Reklamlarda hikâye anlatımının marka tercihinde rolü
The role of the storytelling on brand preference in advertisements
- Tez No: 747668
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Reklam, Hikâye, Hikâye Anlatıcılığı, Marka, Marka Tercihi, Tüketici Davranışı, Advertising, Story, Storytelling, Brand, Brand Preference, Consumer Behavior
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kişilerarası İletişim Anabilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
İnsanlık tarihi boyunca iletişimde önemli bir yeri olan hikâye anlatıcılığının, markalar tarafından kurum değerlerini iletmek, iç ve dış hedef kitleleri ile bağ kurmak, sadakat ve güven oluşturmak için gün geçtikçe daha fazla kullanıldığı görülmektedir. Karmaşık iletileri sadeleştirerek tüketiciye ulaştırmayı kolaylaştıran bu anlatı formatı, günümüz teknoloji ve görsellik çağında marka hikâyelerini, kişiliklerini ve vaatlerini hedef kitleyle paylaşmada, pazarlama iletişimini gerçekleştirmede kullanılan oldukça güçlü bir araca dönüşmüştür. Hikâye anlatımı bu noktada tüketiciyle markayı bağlayıcı olarak öne çıkmaktadır. Böylece markaların hikâye anlatımı yoluyla insansılaştırılması ve tüketiciyle daha duygusal, derin ve uzun vadeli ilişkiler kurması hedeflenmektedir. Bu çalışmada tarihsel süreç boyunca hayatımızda var olan hikâye anlatıcılığının reklamlarda kullanımına ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır. Bu hedefle, hikâye anlatımının yoğun olarak kullandığı özel günlerden 8 Mart 2022“Anneler Günü”seçilerek, Campaign Türkiye'de yayımlanan 2022 anneler günü reklamları arasından küçük ev aleti üretimi yapan üç markanın reklamları seçilmiştir. Araştırma kapsamında, İstanbul Üniversitesi bünyesinde eğitim gören ve anneler gününde annesine hediye alan, lisans düzeyindeki farklı birimlerden seçilmiş 20 öğrenci ile derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiştir. Reklam, hikâye ve marka kavramlarına dair açıklamalara yer verilmesinin ardından marka tercihinde reklamlarda kullanılan hikâyelerin rolüne yönelik gerçekleştirilen araştırmaya ilişkin bulgular ve sonuçlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Storytelling, which has an important place in communication throughout the history of humanity, is used more and more by brands to convey corporate values, to establish bonds with their internal and external target audiences, and to build loyalty and trust. This narrative format, which simplifies complex messages and facilitates them to reach the consumer, has turned into a powerful tool used to share brand stories, personalities and promises with the target audience and to realize marketing communication in today's technology and visual age. At this point, storytelling comes to the fore as binding the consumer and the brand. So, it is aimed to humanize brands through storytelling and to establish more emotional, deep and long-term relationships with the consumer. In this study, evaluations were made about the use of storytelling, which has existed in our lives throughout the historical process, in advertisements. With this aim, one of the special days that storytelling is used intensively, March 8, 2022,“Mother's Day”was chosen, and advertisements of three brands that manufacture small household appliances were selected among the 2022 Mother's Day advertisements published in Campaign Turkey. Within the scope of the research, in-depth interviews were conducted with 20 students selected from different departments at the undergraduate level who were educated at Istanbul University and received gifts for their mothers on Mother's Day. After explaining the concepts of advertisement, story and brand, the findings and results of the research conducted on the role of stories used in advertisements in brand preference are presented.