İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nin 2018-2019-2020 yıllarında kullanılan bazı kan ürünlerinin retrospektif analizi
Retrospective analysis of some blood products used in İnönü Üniversity Turgut Özal Medical Center in 2018-2019-2020
  1. Tez No: 747529
  2. Yazar: YÜKSEL DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ ERKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Eritrosit, kan, kan ürünü, tam kan, taze donmuş plazma, trombosit, Erythrocyte, blood, blood product, whole blood, fresh frozen plasma, platelet
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İmmunohematoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nin 2018-2019-2020 Yıllarında Kullanılan Bazı Kan Ürünlerinin Retrospektif Analizi Amaç: Günümüzde tıp teknolojisindeki bütün gelişmelere rağmen kanın yerini alabilecek yapay kan henüz bulunamamıştır. Sadece bağışçılardan elde edilebilen kanın kullanımı hakkında bilgi edinmek maksadıyla Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM)'nin söz konusu üç yıldaki eritrosit süspansiyonu (ES), trombosit süspansiyonları (TS), taze donmuş plazma (TDP), kriyopresipitat (Kriyo) ve tam kan (TK) kullanımının yaş, cinsiyet, uyruk, teşhis vb. bir ayrım yapmaksızın yıllara ve birimlere göre değişimini retrospektif olarak ortaya koymak amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Çalışmada TÖTM'ün 2018, 2019 ve 2020 yıllarında Hastane Bilgi Yönetim Sistemine kayıtlı hastaların kullandığı kan ürünleri; ES, TS, TDP, Kriyo ve TK belirtilen yıllara göre retrospektif olarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmamızda TÖTM'ün 2018 yılında 27.013'ü TDP, 14.314'ü ES, 8.237'si Aferez Trombosit Süspansiyonu (ATS), 131'i Kriyo ve 34'ü TK olmak üzere 49.729 kan ürünü; 2019 yılında 33.201'i TDP, 17.787'i ES, 9.396'sı ATS, 2.678'i Kriyo ve 46'sı TK olmak üzere 63.108 kan ürünü; 2020 yılında 30.719'u TDP, 17.276'sı ES, 10.594'ü ATS 2.516'sı Kriyo ve 23'ü TK olmak üzere 61.128 kan ürünü kullanılmıştır. Çalışmamızda 173.965 kan ürünü kullanılmıştır. Bunların %52'si TDP, %28'i ES, %16'sı ATS, %2.8'i Kriyo ve %0.05'i TK'dır. En çok TDP, en az TK kullanılmıştır. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda en fazla TDP'nin kullanıldığı tespit edilmiştir. TDP'yi sırasıyla ES, ATS, Kriyo, TK izlemiştir. Dahili birimler, cerrahi birimlerinden daha fazla kan ürünü kullanmıştır, en çok kan ürünü hematoloji anabilim dalında kullanılmıştır. 2018 yılına göre, 2019 ve 2020 yılında kan ürünü kullanımı artmıştır, 2020 yılında ise 2018 yılına göre artmıştır, 2019 yılına göre ise düşmüştür, bunun nedeninin yaşanan Koronavirüs pandemisi olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Retrospective Analysis of Some Blood Products Used in İnönü University Turgut Özal Medical Center in 2018-2019-2020 Aim: Despite all the developments in medical technology, artificial blood has not yet been found to replace blood. In order to obtain information about the use of blood that can only be obtained from donors, Turgut Özal Medical Center (TÖTM)'s erythrocyte suspension (ES), thrombocyte suspensions (TS), fresh frozen plasma (FFP), cryoprecipitate (Cryo) and whole blood (WB) use, age, gender, nationality, diagnosis, etc. This study was carried out in order to retrospectively reveal the change according to years and units without making any distinction. Material and Method: In the study, blood products used by TÖTM's patients registered in the Hospital Information Management System in 2018, 2019 and 2020; ES, TS, FFP, Cryo and WB were analyzed retrospectively according to the years indicated. Results: In our study, in 2018, TÖTM included 49,729 blood products of which 27,013 were FFP, 14,314 ES, 8,237 Apheresis Thrombocyte Suspension (ATS), 131 Cryo and 34 WB; In 2019, 63,108 blood products, including 33,201 FFP, 17,787 ES, 9,396 ATS, 2,678 Cryo and 46 WB; In 2020, 61,128 blood products were used, including 30,719 FFP, 17,276 ES, 10,594 ATS, 2,516 Cryo and 23 WB. In our study, 173,965 blood products were used. Of these, 52% are FFP, 28% ES, 16% ATS, 2.8% Cryo and 0.05% WB. FFP was used the most and WB was used the least. Conclusion: As a result of our study, it was determined that FFP was used the most. FFP was followed by ES, ATS, Cryo, and WB, respectively. Internal units used more blood products than surgical units, most blood products were used in the hematology department. Compared to 2018, the use of blood products increased in 2019 and 2020, increased in 2020 compared to 2018, decreased compared to 2019, it is thought that the reason for this is the coronavirus pandemic.