Glokomu olan ve olmayan miyopik olguların optik koherens tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of myopic cases with and without glaucoma by using optical coherence tomography
  1. Tez No: 747433
  2. Yazar: GÖKHAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SİNAN SARICAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Miyopi, Glokom, Optik Koherens Tomografi, Retina Sinir Lifi, Gangliyon Hücre Kompleksi, Bruch Membran Açıklığı, Minimum Rim Genişliği
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmada optik koherens tomografi (OKT) kullanılarak, glokomu olan ve olmayan miyopik olguların optik disk(OD), retina sinir lifi tabakası (RSLT) ve gangliyon hücre (GH) kompleksi parametrelerinin değerlendirilmesi, aksiyel uzunluk (AU) ile arasındaki ilişkinin incelenmesi ve miyopik olgularda glokom tanısı koyarken dikkat edilmesi gereken OKT parametrelerinin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Şubat 2022- Ağustos 2022 tarihleri arasında Ankara Şehir Hastanesi Göz Kliniği‟ne başvuran ek sistemik hastalığı ve glokomu olmayan 40 yaş üstü 54 olgunun 54 gözü ve ek sistemik hastalığı olmayan ancak glokomu olan 40 yaş üstü 41 olgunun 41 gözü çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalara tam oftalmolojik muayene ile birlikte Lenstar 900 ile optik biyometri, iki farklı OKT cihazı ile (Cirrus OKT ve Spectralis OKT) optik disk ve maküla analizleri yapıldı. Yapılan optik biyometri sonucuna göre olgular AU değerlerine göre kısa (0,05) . Glokom grubunda gangliyon hücre analizi kıyaslandığında kısa ve uzun AU‟ya sahip gözler arasında istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı. Spectralis GMPE modundaki ölçümlerde sağlıklı grupta kısa ve uzun AU‟ya sahip gözler arasında RSLT ve MRG analizleri açısından istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı. Glokom grubunda da kısa ve uzun AU‟ya sahip gözler arasında RSLT ve minimum rim genişliği(MRG) analizleri açısından istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı. Miyopik grupta GMPE modülünün farklı sirküler taramalarında RSLT ölçümlerinin AUC değeri en yüksek bölgenin inferotemporal alan olduğu tespit edildi. Sonuç: Yapılan çalışmalar miyopik olguların OKT parametrelerinin AU‟dan etkilenebildiğini göstermektedir. Çalışmamızda da benzer Ģekilde AU‟un artışı özellikle konvansiyonel OKT cihazlarında düşük RSLT sonuçları vermektedir. Çalışmamızda miyopik olgularda literatürle uyumlu olarak RSLT analizinde inferotemporal bölgenin glokom tanısında oldukça değerli olduğu tespit edilmiştir. RSLT değerlendirilmesi yanı sıra GH ve MRG analizlerinin de miyopik olgularda glokom tanısında başarılı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the optic disc (OD), retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness and ganglion cell complex (GCC) parameters in myopic patients with and without glaucoma by using optical coherence tomography (OCT), to reveal the relationship between axial length (AL) and OCT parameters and to determine the OCT parameters that should be considered when diagnosing glaucoma in myopic cases. Material and Method: Over 40 years of age, one eye of each 54 patients without any systemic disease and glaucoma and 41 patients without any systemic disease but had glaucoma were included in the study. Optical biometry with Lenstar 900 and optic disc and macula analyzes with two different OCT devices (Cirrus OCT and Spectralis OCT) were performed on all patients, along with a full ophthalmological examination. According to the results of optical biometry, the cases were divided into subgroups with AL as short (