Preparatory school students' perceptions of the social-emotional foreign language learning in a university context
Hazırlık okulu öğrencilerinin üniversite bağlamında sosyal-duygusal yabancı dil öğrenimine ilişkin algıları
- Tez No: 747391
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SENEM ZAİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal ve Duygusal Öğrenme, Sosyal ve Duygusal Yetkinlik, Sosyal-Duygusal Yabancı Dil Öğrenme, Sosyal-Duygusal Yabancı Dil Öğrenme Ölçeği, İngilizce hazırlık öğrencileri, Social and Emotional Learning (SEL), Social and Emotional Competence (SEC), Social-Emotional Foreign Language Learning (SEFLL), Social-emotional Foreign Language Learning Scale (SEFLLS), English preparatory students
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
21. yüzyıl ile birlikte eğitim anlayışı yeniden şekillenmekte ve öğrencilere 21. yüzyıl becerilerinin kazandırılması hedeflenmektedir. Bu doğrultuda Sosyal ve Duygusal Öğrenme, 21. yüzyıl eğitim anlayışının bir gereği olarak eğitim dünyasında yerini almıştır. Ancak bu noktada Sosyal ve Duygusal Öğrenme'nin üniversite düzeyinde eğitime dâhil edilmesinin dikkate değer bir ilgi görmediği görülmektedir. Bu amaçla bu çalışma, hazırlık okulu öğrencilerinin Sosyal-Duygusal Yabancı Dil Öğrenimi'ne ilişkin algılarını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Ayrıca bu karma yöntem çalışmasında öğrencilerin Sosyal-Duygusal Yabancı Dil Öğrenimi ile ilgili algıları ve yetkinlikleri kadar algılarının altında yatan faktörler de araştırılmıştır. Veriler araştırmanın nicel bölümünde Zaimoğlu (2018) tarafından geliştirilen Sosyal-Duygusal Yabancı Dil Öğrenme Ölçeği (SEFLLS) kullanılarak, nitel bölümünde ise yarı yapılandırılmış görüşme soruları ile toplanmıştır. Bu çalışmada, veriler Türkiye'de bir devlet üniversitesinin Yabancı Diller Yüksekokulu'nda öğrenim gören 222 İngilizce hazırlık öğrencisinden elde edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, öğrencilerin Sosyal ve Duygusal Öğrenme algılarının ve Sosyal Duygusal Yetkinlik düzeylerinin yüksek olduğu ancak Sosyal ve Duygusal Öğrenme hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmadıkları ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte, hazırlık okulu öğrencilerinin üniversite hayatlarının ilk yıllarında öğretmenlerinden ve sosyal çevrelerinden desteğe ihtiyaç duydukları açıktır. Sonuç olarak, bu çalışmanın bulguları Sosyal ve Duygusal Öğrenme'nin üniversite düzeyindeki dil eğitim programlarında yer almasına ve derslere entegrasyonuna ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
With the 21st century, the understanding of education is being reshaped, and it is aimed to provide students with 21st century skills. In this direction, Social and Emotional Learning (SEL) has appeared in education world as a necessity of the 21st century education understanding. However, at this point, it is seen that the inclusion of SEL in education at the university level has not received remarkable attention. To this end, this study was conducted to explore preparatory school students' perceptions of the Social-Emotional Foreign Language Learning (SEFLL). In addition, in this mixed methods study, the factors underlying the perceptions of students as well as their SEFLL perceptions and competences were investigated. In the quantitative part of the study, data were collected by using Social-Emotional Foreign Language Learning Scale (SEFLLS) developed by Zaimoğlu (2018) and in the qualitative part by means of semi-structured interview questions. In this study, data were obtained from 222 English preparatory students studying at the School of Foreign Languages of a state university in Turkey. According to the results of the study, it was revealed that the students had high level of SEL perception and Social Emotional Competence (SEC), but they did not have in-depth knowledge about SEL. However, it is clear that preparatory school students need support from their teachers and social environments in the first years of their university life. In conclusion, the findings of this study will shed light on the inclusion of SEL in university-level language education programs and its integration into courses.