Van Gölü kapalı havzası chironomidae faunası
Chironomidae fauna of Lake Van close basin
- Tez No: 539945
- Danışmanlar: PROF. DR. NAİME ARSLAN, DOÇ. DR. DENİZ ANIL ODABAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Van Gölü Kapalı Havzası, Chironomidae, Lake Van Closed Basin, Chironomidae
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hidrobiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışmada Van Gölü Kapalı Havzası'nın Chironomidae faunasının belirlenmesi amacıyla Haziran 2012 ve Temmuz 2013 yıllarında havzada bulunan 12 göl (Van Gölü'nden 1, Erçek Gölü'nden 3, Aygır Gölü, Gövelek Gölü, Kesiş Gölü, Nazik Gölü, Nemrut Gölü, Nemrut Kalderası, Nemrut-Küçük Göl ve Soldalı Göl'den 1 istasyon) ve 13 akarsudan (Nazik Gölü-Kanal, Ilıca Çayı, Destedüzü Deresi, Nemrut-Ahlat Yolu, Karasu-1, Karasu-2, İskeleköy, Çakırbey Köyü-Akarsu, Dönemeç Deresi, Kesiş Gölü-Akarsu, Deliçay, Tutumlu Köyü-Akarsu ve Yeniköprü Çayı) olmak üzere toplamda 25 istasyondan örnekleme çalışmaları yapılmıştır. Havzadan 7736 zoobentik omurgasız birey elde edilmiş olup, öncelikle bu bireyler ordo-familya düzeyine kadar ayrılmış ve havzada dağılım gösteren 29 takson tespit edilmiştir. Bu 29 takson arasından en baskın olanlar %28,65 dominansi değeri ile Gammaridae, %21,87 dominansi değeri ile Ephemeroptera ve %17,17 dominansi değeri ile Chironomidae bireyleri olarak belirlenmiştir. Van Gölü Kapalı Havzası'ndan Chironomidae familyasına ait toplam 1567 birey tespit edilmiş ve tür düzeyinde teşhisleri yapılmıştır. Havzada 69 tür tespit edilmiş olup bu türlerin 8'i Tanypodinae, 35'i Orthocladiinae, 20'i Chirominae ve 6'sının Tantyarsini altfamilyalrına ait olduğu belirlenmiştir. Ayrıca tespit edilen bu türlerin 46'sı Van Gölü Kapalı Havzası için yeni kayıt niteliğindedir. Bunların dışında Van Gölü Kapalı Havzası'nda belirlenen en baskın Chironomidae türleri; %15,38 dominansi oranına sahip Orthocladius (O.) thienemanni, %15,32 dominansi oranına sahip Cladonytarsus mancus ve %9,96 dominansi oranına sahip olan Dicrotendipes tritomus türleri olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In an aim of the identification of the fauna of Chironomidae in the Lake Van Closed Basin, a total of 25 sampling was studied in this study. The samples were taken from 12 lakes (1 from Lake Van, 3 from Lake Erçek, 1 from Lake Gövelek, Lake Kesiş, Lake Nazik, Lake Nemrut, Nemrut Caldera, Lake Nemrut-Küçük and Lake Soldalı) and 13 river stations (Nazik Lake-Canal, Ilıca Stream, Destedüzü Stream, Nemrut-Ahlat Road, Karasu-1, Karasu-2, İskeleköy, Çakırbey Village-Rıver, Dönemeç Stream, Kesiş Lake-River, Deliçay, Tutumlu Village-River and Yeniköprü Stream) in June 2012 and July 2013, respectively. As a result of the study, 7736 individual zoobenthic intervertebrate were obtained and these individuals were sorted to ordo-family; resulting of 29 taxa identification. Gammaridae was found as the most dominant in between all 29 taxa, with 28.65% dominancy value. Ephemeroptera and Chironomidae individuals were found as the following most abundant taxa with 21.87% and 17.17% dominancy values, respectively. In this study, 1567 Chironomidae individuals were obtained in Lake Van Closed Basin and were identified in species level. 69 species were identified and 8 Tanypodinae, 35 Orthocladiinae, 20 Chirominae and 6 Tantyarsini sub-family were determined around the basin. 46 of these species were recorded for the first time in the Lake Van Coverd Basin. It was also identified that the most abundant Chironomidae species were Orthocladius (O.) thienemanni, Cladonytarsus mancus and Dicrotendipes tritomus, with 15,38%, 15,32% and 9,96% dominancy values, respectively.