COVID 19 enfeksiyonu geçiren sağlık çalışanlarının depresyon anksiyete ve stres düzeylerinin belirlenmesi
Determination of depression, anxiety and stress levels of health care workers with COVID 19 infection
- Tez No: 747578
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMER GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: COVID 19, depresyon, anksiyete, stres, COVID 19, depression, anxiety, stress
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
COVID 19 Enfeksiyonu Geçiren Sağlık Çalışanlarının Depresyon Anksiyete Ve Stres Düzeylerinin Belirlenmesi Amaç: COVID 19 enfeksiyonu geçiren sağlık çalışanlarının depresyon, anksiyete ve stres düzeylerini belirlemektir Yöntem: Haziran – Ağustos 2021 tarihleri arasında yapılan bu çalışma bir vaka kontrol çalışmasıdır. Çalışmanın örneklemini, İstanbul'da bir şehir hastanesinde çalışan, COVID 19 enfeksiyonu geçiren (vaka grubu n: 371) ve COVID 19 enfeksiyonu geçirmemiş olan (kontrol grubu n:112) 483 sağlık çalışanı oluşturmuştur. Veri toplama araçları Kişisel Bilgi Formu ve Depresyon Anksiyete Stres Ölçeğidir. Etik kurul izni, katılımcı onamı ve ölçeği geliştiren Akın' dan izin alınmıştır. Bulgular: Vaka grubunun %61,5' i kadın %38,5' i erkek, kontrol grubunun ise %57,1'i kadın %42,9 erkek. Vaka grubunun %17,3' ü doktor, %53,'i hemşire %29,4' ü diğer sağlık çalışanıdır. Kontrol grubunun ise %8,8'i doktor, %67'si hemşire %24,2' si diğer sağlık çalışanıdır. Katılımcıların meslekleri ile Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görüldü (p0,05). Sonuç: Sonuç olarak, pandemi, COVID 19 enfeksiyon geçirsin veya geçirmesin tüm sağlık çalışanlarında depresyon, anksiyete ve strese benzer düzeyde neden oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Determination of Depression, Anxiety and Stress Levels of Health Care Workers with Covid 19 Infection Purpose: To determine the depression, anxiety and stress levels of healthcare workers with COVID 19 infection. Method: This study, conducted between June and August 2021, is a case-control study. The sample of the study consisted of 483 healthcare workers working in a city hospital in Istanbul, who had COVID 19 infection (case group n: 371) and who did not have COVID 19 infection (control group n: 112). Data collection tools are Personal Information Form and Depression Anxiety Stress Scale. Ethics committee permission, participant consent, and permission from Akın, who developed the scale, were obtained. Results: 61.5% of the case group was female, 38.5% was male, and 57.1% of the control group was female and 42.9% male. 17.3% of the case group are doctors, 53% are nurses, 29.4% are other health workers. In the control group, 8.8% are doctors, 67% are nurses, and 24.2% are other health workers. There was a statistically significant difference between the occupations of the participants and the Depression Anxiety Stress Scale scores (p0.05). Conclusion: As a result, the pandemic caused a similar level of depression, anxiety and stress in all healthcare workers, whether they had COVID 19 infection or not.