COVID 19 pandemisi ve izolasyonunun romatoid artrit sıklığı ve kliniği üzerindeki etkisi
Effect of COVİD 19 pandemic and isolation on rheumatoid arthritis frequency and clinic
- Tez No: 747594
- Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT KAÇAR, PROF. DR. TİRAJE TUNCER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, covid-19, Rheumatoid arthritis, covid-19
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç:Romatoid artrit etiyolojisinde çeşitli infeksiyon ajanları da suçlanmış ancak kesin bir ilişki gösterilememiştir.Covid-19 pandemi döneminde yeni tanı alan romatoid artrit hastaları ile daha önce tanı alan hastaların sayısı, hastaneye başvuru sıklığı, başvuru anındaki klinik bulguları ve laboratuar değerleri arasında farklılık olup olmadığı hakkında bilgi edinmek. Gereç ve Yöntem:Hasta dosyaları taranarak mart 2019 ve mart 2021 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Fiziksel Tıp ve RehabilitasyonRomatoloji Polikliniği, Akdeniz Üniversitesi İç Hastalıkları RomatolojiPolikliniği ve Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Romatoloji Polikliniğine başvuran 3500 RA hastası içerisinden pandemi öncesi bir yıl içerisinde yeni tanı alan 73 RA hastası ve pandemi sonrası bir yıl içerisinde yeni tanı alan 71 RA hastası iki gruba ayrılarak çalışmaya alındı. Gruplar yaş, cinsiyet, menapoz yaşı, oks kullanımı, sigara içiciliği gibi RA etyolojisinde suçlanan risk faktörleri ve eklem tutulumu,akut faz reaktanları,rf, anti -ccp ,ana değerleri , covid 19 öyküsü gibi klinik ve labaratuar özellikleri açısından dosya sistemi taranarak karşılaştırıldı.Yeni olgular telefonla aranarak hastane vizitleri, tedaviye uyum, eksik anemnez bilgileri ve Covid 19 öyküsü açısından sorgulandı. Bulgular :Çalışmamızda pandemi öncesi yeni RA tanısı alan grupta yaş ortalaması 51,3 yıl , kadın/erkek oranı 2.2, ortalama menapoz yaşı 46,8 yıl , oks kullanımı %16 ,sigara içiciliği %43,8, aile öyküsü %10,9 , pandemi sonrası yeni RA tanısı alan grupta yaş ortalaması 49,1 yıl , kadın/erkek oranı 2.2, ortalama menapoz yaşı 48,8 yıl , oral kontraseptif kullanımı %19,6 ,sigara içiciliği %52,1, aile öyküsü %22,5 olarak bulundu ve anlamlı istatiksel fark saptanmadı.İki grubun karşılaştırmasındaeritrosit sedimantasyon hızı,crp,rf, anti ccp düzeyleri ,ana pozitifliği ve sabah tutukluğu açısından anlamlı fark saptanmadı.Eklem tutulumu arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur ve bu fark oligoartiküler ve poliartiküler gruplardan kaynaklanmaktadır(p=0,021). Sonuç:Romatizmal hastalıkların tedavisinde ilaç uyumu ve düzenli doktor kontrolü çok önemlidir.Pandemi sürecince hastaların düzenli doktor vizitleri bozulmuştur.Romatoid Artrit ile Covid 19 arasında anlamlı bir ilişki saptanamamıştır.RA ve Covid-19 arasındaki ilişki ile ilgili birçok soru cevapsız kalmaktadır. RA etiyolojisinde yer alan çeşitli bireysel risk faktörleri ve Covid-19'un bu popülasyondaki uzun vadeli etkilerini anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Daha fazla vakalar görüldükçe, bu yeni enfeksiyon covid- 19 ve romatizmal hastalıklar arasındaki ilişki hakkında daha fazla şey öğrenmeye devam edeceğiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Various infectious agents have also been implicated in the etiology of rheumatoid arthritis, but a definite relationship could not be demonstrated. To obtain information about whether there is a difference between the number of newly diagnosed rheumatoid arthritis patients and previously diagnosed patients, the frequency of admission to the hospital, clinical findings at the time of admission and laboratory values during the Covid-19 pandemic period. Materials and Methods: Among the 3500 RA patients who applied to Akdeniz University Physical Medicine and Rehabilitation Rheumatology Polyclinic, Akdeniz University Internal Diseases Rheumatology Polyclinic and Antalya Training and Research Hospital Rheumatology Polyclinic between March 2019 and March 2021 by scanning patient files, newly diagnosed patients were diagnosed within one year before the pandemic. 73 RA patients and 71 newly diagnosed RA patients within one year after the pandemic were divided into two groups and included in the study. The groups were compared by scanning the file system in terms of risk factors accused in the etiology of RA such as age, gender, menopause age, ox use, smoking, and clinical and laboratory features such as joint involvement, acute phase reactants, rf, anti-ccp, main values, and covid 19 history. New cases were called by phone and questioned in terms of hospital visits, compliance with treatment, missing anamnesis information and Covid 19 history. Results: In our study, in the group diagnosed with newly diagnosed RA before the pandemic, the mean age was 51.3, the female/male ratio was 2.2, the mean age at menopause was 46.8, ox use was 16%, smoking was 43.8%, family history was 10.9%, post-pandemic In the group diagnosed with new RA, the mean age was 49.1, the female/male ratio was 2.2, the mean age at menopause was 48.8, the use of oxtail was 19.6%, smoking 52.1%, family history 22.5%, and there was a significant statistical difference. not detected. In the comparison of the two groups, no significant difference was found in terms of erythrocyte sedimentation rate, crp, rf, anti ccp levels, main positivity and morning stiffness. A statistically significant difference was found between joint involvement and this difference was due to the oligoarticular and polyarticular groups (p=0.021). Conclusion: Medication compliance and regular doctor control are very important in the treatment of rheumatic diseases. During the pandemic, regular doctor visits of the patients were disrupted. No significant relationship was found between rheumatoid arthritis and Covid 19. Many questions remain unanswered about the relationship between RA and Covid-19. More studies are needed to understand the various individual risk factors involved in the etiology of RA and the long-term effects of Covid-19 in this population. As more cases are seen, we will continue to learn more about the relationship between this new infection, covid-19, and rheumatic diseases.