Atatürk Döneminde Değişen Kadın İmgesi: Muhit Dergisi örneği
The Changing Image of Woman in the Period of Atatürk: The Case of Muhit Magazine
- Tez No: 747827
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLA DERYA TAĞMAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Journalism, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Atatürk, Muhit, Kadın, Basın, İnkılap (devrim), Atatürk, Muhit, Women, Turkish Women, Press, Revolution
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Türk devriminin lideri olan Mustafa Kemal Atatürk, modernleşme sürecinde kadının toplumdaki yerine özel bir önem atfetmiştir. Bu sayede de, Atatürk döneminde, birçok alanda kadın-erkek eşitliğini sağlayacak radikal değişimlere imza atılmıştır. Böylece, Türk Kadını Osmanlı Devleti döneminde sahip olmadığı birçok hak elde etmiştir. Kurucu kadro kamusal ve ekonomik alanlara dâhil edilen ve bu alanlarda varlık gösteren kadınlardan okumalarını, çalışmalarını ve bir yandan da eşleriyle birlikte ortak alanları paylaşmalarını, aile içindeki ilişkilerine önem vererek geleneksel rollerini sürdürmelerini ve en önemli görevi olan anneliği yerine getirmelerini sağlamayı hedeflenmiştir. Çağdaşlaşmanın ve devrimlerin yerleşmesi konusuna önem veren kurucu kadro, Türk basınından da bu yönde bir yayın politikası takip etmesini beklemiştir. Milli Mücadele döneminde, Anadolu Hareketi ile uyumlu bir tutum sergileyen Türk basını, Cumhuriyet'in kurulması ile birlikte resmi ideoloji ile işbirliği içine girerek devrimleri halka benimsetmeye ve yerleştirmeye yönelik bir yayın politikası takip etmiştir. Buna paralel olarak da inşa edilmeye çalışılan yeni ve modern kadın imajının destekleyen bir yayın politikası benimsemişlerdir. Bu çalışmada, 1928-1933 yılları arasında, Ahmet Cevat Emre liderliğinde, 4,5 yıl Kemalist bir çizgide yayın yapan Muhit dergisinin ortaya çıkarmaya çalıştığı Türk Kadını profili analiz edilmiştir. Muhit dergisi, Türk Kadınını kamusal ve ekonomik alanda görsel olarak kendisini daha iyi ifade etmesi için cesaretlendirmiş, sahip olduğu haklar ile ilgili olarak bilgilendirmiş, yeni hakların kazanılması konusunda destek olmuştur. Bir yandan da resmi ideolojinin kadınlardan sürdürmesini beklediği geleneksel ev içi rollerini nasıl daha iyi yapabilecekleri konusunda bilinçlendirmiştir. Bu bağlamda kurucu kadro ile son derece uyumlu bir yayın politikası takip ettiği tespit edilen Muhit dergisinin tek ve önemli eksiği ise yalnızca şehirli, eğitimli dar bir hedef kitlesine odaklanması olmuştur.
Özet (Çeviri)
Mustafa Kemal Atatürk, the leader of the Turkish revolution, gave special importance to the place of women in society during the modernization process. In this way, radical changes that will ensure equality between men and women in many fields were made during the Atatürk period. Thus, Turkish women gained many rights that they did not have during the Ottoman Empire period. The Kemalist ideology aimed at enabling women who were included in the public and economic spheres to study, work and share common spaces with their spouses. Maintain thresmoeir traditional roles by giving importance to their relationships within the family, and fulfill the most important duty of motherhood. The Kemalist cadre of giving importance to modernization and the establishment of revolutions, expected the Turkish press to follow a publishing policy in this same direction. During the National Struggle period, the Turkish press, which displayed a harmonious attitude with the Anatolian Movement, cooperated with the official ideology with the establishment of the republic and followed a publishing policy aimed at adopting and placing the revolution to the public. Parallel to this, they adopted a publishing policy that supports the new and modern image of women that was beingbuilt. In this study, the profile of Turkish Women, which Muhit magazine, which published in a Kemalist line for 4.5 years between 1928-1933, under the leadership of Ahmet Cevat Emre, tried to reveal, was analyzed. Muhit Magazine encouraged Turkish women to express themselves better visually in the public and in the economic arena, informed them about their rights, and supported them in gaining new rights. On the other hand, it raised awareness of how they can fairly perform the traditional domestic roles that the official ideology expected women to maintain. In this context, the only and important shortcoming of Muhit magazine, which was determined to have follow the editorial policy that were highly compatible with the Kemalist staff, was the focus a limited urban and educated narrow target audience.