COVİD-19 pandemisinin acil serviste çalışan doktorlar ve hemşirelerin yaşam tarzı üzerindeki değişikliklerinin değerlendirilmesi
An assessment of the covid-19 pandemic's lifestyle changes of doctors and nurses working in emergency departments
- Tez No: 688644
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN BOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: COVİD-19, Sağlık Personeli, Acil Servis, COVID-19, Health Personnel, Emergency Service
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: İnsanlık tarihi boyunca birçok salgın hastalık meydana gelmiştir. Salgın hastalıkların etkileri sadece hastalanan bireyler üzerinde mortalite ve morbiditesi ile ilişkili olamayıp toplumda birçok etkisi vardır. Sağlık personeli toplumun önemli bir kesimini oluşturmaktadır. Salgın nedeniyle toplumda oluşan değişikliklerden sağlık personeli de nasibini almaktadır. COVİD-19 pandemisi kısa süre içinde tüm dünyaya yayılım göstermiştir. Çalışmamız COVİD-19 hastalığının pandemi olarak ilan edildiği 11 Mart 2020 tarihi baz alınarak, sağlık personelinin pandemi ilanından sonra sosyal hayatındaki değişimi değerlendirmek için yapılmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmamız 01 Temmuz 2020 ile 01 Eylül 2020 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışmaya Kayseri Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde çalışan doktorlar, hemşireler ve sağlık memurlarından oluşan 141 kişi dahil olmuştur. Anket şeklinde hazırlanan çalışmamızın ilk aşaması katılımcıların demografik bilgilerini içermektedir. Demografik bilgiler içeren kısımda katılımcıların ünvanı, yaşı ve medeni hali sorgulanmıştır. Anketin ikinci kısmında katılımcıların iş hayatı ve günlük hayatının değerlendirildiği 40 soru bulunmaktadır. Bulgular: Çalışmamızda katılımcıların %27'si doktor, %73'ünün de hemşire/sağlık memuru olduğu görülmüştür. Çalışmamızda sorduğumuz 40 sorudan 34'ü pandemi ilanı ile katılımcılarda istatistiksel olarak anlamlı değişim olduğu saptanmıştır. Katılımcıların iş hayatında meydana gelen değişimleri incelediğimiz 20 sorunun 16'sında, günlük hayatında meydana gelen değişimleri incelediğimiz 20 sorunun 18'inde istatistiksel olarak anlamlı şekilde pandemi sonrasında değişim olduğu çalışmamız ile saptanmıştır. Sonuç: Sağlık personelinin pandemi ilanından sonra anksiyete düzeylerinde artış olduğu, temizlik ve sosyal izolasyon kurallarına daha iyi uyduğu, iş yükünde artış olduğu, bilgi düzeylerinde artış olduğu ve sosyal yönden birçok konuda değişim olduğu çalışmamızda görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: Throughout human history, many epidemics have occurred. The consequences of epidemic diseases are not limited to the death and morbidity of the sick but can have a wide range of societal consequences. Health personnel are an important part of society. As a result of the epidemic, health personnel are also getting their share of changes in society. In a short period, the COVID-19 epidemic has spread all across the world. Based on the date of March 11, 2020, when the COVID-19 disease was proclaimed a pandemic, our study was conducted to assess the change in the social lives of health personnel following the declaration of the pandemic. Materials and Methods: Our study was conducted between 01 May 2020 and 01 July 2020. The study involved 141 participants, including physicians, nurses, and health officers who worked in Kayseri City Hospital's Emergency Medicine Clinic. The demographic information of the participants is included in the first stage of our study, which was prepared in the form of a questionnaire. The title, age, and marital status of the participants were questioned in the section containing demographic information. The second section of the questionnaire contains 40 questions that assess the individuals' professional and personal lives. Results: In our study, 27% of the participants were physicians and 73% were nurses/health officers. In 34 of the 40 questions we asked, it was found that the proclamation of the pandemic caused a statistically significant shift in the participants. In our study, it was detected that there was a statistically significant change following the pandemic in 16 of the 20 questions we investigated changes in participants' professional lives and in 18 of the 20 questions we investigated changes in daily lives. Conclusion: In our study, it was observed that after the pandemic was declared, the anxiety level of health personnel increased, the rules of cleanliness and social isolation were better observed, the workload increased, the level of knowledge increased and many social aspects changed.