Yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin hastane infeksiyonlarının önlenmesine ilişkin uygulamaları
Applications of nurses who working at Intensive Care Unit that related to Prevention of Nosocomial Infections
- Tez No: 391077
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYFER ÖZBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Nurse, nosocomial infections, hospital-aquired infections, education, universal precautions, catheter
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma, yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin hastane infeksiyonlarının önlenmesine ilişkin uygulamalarının belirlenmesi amacı ile planlandı ve gerçekleştirildi. Tanımlayıcı/kesitsel olarak tasarlanan araştırmanın örneklemini; araştırmaya gönüllü olarak katılan, İstanbul ilinde bulunan Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nin yoğun bakım ünitelerinde görev yapan 100 hemşire oluşturdu. Araştırmada veri toplama aracı olarak, literatürden yararlanılarak hazırlanan, iki bölümden oluşan anket formu kullanıldı. Birinci bölümde; hemşirelerin tanıtıcı özellikleri, hastane infeksiyonlarından korunmaya yönelik uygulamalarını değerlendiren sorular yer almaktadır. İkinci bölümde ise; evrensel önlemler için 27 ifadenin bulunduğu kontrol listesi yer almaktadır. Hemşirelerin yaş ortalamasının 29,51 ± 4.76; %62' sinin lisans mezunu; %47' sinin çalışma süresinin 1-5 yıl arasında olduğu saptandı. Hemşirelerin çalıştıkları bölüme göre dağılımları incelendiğinde, %25' inin Genel, %25' inin, Nöroloji, %25' inin Yenidoğan ve %25' inin Beyin cerrahi YBÜ' nde görev yaptıkları saptanırken; % 92' sinin hastane enfeksiyonlarını önlemeye yönelik bir eğitim programına katıldığı, % 8' inin herhangi bir eğitim almadığı saptandı. Hemşirelerin çalıştıkları kuruma göre eğitim düzeyleri, yaş durumları, çalışma süre ve şekillerinin istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermediği saptandı (p › 0.05). Olguların görev yaptığı bölüme göre HİÖÇ-L puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptandı (F= 6,077; p=0.01). Mevcut bulgulardan Genel YBÜ ve Nöroloji YBÜ bölümlerinde görev yapan hemşirelerin HİÖÇ-L evrensel önlemleri uygulama durumunun daha yüksek olduğu saptandı. Ayrıca hastane infeksiyonlarını önlemeye yönelik bir eğitim alan hemşirelerin %87'si standart temas önlemlerini, evrensel önlemler olarak tanımlarken; herhangi bir eğitim almayan hemşirelerin %62,5'i izolasyon önlemlerini bulaşma temelli evrensel önlemler olarak tanımlamıştır. Hastane infeksiyonlarını önlemeye yönelik bir eğitim alma durumu ile hemşirelerin bulaşma temelli evrensel önlemleri tanımlama durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı derece bir farklılığın olduğu belirlendi (p=
Özet (Çeviri)
The study has been planned and held with the aim of determining the applications of nurses who working at Intensive Care Unit (ICU) that leading to prevention of Nosocomial Infections. The sample of the descriptively designed study consists of 100 volunteer nurses who are selected by random sampling and who have worked at ICU in both hospitals of Bakırköy Dr. Sadi Konuk Research and Training Hospital and Bakırköy Research and Training Hospital for Neurology Neurosurgery, and Psychiatry which both located in Istanbul. In this study data collection tool obtained from using the literature prepared questionnare that consist of two parts. The first part of the questionnare contained questions about demographic properties of participated nurses and applications for prevention of Nosocomial Infections, whereas the second part contained 27 expressions of universal precautions that found in checklist. The average age of the nurses who took part in this study was 29,51 ± 4.76 years; 62 (62%) out of the nurses are nursing faculty graduated, while 47 (47%) out of the participated nurses have been worked for periods between 1-5 years in their ICU departments. The distribution of the nurses according to the departments which they working in; 25% of them are working in the General ICU, 25% of them in the Neurology ICU, 25% in the Newborn ICU and 25% in the Neurosurgical ICU, that makes the study homogenous in samples. 92% of the nurses were participated in the 'prevent hospital-acquired infections' training program, while 8% of them were not took part in such training programs. There were no statistically significant differences between nurses according to their worked departments, their educational levels, ages, working duration and working shift (p › 0.05). According to the departments that samples working in; there was statistically significant difference between the mean scores of the Application Status of the Universal Precautions Checklist for Prevention Hospital-Aquired Infections (UPCL) (F=6,077; p=0.01). Obtained results showed that the nurses who working in both departments of General ICU and Neurology ICU have high application status of UPCL more than others. In addition, 87% of the nurses who were participated in the 'prevent hospital-acquired infections' training education were described standard isolation precautions as universal precautions, while 62,5% of the nurses who did not join to any training programme were defined the contamination fundamental isolation precautions as universal precautions. It was determined that there is a statistically significant difference between both of getting an education based on prevention of nosocomial infections universal precautions and the nurses' description of the contamination fundamental isolation precautions (p ≤ 0.001).