Gemi insanlarında iş stresinin işten ayrılma niyetine etkisinde, iş aile çatışmasının ve lider üye etkileşiminin rolü
The role of work-family conflict and leader member exchange in the effect of job stress on intention to quit on seafarers
- Tez No: 747307
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YORULMAZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Denizcilik, İşletme, Marine, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Gemi İnsanları, İş Stresi, İşten Ayrılma Niyeti, İş-Aile Çatışması, Lider-Üye Etkileşimi, Hayes Model 5, Seafarers, Job Stress, Intention to Quit, Work-Family Conflict, LeaderMember Exchange, Hayes Model 5
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 108
Özet
Denizcilik mesleği, sahip olduğu zorlu şartlar sebebiyle dünya üzerindeki en zorlu ve tehlikeli mesleklerden biri olarak kabul edilmektedir. Bu zorlu şartların ortadan kaldırılamaması ya da iyileştirilememesi durumunda deniz ve gemi hayatının zorluklarıyla baş etmekte zorlanan gemi insanlarının gemideki işlerinden ayrılıp karadaki iş imkânlarını değerlendirme istekleri artmaktadır. Gemi insanlarının işten ayrılmalarına sebep olan etkenlerin ve bu etkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesi oldukça önemlidir. Bu doğrultuda bu çalışmanın amacı, deniz ulaştırmasının önemli aktörlerinden olan gemi insanlarının gemide çalıştıkları süreler boyunca yaşadıkları iş stresinin, işten ayrılma niyetlerine etkisinde iş aile çatışmasının aracı ve lider üye etkileşiminin düzenleyici rollerinin olup olmadığını incelemektir. Bu amaca yönelik olarak katılımcıların demografik özelliklerini tespit etmeye yönelik 9 ve katılımcı gemi insanlarının iş stresi, iş-aile çatışması, lider üye etkileşimi ve işten ayrılma niyetlerini ölçmeye yönelik 17 sorudan oluşan bir anket formu hazırlanmıştır. Araştırmanın verileri bu anket formunun Şubat-Mayıs 2022 tarihleri arasında 339 Türk gemi insanına online platformlar üzerinden uygulanmasıyla toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS (v22) programında Hayes (2019) tarafından geliştirilen Process makro (v3.4) eklentisinde Model 5, Bootstrap tekniği 5000 örneklem seçeneği ve AMOS.22 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizler gemi insanlarının yaşadıkları iş stresinin işten ayrılma niyetlerine olan etkisinde, iş-aile çatışmasının aracı ve lider-üye etkileşimin düzenleyici rolüne yönelik kurulan modelin anlamlı olduğunu göstermiştir. Bu çalışmanın gemi insanlarında işten ayrılma niyetini ele alan nadir çalışmalardan olması ve söz konusu değişkenler arasındaki ilişkiyi bütünsel olarak ele alan ilk çalışma olması sebebiyle literatüre önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir. Çalışmanın sonuç kısmında benzer konularda araştırmalar yapmak isteyen araştırmacılara ve uygulamadaki gemi işletmelerinin yöneticilerine yönelik çeşitli tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The profession of shipping is considered one of the most difficult and dangerous professions in the world due to the difficult conditions. If these difficult conditions cannot be eliminated or improved, the desire of the seafarers, who have difficulty in coping with the difficulties of sea and ship life, to leave their jobs on the ship and evaluate the job opportunities on land increases. It is very important to examine the factors that cause seafarers to leave their jobs and the relationships between these factors. Accordingly, the aim of this study is to examine the mediator role of work-family conflict and the moderating role of leader member exchange in the effect of job stress, which is one of the important actors of maritime transport, on the intention to quit the job experienced during the time they work on the ship. For this purpose, a questionnaire form consisting of 9 questions to determine the demographic characteristics of the participants and 17 questions to measure the job stress, work-family conflict, leader-member interaction and intention to quit the job of the participating seafarers was prepared. The data of the research were collected by applying this questionnaire form to 339 Turkish seafarers between February and May 2022 via online platforms. The collected data were analyzed in SPSS (v22) program using Process macro (v3.4) plugin developed by Hayes (2019), 5000 sample options with Bootstrap technique and AMOS.22 package program. The analyzes showed that the model established for the mediator role of work-family conflict and the moderator role of leader-member exchange in the effect of job stress by seafarers on their intention to quit is significant. It is thought that this study will make important contributions to the literature, as it is one of the rare studies that deals with the intention to leave work in seafarers and it is the first study that deals with the relationship between these variables holistically. In line with the findings obtained in the conclusion part of the study, various recommendations were made to the academicians who want to conduct research on similar subjects and to the managers of the maritime enterprises in practice.