Eylem gözlem (action observation) eğitiminin üst ekstremite motor becerisi, reaksiyon zamanı ve kognisyon üzerine akut etkilerinin incelenmesi
Investigation of the acute effects of action observation training on upper extremity motor skills, reaction time and cognition
- Tez No: 747547
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM ŞENGÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: eylem gözlem, üst ekstremite fonksiyonelliği, dikkat, reaksiyon zamanı, nörobilim, action observation, upper extremity functionality, attention, reaction time, neuroscience
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmanın amacı, sağlıklı genç yetişkinlerde eylem gözlem eğitiminin üst ekstremite motor becerisi, reaksiyon zamanı ve kognitif fonksiyonlar üzerine akut etkisinin değerlendirilmesi ve farklı şekillerde uygulanan eylem gözlem eğitiminin sonuçlarının karşılaştırılmasıydı. Çalışmaya 18 yaşından büyük sağ el dominant 60 sağlıklı birey dahil edildi. Katılımcılar rastgele seçim yöntemiyle 5 gruba ayrıldı. Kendi eylemini gözlem (KEG) grubunda yer alan katılımcıların Jebsen Taylor El Fonksiyon Testi (JTEFT) sırasında video kayıtları alındı ve ilk değerlendirmenin ardından test sırasındaki performanslarının olduğu video kaydı 4 kez izletildi. Başkasının eylemini gözlem (BEG) grubunda yer alan katılımcılar bir başkasının JTEFT sırasındaki performansının yer aldığı video kaydını 4 kez izlediler. Eylem uygulama (EU) grubundaki katılımcılar ilk değerlendirmenin ardından JTEFT'yi 4 kez daha tekrarladılar. Eylem olmayan gözlem (EOG) grubunda yer alan katılımcılar ilk değerlendirmenin ardından, içerisinde herhangi bir hareket, eylem olmayan doğa ve manzara resimlerinden oluşturulmuş bir sunuyu izlediler. Kontrol grubundaki katılımcılar ise iyi ışıklandırılmış ve havalandırılmış sessiz bir odada son ölçümler için bekletildiler. Eğitim öncesi ve sonrasında katılımcılara JTEFT, Dokuz Delikli Çivi Testi (DDÇT), Seri Reaksiyon Zamanı Testi (SRTT) ve d2 Dikkat Testi kapalı zarf kullanılarak rastgele olarak uygulandı. Demografik ve klinik veriler açısından başlangıçta tüm gruplar benzerdi. Sol el ile JTEFT tamamlama süreleri incelendiğinde KEG ve EOG grubu (p0,05). Çalışmamız sonucunda, genç sağlıklı bireylerde uygulanan tek seanslık eylem gözlem eğitiminin üst ekstremite motor performansı artırmada etkili bir yöntem olduğunu doğrulamış bulunmaktayız. Mevcut veriler ışığında üst ekstremite motor hareketinin gözlemlenmesinin kognitif fonksiyonları geliştirebileceğine dair kesin bir yorum yapamamaktayız. Eylem gözlem eğitimi sonrası motor testlerin tamamlanma süreleri azalmış olsa da yöntemin reaksiyon zamanları üzerine direkt etkisinden söz edememekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the acute effect of action observation training on upper extremity motor skills, cognitive functions, and reaction time and to compare the results of action observation training applied in different ways in healthy young adults. Sixty right handed healthy individuals older than 18 years of age were included in the study. Participants randomly divided into one of five groups. Video recordings were taken during the Jebsen Taylor Hand Function Test (JTEFT) of the participants in the self-observation (KEG) group, and after the first evaluation, they watched the video recording four times. Participants in the observing someone else's action (BEG) group watched the video recording of someone else's performance during JTEFT 4 times. Participants in the action practice (EU) group repeated the JTEFT 4 more times after the initial assessment. Participants in the non-action observation (EOG) group, watched a slide show of landscape and nature pictures (i.e., motionless images). Participants in the control group were kept in a well-lit and ventilated quiet room for final measurements. Before and after the training, JTEFT, Nine-Hole PEG Test (NHPT), Serial Reaction Time Task (SRTT) and d2 Attention Test were randomly applied to the participants using a closed envelope. All groups were similar at baseline in terms of demographic and clinical data. When the completion times JTEFT with left hand are examined, significant differences were found between the KEG and EOG group (p0.05). As a result of our study, we have confirmed that single-session action observation training applied in young healthy individuals is an effective method to improve upper extremity motor performance. In the light of the available data, we cannot make a definitive conclusion that the observation of upper extremity motor movement can improve cognitive functions. Although the completion times of the motor tests have decreased after the action observation training, we cannot make any conclusion with regards to the direct effect of the method on the reaction times.