İslâm ahlâk felsefesinde iffet erdemi ve temellendirilişi
The virtue of chastity and its grounding in Islamic ethic philosophy
  1. Tez No: 747857
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜFİT SELİM SARUHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: İslâm Felsefesi, Ahlâk, Erdem, İffet, Şehvet, Islamic Philosophy, Ethic, Virtue, Chastity, Desire
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Tezin amacı, İslâm ahlâk filozoflarının iffet erdemi ile ilgili görüşlerini kapsamlı bir şekilde ortaya koymaktır. Bu araştırmanın konusu, İslâm düşünürlerine göre dört temel erdemden biri olan iffet erdemi ve temellendirilişidir. İbn Miskeveyh, Nasîruddin Tusî, Celâleddîn Devvânî ve Kınalızâde Ali Çelebi, İslâm ahlâk felsefesinin önde gelen isimlerindendir. İslâm ahlâk felsefesinde merkezî öneme sahip, dört temel erdemden biri olan iffet erdeminin konumunu değerlendirirken, söz konusu ahlâk filozoflarının görüşlerine yer verildi. Ahlâk felsefesi içerisinde iffet erdemini nasıl ele aldıklarını, benzer ve farklı yönlerini ortaya koymak için filozofların temel ahlâk eserlerine başvurularak bu konu hakkındaki görüşleri incelendi. Ahlâk felsefesi çerçevesinde iffet erdeminin bireysel ve toplumsal boyutta konumu ele alındı. Araştırma, giriş, üç bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin konusu, amacı ve yöntemi açıklanmaktadır. Birinci bölümde, İslâm ahlâk filozoflarında erdem epistemolojisi incelenmiştir. İkinci bölümde, iffet erdeminin kavramsal analizi ve iffet erdeminin alt türleri açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise, İslâm ahlâk filozoflarına göre iffet erdeminin ne şekilde ele alındığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ayrıca bu bölümde iffet erdeminin yokluğunda ortaya çıkabilecek erdemsizlikler ve iffet erdeminin sosyal hayat için önemi ele alınmıştır. Araştırmanın üçüncü bölümü tezin ana fikrini ortaya çıkaran bölüm olmuştur. Araştırma sonuç bölümüyle tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to present the views of Islamic ethic philosophers on the virtue of chastity in a comprehensive way. The subject of this research is the virtue of chastity and its grounding, which is one of the four basic virtues according to Islamic thinkers. Ibn Miskawayh, Nasirruddin Tusî, Celâleddin Ed-Devvânî and Kinalizâde Ali Celebi are among the leading figures of Islamic ethic philosophy. While evaluating the position of the virtue of chastity, which is one of the four basic virtues, which is of central importance in Islamic ethic philosophy, the views of these ethic philosophers are included. In order to reveal how they deal with the virtue of chastity in ethic philosophy, and their similar and different aspects, the basic ethic works of philosophers were consulted and their views on this subject were examined. Within the framework of ethic philosophy, the position of chastity virtue in individual and social dimensions was discussed. The research consists of an introduction, three chapters and a conclusion. In the introduction part, the subject, purpose and method of the thesis are explained. In the first chapter, the epistemology of virtue in Islamic ethic philosophers is examined. In the second chapter, the conceptual analysis of chastity virtue and its subtypes are explained. In the third chapter, it has been tried to reveal how the virtue of chastity is handled according to Islamic ethic philosophers. In addition, in this section, the vices that may arise in the absence of chastity virtue and the importance of chastity virtue for social life are discussed. The third part of the research was the part that revealed the main idea of the thesis. The research is completed with the conclusion part.