Alzheimer hastalarında respiratuar fonksiyonun değerlendirilmesi ve solunum rehabilitasyonunun etkisi
Evalaution of respiratory function in alzheimer's patients and effect of respiratory rehabilitation
- Tez No: 747566
- Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Nöroloji, Physical Medicine and Rehabilitation, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer hastalığı, solunum fonksiyon testi, solunum rehabilitasyonu
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu araştırmada Alzheimer'lı bireyler aynı yaş grubundaki sağlıklı bireylerle respiratuar fonksiyon açısından değerlendirildi. Ayrıca, Solunum Rehabilitasyonunun Alzheimer üzerindeki etkisi araştırıldı. Çalışmamıza Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Demans polikliniğinde Alzheimer Hastalığı (AH) tanısı almış hafif ve orta evre 24 Alzheimer hastası (Alzheimer Grubu) ve aynı yaş gruplarındaki 24 sağlıklı birey (Kontrol Grubu) dahil edilmiştir. Katılımcılara çalışmanın başlangıcında MMSE (Mini-Mental State Examination) testi ve Solunum Fonksiyon Testi (SFT) yapıldı. SFT ölçümünde; FVC, FEV1,PEF ve FEV1/FVC parametrelerine hem litrelik hem yüzdelik olarak değerlerine bakıldı. Ayrıca, Alzheimer hastaları 3 aylık bir solunum rehabilitasyonu programına tabi tutularak, 3 ay sonra tekrar değerlendirildi. Solunum Rehabilitasyonu programı kapsamında hastalara kontrollü solunum teknikleri (Büzük Dudak Solunumu, Öne Eğilme Postüründe Büzük Dudak Solunumu ve Diyafragmatik Solunum) ve Triflow İnsentif Spirometre (TİS) cihazıyla Solunum Kasları Egzersiz Eğitimi verildi. Çalışmanın sonucunda, Alzheimer hastalarının MMSE skorunda rehabilitasyon öncesi ve sonrası anlamlı bir fark oluşmamıştır (p>0,05).SFT ölçümünde ise Alzheimer grubuyla kontrol grubu arasında FVC parametresinde litre bazında anlamlı bir fark oluşurken (p0,05). FEV1 ve PEF parametrelerinde hem litre hem %'lik değerlerde anlamlı bir fark oluşmuştur (p>0,05). FEV1/FVC indeksinde de iki grup arasında anlamlı bir fark oluşmuştur (p0,05). Elde edilen bulgular neticesinde, solunum egzersizlerinin Alzheimer'lı bireylerde genel anlamda olumlu bir etkisi olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, individuals with Alzheimer's were evaluated in terms of respiratory function with healthy individuals in the same age group. In addition, the effect of Respiratory Rehabilitation on Alzheimer's was investigated. In our study, 24 mild and moderate Alzheimer's patients (Alzheimer Group) diagnosed with Alzheimer's Disease (AD) in Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty Neurology Department Dementia Outpatient Clinic and 24 healthy individuals in the same age groups (Control Group) were included. MMSE (Mini-Mental State Examination) test and Pulmonary Function Test (PFT) were applied to the participants at the beginning of the study. In the PFT measurement, the values of FVC,FEV1,PEF and FEV1/FVC parameters, both in liters and percentages, were checked. In addition, Alzheimer's patients were subjected to a 3-month respiratory rehabilitation program and re-evaluated 3 months later. Within the content of the Respiratory Rehabilitation program, patients were given Controlled Breathing Techniques (Pursed Lip Breathing, Pursed Lip Breathing in Forward Leaning Posture, and Diaphragmatic Breathing) and Respiratory Muscle Exercise Training with the Triflow Incentive Spirometer (TIS) device. As a result of the study, there was no significant difference in the MMSE score of Alzheimer's patients before and after rehabilitation (p>0.05). There was a significant difference on the basis of liters in the FVC parameter between the Alzheimer's group and the control group in PFT measurement (p0.05). There was a significant difference in both liters and percentil values in FEV1 and PEF parameters (p0.05). As a result of the findings, it was understood that breathing exercises had a positive effect in general in individuals with Alzheimer's. KeyWords:Alzheimer's disease, pulmonary function test, respiratory rehabilitation