Investigating factors influencing willingness to communicate among intermediate level EFL learners in Turkish preparatory schools: A multi-faceted qualitative study
Türkçe hazırlık okullarındaki orta düzey yabancı dil olarak İngilizce öğrencileri arasında iletişim kurma isteğini etkileyen faktörlerin araştırılması: Çok yönlü nitel bir çalışma
  1. Tez No: 967122
  2. Yazar: GÜLDEN SAVUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAEED MEHRPOUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim kurma isteği (WTC), nitel çalışma, EFL öğrencileri, dil kaygısı, öğretmen etkisi, sınıf içi iletişim, Türk hazırlık okulları, Willingness to communicate (WTC), qualitative study, EFL learners, language anxiety, teacher influence, classroom communication, Turkish preparatory schools
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
İletişim Kurma İsteği (WTC), İngilizceyi Yabancı Dil Olarak (EFL) öğrenmede çok önemli bir faktördür. Öğrencilerin konuşma yeterliliğini ve dil edinimini doğrudan etkiler. Tüm bu önemine rağmen, birçok Türk hazırlık okulu öğrencisi İngilizce sözlü iletişimde bulunma konusunda isteksizlik göstermektedir. Kapsamlı araştırmalar WTC'yi nicel anketler yoluyla incelerken, daha az sayıda çalışma öğrencilerin iletişim kurma isteğini şekillendiren kişisel deneyimlere ve duygulara odaklanmıştır. Bu vaka çalışması, hazırlık okulu ortamında, İngilizceyi yabancı dil olarak (EFL) öğrenen orta seviyedeki yirmi Türk öğrencisinin WTC'sini incelemek için nitel bir yaklaşım benimsemektedir. Araştırma, açık uçlu anketler, yarı yapılandırılmış görüşmeler, yansıtıcı öğrenci günlükleri ve yansıtıcı denemeler olmak üzere dört nitel veri toplama araçlarını içermektedir. Anketler ve görüşmeler, öğrencilerin sınıf içi iletişimde kaygı, motivasyon, öğretmen etkisi ve akran dinamikleri algılarını incelemektedir. Günlük kayıtları, öğrencilerin İngilizce konuşmadaki duyguları ve yaşadıkları zorluklar hakkında haftalık yansımalar sağlarken, denemeler WTC'ye ilişkin kişisel bakış açılarını ifade etmelerine olanak tanımaktadır. Çalışma, tematik ve içerik analizi yoluyla, öğrencileri İngilizce iletişim kurmaya teşvik eden veya engelleyen psikolojik, sosyal ve çevresel faktörleri ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Ayrıca çalışma, öğretmenlere yabancı dil olarak İngilizce (EFL) öğretmede, daha destekleyici ve iletişimsel bir sınıf ortamı yaratmaları için pratik öneriler sunmaktadır. Sonuçlar, öğrencilerin iletişim kurma isteklerinin (WTC) motivasyon, öz güven ve kaygı gibi psikolojik faktörlerin yanı sıra öğretmenlerin davranışları ve sınıf dinamikleri tarafından önemli ölçüde etkilendiğini gösterdi. İtibarını koruma endişesi, akranları tarafından yargılanma korkusu ve kültürel normlar da iletişim kurmada önemli engeller olarak ortaya çıkarken, destekleyici akran ilişkileri ve otantik etkileşim fırsatları iletişim kurma isteğini daha fazla teşvik etti. Öğrenciler, iletişim kurmaya hazırlanmalarını geliştirmek için hedef belirleme, öz düzenleme ve gerçek dünya uygulamaları gibi kişisel stratejiler kullandıklarını açıkladılar.
Özet (Çeviri)
Willingness to Communicate (WTC) is a crucial factor in learning English as a Foreign Language (EFL). It directly influences students' speaking proficiency and language acquisition. Despite its significance, many Turkish preparatory school students demonstrate reluctance to engage in spoken communication in English. While extensive research has explored WTC through quantitative surveys, fewer studies have focused on the personal experiences and emotions that shape students' willingness to engage in communication. This case study adopts a qualitative approach to explore the WTC of twenty intermediate-level Turkish EFL learners in a preparatory school setting. The research incorporates four qualitative data collection instruments, namely, open-ended questionnaires, semi-structured interviews, reflective student journals, and reflective essays. The questionnaires and interviews examine students' perceptions of anxiety, motivation, teacher influence, and peer dynamics in classroom communication. The journal entries provide weekly reflections on students' feelings and challenges in speaking English, while the essays allow them to articulate their personal perspectives on WTC. Through thematic and content analysis, the study aims to uncover the psychological, social, and environmental factors that encourage or inhibit students' communication in English. Additionally, the study offers practical recommendations for teachers to create a more supportive and communicative EFL classroom environment. The results indicated that students' willingness to communicate (WTC) is significantly impacted by psychological factors, including motivation, self-confidence, and anxiety, as well as by the behaviors of teachers and the dynamics of the classroom. Face-saving concerns, fear of peer judgement, and cultural norms also emerged as significant barriers to communication, while supportive peer relationships and authentic interaction opportunities encouraged greater WTC. Students described utilizing personal strategies, such as goal-setting, self-regulation, and real-world practice, to improve their readiness to communicate.