COVID-19 pandemisi sırasında bir göçmen sağlığı merkezine başvuran 0-6 yaş gurubu çocukların sağlık sorunlarının Omaha sistemi ile belirlenmesi
Determining the health problems of children aged 0-6 applicable to a migrant health center during the COVID-19 pandemic by the Omaha system
- Tez No: 734552
- Danışmanlar: PROF. DR. MELEK NİHAL ESİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, immigrant children, OMAHA system, health problem
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Nasif, E. (2022). Covıd-19 Pandemisi Sırasında Bir Göçmen Sağlığı Merkezine Başvuran 0-6 Yaş Gurubu Çocukların Sağlık Sorunlarının Omaha Sistemi İle Belirlenmesi. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,“Halk Sağlığı Hemşireliği”ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. COVID-19 pandemisi, tüm dünyayı sağlık krizi ile etkisi altına almıştır. Toplum içerisinde her bir tabakayı etkisi altına alan pandemi süreci, bazı gruplar üzerinde çok daha ağır sonuçlar yaratmıştır. Bu gruplar içerisindeki en önemli kişiler ise göçmenler olmaktadır. Bu çalışma, bir göçmen sağlığı merkezine başvuran 0-6 yaş grubu çocukların sağlık sorunlarını OMAHA sistemi kullanarak belirlemek amacıyla kesitsel araştırma tipinde planlanmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul ili Avrupa Yakası'nda yer alan bir Göçmen Sağlığı Merkezi'ne son bir yılda başvuran 0-6 yaş grubu 5300 çocuk oluşturdu. Araştırmanın örneklemini ise evren sayısı bilinen örneklem büyüklüğü belirleme formülü ile hesaplanan 400 çocuk oluşturdu. Çocuklar örnekleme gelişigüzel örneklem yoluyla seçildi. Veriler OMAHA Sistemi Problem Sınıflama Listesi ile toplandı. Bu çalışma için İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Sosyal ve Beşeri Bilimler Etik Kurulu'ndan izin alınmıştır. Araştırmanın analizinde SPSS paket programları kullanılmıştır. Çocukların 184 ünün kız, 216 sının erkek çocuğu olduğu tespit edilmiştir. Çocukların tamamının aşılarının tam olarak yapılmadığı ve bunun nedeninin pandemi süreci olduğu belirlenmiştir. Çocukların tamamının herhangi bir engelinin bulunmadığı bulunmuştur. Araştırma sonucunda özellikle sosyal izolasyon ve hijyen şartlarının sağlanmasında büyük sıkıntılar yaşayan göçmen çocukların, pandemi sürecinde sağlık hizmetlerinden yararlanmadan çok sosyal alanlarında karşı karşıya kaldıkları sorunlar dikkat çekmiştir. Çalışmaya katılan 400 katılımcının OMAHA Sistemi Problem Sınıflama Listesi alanlarına göre belirlenen 15 problemin olduğu belirlenmiştir. Bu problemlerin sırasıyla; Fizyolojik Alan (%0,84), Çevresel Alan(%82), Sağlık Davranışları (%21) ve Psikososyal (%17) alandır. Evde yaşayan insan sayısının yüksek olması, anne ve babanın eğitim düzeyi, yaşamların sürdürüldüğü sosyal alanların özelliklerinin göçmen çocuklarının sağlıklarında etkili rol üstlenen değişkenler olduğu belirlenirken, salgınla mücadele sürecinde en büyük sorun sosyal izolasyonun sağlanamamasından ve çok sayıda kişinin bir arada yaşam sürdürmesinden kaynaklı bulaş riskinin artmasından kaynaklandığı görülmüştür. Çalışmanın verileri göçmen çocuklara sunulacak hizmetlerin planlanması için temel veri sağlamıştır. Anahtar Kelimeler .Covıd-19.Göçmen Çocuklar.OMAHAsistemi.Sağlık Sorunu
Özet (Çeviri)
Nasif, E. (2022). Determining Health Problems for Children aged 0 to 6 years, who applied to Immigrant Health Center during Covid-19 Pandemic using Omaha System. İstanbul University-Cerrahpasa Graduate Education Institute, Public Health Nursing Branch. MSc. Istanbul. COVID-19 pandemic has affected the world causing a health crisis. The pandemic, which influenced each layer of the society, has created much more severe results on some groups than others. The most signifigant group among these is the 'immigrants' one. This study is planned in cross-sectional research in order to determine the health problems for children aged from 0 to 6 years, who apply to an immigrant health center using the Omaha system. The universe of the study consisted of 5300 children aged from 0 to 6 years, which applied at an immigrant Health Center in the European side of Istanbul during the last year. The sample of the study was 400 children calculated by the known sample size determination formula. Children were selected by sampling random sample. The data was collected with the Omaha system problem classification list. For this study, permission was obtained from Istanbul Public Health Directorate and Istanbul University-Cerrahpaşa Social and Human Sciences Ethics Committee. SPSS package programs were used in the analysis of the research. 184 children were girls and 216 were boys. We determined that all of the children were not fully vaccinated and the reason for this was the pandemic situation. We found that all children do not have any obstacles. As a result of the research, especially in the provision of social distance and hygiene conditions, the problems of immigrant children were found in their social fields rather than benefiting from health services during the pandemic. We determined that there were 15 problems determined according to the Omaha System Problem classification List Areas of 400 participants participating in the study. These problems respectively were; Physiological field (0.84%), environmental area (82%), health behaviors (21%) and psychosocial (17%) area. The number of people living at same home is high, the level of education of the parents, the characteristics of the social areas where the children live, are variables that play an effective role in the health of immigrant children. On the othe hand the biggest problem in the process of fighting the epidemic is due to the lack of social distance and the increased risk of infection due to the large number of people sharing the same place. The data of the study provided basic data for the planning of services to be provided to immigrant children.