Öğretmenlerin algılarına göre okul müdürlerinin duyguları yönetme yeterlilikleri ile öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki
The relationship between school principals' competencies to manage emotions and teachers' organizational commitment according to teachers' perceptions
- Tez No: 747868
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Duygu, duygu yönetimi, örgüt, örgütsel bağlılık, Emation, emotion management, organization, organizational commitment
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetçiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin okul müdürlerinin duyguları yönetme yeterliliklerine ilişkin algıları ile öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırmanın modeli, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelidir. Araştırmanın evrenini 2021 – 2022 eğitim öğretim yılında Denizli ilinin merkez ilçeleri Merkezefendi ve Pamukkale'deki devlet ilkokulu ve ortaokullarında görev yapan 4216 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise aynı ilçelerden oranlı küme örnekleme yöntemine göre seçilen 483 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada öğretmenlerin örgütsel bağlılık algılarını ölçmek için Dağlı, Elçiçek ve Han (2018) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”kullanılmıştır. Okul müdürlerinin duygu yönetimi yeterliliklerini ölçmek amacıyla Akçay ve Çoruk (2012) tarafından geliştirilen“Yönetim Süreçleri Açısından Duygu Yönetimi Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre öğretmenlerin örgütsel bağlılık algıları“Çok”düzeyinde olarak saptanmıştır. Öğretmenlerin örgütsel bağlılıklarına ilişkin algıları cinsiyet, görev yapılan okul türü, branş, kıdem, okuldaki toplam hizmet süreleri değişkenlerine göre incelenmiştir. Bu bağlamda öğretmenlerin örgütsel bağlılıklarına ilişkin algıları arasında cinsiyet, görev yapılan okul türü, branş, kıdem, okuldaki toplam hizmet süreleri değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık bulunmadığı saptanmıştır. Araştırmada öğretmenlerin okul müdürlerinin duyguları yönetme yeterliliklerine ilişkin algıları“Çok”düzeyde çıkmıştır. Öğretmenlerin okul müdürlerinin duyguları yönetme yeterliliklerine ilişkin algıları arasında cinsiyet, görev yapılan kurum türü, kıdem ve okuldaki toplam hizmet süresi değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık olmadığı saptanmıştır. Branş değişkeni açısından öğretmenlerin okul müdürlerinin duyguları yönetme yeterliliklerine ilişkin algıları arasında planlama, örgütleme, eş güdümleme ve değerlendirme boyutlarında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Branş değişkeni açısından genel olarak duygu yönetimi, karar verme, iletişim alt boyutlarında ise öğretmenlerin okul müdürlerinin duygu yönetimi yeterliliklerine ilişkin algılarında farklılıklar olduğu saptanmıştır. Araştırmada okul müdürlerinin duyguları yönetme yeterlilikleri ile öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları arasında orta düzeyde pozitif bir ilişki çıktığı ve okul müdürlerinin duyguları yönetme yeterliliklerinin öğretmenlerin örgütsel bağlılıklarının anlamlı bir yordayıcısı olduğu tespitleri yapılmıştır. Bu bağlamda bağımsız değişkenlerden karar verme ve eş güdümleme boyutlarının öğretmenlerin örgütsel bağlılıklarının önemli ve pozitif yordayıcısı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the relationship between teachers perceptions of school principals ability to manage emotions and teachers organizational commitment. The research model is the relational survey model, one of the quantitative research methods. The population of the research consists of 4216 teachers working in primary and secondary schools, which are public schools in Denizli province Merkezefendi and Pamukkale districts in the 2021 – 2022 academic year. The sample of the study consists of 483 teachers selected fron to same districs according to the stratified sampling method. In the study, the“Organizational Commintment Scale”, which was adapted into Turkish by Dağlı, Elçiçek and Han (2018) , was used to measure teachers' perceptions of organizational commitment. The“Emotion Management Scale in terms of Management Processes”developed by Akçay and Çoruk (2012) was used to measure the emotion management competencies of school principals. According to the results of the research, it was determined that teachers organizational commitment perceptions were at the“Very”level. Teachers perceptions of their organizational commintment were examined according to the variables of gender, type of school, branch, seniority, and total length of service at the school. In this context, it has been found that there is no sicnificant diffirence between the perceptions of teachers regarding their organizational commintment according to the variables of gender, type of school, branch, seniority, and total length of service at the school. In the study, the perceptions of the teacher school principals regarding the teachers ability to manage emations were found at the“Very”level. It has been determined that there is no significant difference between teachers perceptions of school principals ability to manage emations, according to gender, type of institution, seniority and total length of service at the school. In terms of the branch veriable, no significant difference was found between the teachers perceptions of the school principals ability to manage emotions in the dimensions of planning, organizing, coordinating and evaluating. In terms of the branch variable, it was determined that there were differences in the perceptions of the teachers about the emotion management, competencies of the school principals in the sub – dimensions of emotion management, decesion making, and communication in general. In the study, it was determined that there was a moderate positive relotionship between the school principals ability to manage emotions and the organizational commitment of teachers, and that school principals ability to manage emotions was a significant predictor of teachers organizational commintment. In this contex, it was concluded that the dimensions of decision making and coordination, which are independent variables, are significant and positive predictors of teachers organizational commitment.