Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretim programı ve ders kitaplarının kök değerler açısından incelenmesi (4-8. sınıflar)
Examination of religious culture and ethics course curriculum and textbooks in terms of stem values (Grades 4-8)
- Tez No: 747296
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT YAŞAR AŞIKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Religion, Education and Training, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Değer, Değerler Eğitimi, Kök Değerler, Values, root values, values training
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmada 4-8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretim programı ve ders kitapları, on kök değer (adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik ve yardımseverlik) açısından incelenmiştir. Hızla değişen dünyamızda çoğunluğu evrensel olan bu kök değerleri benimsemek, geleceğimiz için önemlidir. Bundan dolayı son zamanlarda hazırlanan öğretim programlarında bu kök değerlerin varlığı üzerinde hassasiyetle durulmaktadır. Bu çalışmamızda, nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi ve doküman inceleme yöntemleri kullanıldı. Ayrıca alan araştırması çerçevesinde Ortaokullarda görev yapan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleriyle yarı yapılandırılmış mülakat tekniği uygulanarak bilgiler elde edilmiştir. Bu çalışma giriş bölümü ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı ve önemi, yöntemi, sınırlandırılması, hipotezleri ve varsayımlarının yanı sıra konu ile ilgili çalışmalar yer almaktadır. Birinci bölümde öncelikle değer kavramının tanımına yer verilerek değerler eğitiminin amacı ve önemi üzerinde durulmuştur. Sonrasında adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik ve yardımseverlik kök değerlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde 4-8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretim programı ve ders kitapları söz konusu bu on kök değer açısından incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise ortaokullarda görev yapan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin öğretim programı ve ders kitaplarındaki kök değerlere yönelik değerlendirmelerine yer verilmiştir. Araştırmanın sonunda 4-8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretim programı ve ders kitaplarındaki kök değerlerle ilgili ulaşılan sonuçlara ve bu sonuçlara bağlı olan önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, training program of education of religion and ethics lesson in 4th-8th classes and textbooks, 10 root values which are justice, friendship, honesty, self-control, patience, respect, love, responsibility, patriotism and helpfulness were examined. Todays' world changes rapidly, thus it is important to adopt these 10 root values for our future. For this reason, it has been emphasized about existence ofthese 10 root values. In our project, content analysis and document review method which are parts of qualitative search methods were used. In addition, within the framework of the field research, information was obtained by applying semi-structured interview technique with Religious and ethics teachers working in secondary schools. This study contains introduction part and 3 three different parts. In introduction part, subject of research, aim of research, value of research, methods, restrictions, hypothesis, conjecture and outcomes related to this study. Aim and importance of“values”training was emphasized the term“value”by being explained, in the first part. Additionally, justice, friendship, honesty, self-control, patience, respect, love, responsibility, patriotism and helpfulness were explained as root values. Training program of education of religion and ethics lesson in 4th-8th classes and textbooks were examined in terms of 10 root values, in the second part. In the third part, the evaluations of the Religious and ethics teachers working in secondary schools about the root values in the lesson 4th-8th classes training program of education of religion and ethics and textbooks are included. At the end of the research, about the root values in the the lesson 4th-8th classes training program of education of religion and ethics and textbooks the results achieved and suggestions are proposed.