Yoğun bakım ünitelerinde nozokomiyal enfeksiyonların önlenmesinde hemşirenin rolü
The role of intensive care unit nurses in the controls of nosocomial infections in the intensive care units
  1. Tez No: 747716
  2. Yazar: İLKNUR GÖZÜKARA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım üniteleri, hastane enfeksiyonları, yoğun bakım hemşireleri, enfeksiyon kontrol önlemleri, intensive care units, nosocomial infections, intensive care unit nurses, measures for infection control
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ameliyathane Hizmetleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada yoğun bakım ünitelerinde görülen hastane enfeksiyonları ve kontrolünde hemşirelerin rolü araştırılmıştır. Araştırma, Nisan 2020 ile Ağustos 2020 süreleri arasında, Konya Beyhekim Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Konya Numune Hastanelerinin yoğun bakım ünitelerinde yapılmıştır. Araştırmaya bu hastanelerdeki yoğun bakım ünitelerinden 57 kişi katılmıştır. Veri toplama sürecinde literatür bilgilerinden faydalanılarak bir anket formu hazırlanmış; bu form Google araştırma motorunun anket formları kullanılarak yapılmış ve anketlerimiz online olarak elektronik posta ve sosyal medya platformları kullanılarak dağıtılmıştır. Veri analizinde SPSS 22.0 yazılım programı kullanılmıştır. Verilerin öncelikle betimsel analizleri yapılarak frekans analizleriyle yüzde, standart sapma hesapları yapılmıştır. İkinci aşamada ise verilerin analizi değişkenler arasındaki ilişkinin tespit edilmesi amacı ile ki-kare analizi yoluyla yapılmıştır. Çalışmanın betimsel bulgularına göre yoğun bakım ünitelerinde görev yapan hemşirelerin hemen hemen hepsinin yani yaklaşık % 96,5'inin yoğun bakım ünitelerinde görülen hastane enfeksiyonları ile mücadele konusunda eğitim aldıkları görülmüştür. Bu eğitimin bir yansıması olarak da hastane enfeksiyonları ile mücadelede kilit rol oynayan el yıkama, hijyen ve izolasyon gibi tedbirler hususunda hem teoride hem de pratikte bilgili oldukları tespit edilmiştir. Çalışmanın tanımsal aşamasından sonra yapılan istatistik analizleri ise katılımcıların eğitim düzeyleri ile yaklaşık 17 değişken arasındaki ilişkiyi bize göstermektedir. Buna göre enfeksiyon kontrol önlemlerine uyulmasının faydaları, izolasyonun gerekliliği, hastane enfeksiyonlarının tanımları vb. toplam beş soruda katılımcıların eğitim düzeyleri ile anlamlı bir ilişki tespit edilmiş fakat geriye kalan sorularda eğitim ile soruların doğru cevaplanması arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the roles intensive care unit nurses play in the control and elimination of nosocomial infections occurring in intensive care units. The study was carried out in Konya Beyhekim Hospital and Numune Hospital between April and August 2020. 57intensive care health practitioners participated to this study. A questionnaire protocol was prepared in the light of the literature and using online survey tools designed by google, the questionnaire form was handed out to the participants through social media apparatuses like WhatsApp and emails. SPSS 22.0 software program was used for the data analyses. first the descriptive analyses were made, and frequencies, percentages, standard deviations, and means were presented. According to the descriptive results almost all the study participants who work in the intensive care units had a chance to have training on the nosocomial infections in intensive care units and the relevant measures to struggle with infections. As a result of this training, the study participants tend to be much more equipped and knowledgeable about measures to take against nosocomial infections such as hand washing, following other hygiene rules and isolation. In the second stage of our study, we conducted the inferential statistical analyses where we examined the statistical relations between variables. We analysed the relationship between education level of the participants and 17 factors that we posed in the questionnaire. The results showed that as many as five variables about such questions as importance of applying to the measures of infection control, the necessity of isolation, the definition of nosocomial infections etc., emerged statistically significantly related to the educational statutes of participants, however the remaining items in the questionnaire did not show a statistically significant relationship to the educational statuses of participants.