analyze ıt's text within the scope of the possibilities literature and eloquence provide. Only The wording of Qur'an, which is the application of the theory of eloquence to the text of the Qur'an carries out this analysis activity. The wording of Qur'an mainly appears as a linguistic analysis activity that allows us to base our interpretations of the Qur'an on concrete evidence, not only examining the way the text of the Qur'an uses the language, but also revealing the aesthetic nature of the text. The main purpose of this study is to clarify the issue of“Wording of the Qur'an”by linking it with the linguistic method called stylistics in the west and to draw attention to its nature and function as a Qur'anic science.