Sağlık çalışanlarının şiddete maruz kalma ve beyaz kod kullanım durumlarının incelenmesi
Investigation of exposure to violence and USE of white code ofhealthcare professionals
- Tez No: 747635
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN ARDIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Beyaz Kod, Sağlık Çalışanı, Şiddet, Fiziksel şiddet, Sözel şiddet, White Code, Healthcare Professional, Violence, Physical Violence, Verbal Violence
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma, sağlık çalışanlarının şiddete maruz kalma ve beyaz kod durumlarının incelenmesi amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından COVID-19 pandemi döneminde toplanmış olması nedeni ile online ortamda hazırlanan veri toplama formlarının yer aldığı araştırma linkinin sosyal platformlardan gönderilmesi yoluyla toplanmıştır. Araştırmanın veri toplama tarihleri olan Mart-Eylül 2020 arasında çalışmaya katılmayı kabul eden toplam 265 sağlık çalışanı araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. İstatistiksel sayı ve yüzde analizi; oranların karşılaştırmasında ikili gruplar için Ki Kare testi yapılmıştır. Sağlık çalışanlarının %66,8'inin daha önce şiddete uğradığını, şiddete uğrayanların %74,3'ü şiddete yönelik işlem yapılmadığını, %55,7'si olayın ele alınış şeklinden memnun olmadıklarını belirtmişlerdir. Katılımcıların %54,2'si beyaz kodun işlevsel olmadığını, %89,8'i şiddete yönelik mevcut mevzuatın yetersiz olduğunu ifade etmişlerdir. Lisans mezunu sağlık çalışanlarında şiddete uğrama, yüksek lisans mezunu olanlarda ise beyaz kod bildirimi anlamlı yüksek bulunmuştur. Ayrıca cerrahi birimler, acil tıp birimleri ve özellikli birimlerde çalışan sağlık çalışanlarında şidet uğrama, özellikli birimlerde çalışan sağlıkçalışanşarında ise beyaz kod bildirimi anlamlı derece yüksek bulunmuştur. Şiddet her alanda olduğu gibi sağlık sektöründe de büyük problemlere yol açmaktadır. Sağlık alanında yaşanan şiddetin azalmasını sağlamak amacıyla mevzuatın geliştirilmesi ve önleyici tedbirlerin arttırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in descriptive and cross-sectional manner in order to examine the violence exposure and white code situations of health workers. The data were collected by the researcher during the COVID-19 pandemic period by sending the research link containing the data collection forms prepared online from social platforms. March Dec September 2020, the data collection dates of the study, a total of 265 health professionals who agreed to participate in the study constituted the sample of the study. Statistical number and percentage analysis; in the comparison of the ratios, the Chi- Square test was performed for the binary groups. 66.8% of health workers stated that they had been subjected to violence before, 74.3% of those who had been subjected to violence had not been treated for violence, and 55.7% stated that they were not satisfied with the way the incident was handled. 54.2% of the respondents stated that the white code is not functional, 89.8% stated that the current legislation on violence is insufficient. Violence was found to be significantly higher in health workers with a bachelor's degree and in those with a master's degree with a white code. In addition, in surgical units, emergency medicine units and health workers working in special units, the incidence of violence and the white code notification were found to be significantly higher in the case of health workers working in special units. As in all areas, violence leads to major problems in the health sector. It is proposed to develop legislation and increase preventive measures in order to reduce violence in the field of health.