Sistemik tedavi uygulanan hepatopankreatikobiliyer sistem kanserli hastalarda kombine sistemik inflamasyon skorunun tedavi yanıtı ve prognoz üzerine etkisi
Effect of combined systemic inflammatory score on the treatment response and prognosis in hepatopancreatobiliary system cancer patients who applied systemic therapy
  1. Tez No: 747707
  2. Yazar: CİVANMERT BAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ÖZTOP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatopankreatikobiliyer sistem kanseri, inflamasyon, sistemik inflamatuvar yanıt, sistemik inflamasyon skoru, Hepatopancreaticobiliary system cancer, inflammation, systemic inflammatory response, systemic inflammation score
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Sistemik tedavi alan hepatopankreatikobiliyer sistem kanserli hastalarda Sistemik İnflamatuvar Yanıt (SIR) ile ilişkili markerlarla Kombine Sistemik İnflamasyon Skoru'nun (cSIS) tedavi yanıtı ve prognoz üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Çalışmamıza 01.01.2010-31.12.2019 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi, Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı'nda takip ve tedavi edilen, sistemik tedavi almış, 18 yaş üzeri, verilerine ulaşılabilen hepatopankreatikobiliyer sistem kanserli hastalar dahil edildi. SIR markerları olarak LMR, NLR, CRP ve mGPS değerlendirildi. Bu değerler üzerinden SIS hesaplandı: Her pozitif SIR markerı için bir puan verildi; (LMR 5, CRP > 5 mg/dl and mGPS > 0) hastalar beş alt prognostik gruba ayrıldı: 0, 1, 2, 3 ve 4 puan alanlar. 0-1 puan alanlar (iyi prognostik grup) vs 2-4 puan alanlar (kötü prognostik grup) şeklinde tekrar gruplandırılarak Kombine Sistemik İnflamasyon Skoru (cSIS) belirlendi. SIR markerları ile, SIS ve cSIS değerleri tedavi almadan önce, aldıktan 3 ay ve 6 ay sonra olacak şekilde değerlerlendirildi ve bu markerların tedavi yanıtı ve sağkalım üzerine etkileri analiz edildi. Bulgular: Toplam 116 hepatopankreatikobiliyer sistem kanserli hasta değerlendirildi. Bunlardan 44'ü pankreas kanserli, 41'i hepatoselüler kanserli ve 31'i de safra kesesi ve safra yolu kanserli idi. Safra kesesi ve safra yolu kanserli hastalarda 3.ay LMR düzeyinin yüksek olmasının ilk sıra sistemik tedavi yanıtını olumlu, 3. ay mGPS'nin yüksek olmasının ise olumsuz etkilediği saptandı. HCC'li hastalarda 6. ayda cSIS'ın, safra kesesi ve safra yolu kanserli hastalarda ise tedavi öncesi bakılan cSIS'ın tedavi yanıtı üzerine anlamlı etkisi olduğu görüldü. Erken evre pankreas kanserli hastalarda sadece 3.ay mGPS'nin sağkalımla ilişkisi olduğu; lokal ileri evredeki hastalarda 6.ay NLR'nin, mGPS'nin her üç aydaki değerlerinin sağkalıma anlamlı etkilerinin olduğu görüldü. HCC'li ile safra kesesi ve safra yolu kanserli hastalarda mGPS'nin anlamlı etkisi olduğu bulundu. Pankreas kanserli hastalarda tüm grupta bakılan cSIS değerleri tedavi öncesi ve tedavinin 3.ayında sağkalımla ilişkili olarak bulundu. İyi prognostik gruptaki hastaların daha uzun sağkalımlarının olduğu görüldü. Erken evre safra kesesi ve safra yolu kanserli hastalarda anlamlı etkisinin olduğu gözlendi. Sonuç: Hepatopankreatikobiliyer sistem kanserli hastalarda tedavi yanıtı ve prognozun öngörülmesinde kombine prognostik belirteçlerin kullanılması hem hastaların takibinde hem de uygun tedavi planlanmasında yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to evaluate the effect of Systemic Inflammatory Response (SIR) and Combined Systemic Inflammation Score (cSIS) on treatment response and prognosis in patients with hepatopancreaticobiliary system cancer receiving systemic therapy. Method: Our study included patients with hepatopancreaticobiliary system cancer, over 18 years of age, who were followed up and treated at Dokuz Eylul University, Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, Department of Medical Oncology between 01.01.2010 and 31.12.2019, received systemic treatment. was done. LMR, NLR, CRP and mGPS were evaluated as SIR markers. SIS was calculated from these values: One score was given for each positive SIR marker; (LMR 5, CRP > 5 mg/dl and mGPS > 0) patients were divided into five sub-prognostic groups: those who scored 0, 1, 2, 3 and 4. The Combined Systemic Inflammation Score (cSIS) was determined by regrouping 0-1 points (good prognostic group) vs. 2-4 points (poor prognostic group). With SIR markers, SIS and cSIS values were evaluated before, 3 months and 6 months after treatment, and the effects of these markers on treatment response and survival were analyzed. Results: A total of 116 patients with hepatopancreaticobiliary system cancer were evaluated. Of these, 44 had pancreatic cancer, 41 had hepatocellular cancer, and 31 had gallbladder and biliary tract cancer. In patients with gallbladder and biliary tract cancer, high LMR level at 3rd month affected the first-line systemic treatment response positively, while high 3rd month mGPS negatively affected. It was observed that cSIS at 6 months in patients with HCC, and cSIS, which was checked before treatment in patients with gallbladder and bile duct cancer, had a significant effect on the treatment response. Only 3rd month mGPS was associated with survival in patients with early stage pancreatic cancer; It was observed that the 6th month NLR and mGPS values at every three months had significant effects on survival in locally advanced patients. It was found that mGPS had a significant effect in patients with HCC and gallbladder and bile duct cancer. In patients with pancreatic cancer, cSIS values measured in the whole group were found to be associated with survival before treatment and at the 3rd month of treatment. It was observed that patients in the good prognostic group had longer survival. It was observed that it had a significant effect in patients with early-stage gallbladder and biliary tract cancer. Conclusion: The use of combined prognostic markers in the prediction of treatment response and prognosis in patients with hepatopancreaticobiliary system cancer may guide both the follow-up of the patients and the planning of appropriate treatment.