Okul müdürlerinin ders denetim yeterliği ve duygu yönetimine ilişkin algıları
School principals' perceptions on the course supervision competence and emotion management
  1. Tez No: 785401
  2. Yazar: AYDA ÜNALDI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Yönetim, Liderlik, Duygusal Liderlik, Denetim, Çağdaş Eğitim Denetimi, Duygu, Duygusal Zekâ, Duygu Yönetimi, Education, Management, Leadership, Emotional Leadership, Supervision, Contemporary Educational Supervision, Emotion, Emotional Intelligence, Emotion Management
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu araştırma, MEB'e bağlı, ilkokul, ortaokul ve lise devlet okullarında görev yapan okul müdürlerinin algılarına göre okul müdürlerinin“Ders Denetim Yeterliği”ile“Duygu Yönetimi'' ne ilişkin algılarının belirlenmesi amacıyla yapılacan bir nitel çalışmadır. Bu amaç doğrultusunda okul müdürlerinin ders denetimlerinin öğretmenlere öğretimsel katkısı, denetimlerindeki eksiklikler, denetimin daha iyi yapılabilmesi için tedbirlerin belirlenmesi hedeflenmiştir. Ayrıca, okul müdürlerinin ders denetimlerindeki duygu ve duygularının yönetimine ilişkin görüşleri alınarak, alana çeşitli öneriler sunmak amaçlanmıştır. Araştırmaya ilişkin Okul müdürlerinin algılarına göre ”Okul Müdürlerinin Denetim Yeterlikleri“ ile ”Duygu Yönetimine" ilişkin algılarının belirlenmesi amacıyla denetim ve duygu yönetimi ile ilgili alan yazın taraması yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini İzmir ilinin, Buca ilçesi ile Konak ilçelerine bağlı, ilkokul, ortaokul ve lise devlet okullarında çalışan okul müdürleri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak okul müdürleriyle görüşme yapılmış olup; görüşme de yarı yapılandırılmış (yarı standartlaştırılmış) görüşme tekniği kullanılmıştır. Yapılan görüşmelerde katılımcıların izni alınarak, ses kaydı alınmıştır. Ses kaydına alınan görüşmeler araştırmacı tarafından yazılıp, olduğu gibi bilgisayara aktarılmıştır. Araştırmada verilerin toplanmasında kartopu yöntemi, çözümlenmesi ve yorumlanmasında nitel veri analizlerinden tematik ve betimsel analiz kullanılmıştır. Analiz edilen verilerden, kodlar oluşturulmuş. Kodlardan yola çıkarak, alt temalar belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda okul müdürlerini ders denetimlerinde en fazla gözlem sonrası görüşmeye önem verdikleri dikkat çekiyor. Okul müdürlerinin en çok önem verdiği öğretmenle uygun bir dille konuşmak, uslüp, açıklık ve doğru iletişimdir. Sınıf içi etkinliklerde ise en çok dikkat ettikleri öğretimsel etkinlikler, öğretmen- öğrenci ilişkileridir. Okul müdürleri en az gözlem öncesi görüşmeye önem vermektedir. Öğretimsel denetimin planını öğretmenle birlikte yapmamaktadırlar. Araştırmada yeralan okul müdürlerinin kendi ders denetim yeterliğine ilişkin algıları yeterli ve olumlu yöndedir. Okul müdürlerinin algılarına göre ders denetimleri okul müdürleri tarafından yapılmalıdır. Okul müdürlerinin kendi duygu yönetimine ilişkin algıları konusunda, duygu yönetme stratejileri hakkında bilgi sahibi olmamalarına rağmen iyi oldukları yönündedir. Okul müdürlerinin olumlu duygularla yaklaştığı öğretmenin ders denetiminden daha çok faydalandığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, öğretmenlere karşı empatik davranan, öfke kontrolüne hakim olan, kendi duygularının farkında olan ve iyi iletişim kuran okul müdürlerinin ders denetimlerinde daha etkili oldukları ortaya çıkmıştır. Araştırmada okul müdürlerinin ders denetimlerinde etkinliklere daha çok yer vermesi, denetimi planlı ve sürekli yapması, denetim planını öğretmenle birlikte yapması ve daha fazla iş birlikçi tutum sergilemesi gerektiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Okul müdürlerinin öğretimsel denetimde daha verimli olabilmesi için iş yükünün azaltılması ve okul müdürlerine ders denetimi ve duygu yönetimi ile ilgili hizmetiçi eğitim verilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This research is a qualitative study to determine the perceptions of school principals on“Course Supervision Competence”and“Emotion Management”according to the perceptions of school principals working in primary, secondary and high school public schools affiliated to the Ministry of National Education (MEB). In line with this purpose, it is aimed to determine the educational contribution of school principals' course supervision to teachers, the deficiencies in their supervision, and the determination of measures to make it better. In addition, it is aimed to present various suggestions to the field by taking the opinions of school principals on the management of their feelings and emotions in course supervision. According to the perceptions of the school principals regarding the research, a literature review was conducted in order to determine the perceptions of“School Principals' Supervision Competencies”and“Emotional Management”. The sample of the research consists of school principals working in primary, secondary and high public schools in Buca and Konak districts of İzmir province. In the research, interviews were made with school principals to collect data and in the interviews, semi-structured (semi- standardized) interview technique was used. Audio recordings of the interviews were made with the permission of the participants. The audio-recorded interviews were written by the researcher and transferred to the computer word-for-word. In the research, the snowball method was used in collecting the data, and thematic and descriptive analysis, which are among the qualitative data analyses, was used as the analyses and interpretations. Codes were created from the analyzed data. Based on these codes, sub-themes were determined. As a result of the analyses conducted, it is noteworthy that in course supervisions, school principals give the greatest importance to post-observation interviews. Speaking with the teacher in an appropriate language, manner, clarity and correct communication are the most important things for school principals. Among the classroom activities, the most important instructional activities are teacher- student relations for the principals. For school principals, the pre-observation interview is the least important. They do not plan the instructional supervision together with the teacher. The perceptions of the school principals involved in the study regarding their own course supervision competence are sufficient and positive. According to the perceptions of school principals, course supervision should be done by school principals. School principals' perceptions of their own emotion management are good even though they do not have knowledge about emotion management strategies. It was concluded that the teacher, who was approached with positive feelings by the school principals, benefited more from the course supervision. According to the findings of the study, it has been revealed that school principals who are empathetic towards teachers, have anger control, are aware of their own emotions and communicate well are more effective in course supervision. It has been concluded that school principals should include more activities in course supervision, make the supervision planned and continuous, make the supervision plan together with the teacher and take more collaborative attitudes. In order to get better performance from the school principals 'instructional supervision, their workloads should be reduced. It may be recommended to give in-service training to school principals on course supervision and emotion management.