BIST sürdürülebilirlik endeksindeki şirketlerin çok kriterli karar verme yöntemleri ile karşılaştırılması
Comparing companies in the BIST sustainability index with multi-criteria decision-making methods
- Tez No: 747306
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KAPUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: BIST Sürdürülebilirlik Endeksi, Finansal Performans, ENTROPİ, TOPSIS, MOORA, Gri İlişkisel Analiz
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Sürdürülebilirlik, evrensel açıdan tüm ülke ve organizasyonların uyguladığı, belirli çerçeve ve ilkeler doğrultusunda yapılan uygulamalarla yatırımcı tercihlerini önemli derecede etkilemektedir. Özellikle gelişmekte olan ülkeler için sürdürülebilirlik önemli bir olgudur. Küresel alanda işletmelerin sürdürülebilirlik açısından izlemesi ve değerlendirilmesi için piyasa endeksleri geliştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı; BIST Sürdürülebilirlik endeksinde yer alan şirketlerin 2017 – 2021 yılları arasındaki finansal performanslarının sürdürülebilirlik açısından değerlendirilmesidir. Çalışmada endeks bütüncül olarak alınarak yani sektör ayrımı yapılmadan endeksteki şirketlerin finansal performanslarının analizi yapılmıştır. Çalışmada likidite, faaliyet, mali yapı ve kârlılık oranları olmak üzere toplamda 14 finansal oran kullanılmış, Entropi, TOPSIS, MOORA, Gri İlişkisel Analiz ve Borda Sayım Yöntemleri'ne göre endeksteki şirketler sıralanmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre, faaliyet oranları ile kârlılık oranlarının finansal performans ana-lizinde etkin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Buna göre, Doğuş Otomotiv Servis ve Ticaret A.Ş, Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş, Türk Traktör Ziraat Makineleri A.Ş ve Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş finansal performansları sürdürülebilirlik açısından en istikrarlı olan şirketler olmuştur.
Özet (Çeviri)
Sustainability has a significant impact on the invertors preferences with applications that are implemented by all countries and organizations globally, in line with specific frameworks and policies. Sustainability is an important fact, especially for developing countiries. Market indexes have been developed to monitor and evaluate businesses for sustainbility in the global field. The purpose of this work is; It is an assessment of the sustainability of the financial performance of the companies included in the BIST Sustainability index from 2017 to 2021. The study analyzed their financial performance without ındusrty distinction, taking the index as a whole. The study used 14 financial ratios; liquidity, operating, financial structure, and profitability rates. The study used the methods of ENTROPI, TOPSIS, Gray Relational Analysis and BORDA counting. Operating rates and profitability rates affected the result of financial performance analysis. As a result of the study, Doğuş Automotive Service and Commerce Inc., Otokar Automotive and Defense Industries Inc., Türk Tractor and Agricultural Machiens Inc., and Logo Software Industry and Commerce Inc. were the most stable financial performances for sustainability. Keyword: BIST Sustainability Index, Financial Performance, ENTROPY, TOPSIS, Gray Relations Analysis