Yabancı dil olarak Türkçe öğrencilerinin kültürlerarası farkındalık seviyelerinin karşılaştırılması
Comparison of awareness levels of Turkish students as a foreign language
  1. Tez No: 747953
  2. Yazar: RABİA GİZEM TUNÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA UZDU YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi, kültür, kültürlerarası farkındalık, Teaching Turkish as a foreign language, culture, intercultural awareness
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Teknolojinin gelişmesi, ülkeler arası ticaretin artması, yaşanan zorunlu göçler ve benzeri sebepler kültürlerarası iletişimi zorunlu hale getirmiştir. Bu durum kültürlerin birbirleriyle daha fazla iletişime geçmesini sağlamıştır. Kültürlerarasındaki ilişkinin daha sağlıklı olması kültürlerarası farkındalık seviyelerinin artmasıyla mümkün hale gelecektir. Ülkemiz özelinde düşünecek olursak gelişmekte olan bir ülke olarak nüfusumuzun gün geçtikçe çok kültürlülük seviyesi yükselmektedir. Türkiye'deki çok kültürlülüğün artması da Türkçe eğitimine duyulan ihtiyacı arttırmaktadır. Sözü edilen ihtiyaç savaş, etnik, dini baskılar, eğitim vb. sebeplerle ortaya çıkabilmektedir. Çalışmanın amacı Türkçe öğrencilerinin kültürlerarası farkındalıklarının yaşları, cinsiyetleri, anadilleri, Türkçe seviyeleri, Türkçeyi öğrenme amaçları gibi kategorilere göre farklılık oluşturup oluşturmadığını ortaya çıkarmaktır. Bu çalışmada Rozaimie ve arkadaşları (2011) tarafından geliştirilen ve Hatice Karabuğa Yakar (2015) tarafından geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılarak Türkçeye uyarlanan Kültürlerarası Farkındalık Ölçeğinden faydalanılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'nin farklı şehirlerinde, birbirinden farklı yöntemlerle yabancı dil olarak Türkçe öğrenen, öğrenmiş olan öğrenciler oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini ise 163 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS Statistics 26 ve IBM SPSS Amos 23 programları kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmamızda yer alan katılımcıların kişisel bilgileri için frekans analizi yapılmış ve demografik bulgular tablolar ile açıklanmıştır. Kültürel Farkındalık Ölçeğine Doğrulayıcı Faktör Analizi uygulanmıştır. Katılımcılara ait ifadelerle katılımcıların kültürel farkındalık düzeyi arasındaki ilişkileri test etmek amacıyla T-test ve Anova Testleri yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda öğrencilerin uyrukları, anadilleri, Türkiye'deki eğitim süreleri vb. kategoriler ile kültürlerarası farkındalıkları arasında anlamlı farklar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the development of technology, increase in trade between countries, forced migrations and other reasons have made intercultural communication compulsory. This has enabled cultures to communicate with each other more. A healthier intercultural relationship will become possible with an increase in the level of intercultural awareness. If we think of our country as a developing country, the level of multiculturalism of our population is increasing day by day. Multiculturalism growth in Turkey leads to more demand for Turkish education. This need emerges due to war, ethnic and religious oppression, education etc. The aim of the study is to reveal(deduce) whether Turkish language learners' intercultural awareness makes a difference according to age, gender, mother tongue, Turkish level, and objectives for learning Turkish. In this study the Intercultural Awareness Scale was used, which was developed by Rozaimie et al. (2011) and adapted into Turkish by Hatice Karabuğa Yakar (2015) after a validity and reliability study was done. The scope of the research consists of learners who have learned Turkish as a foreign language in different cities of Turkey with different methods. The study sample consists of 163 learners. The data obtained from the research were analysed using SPSS Statistics 26 and IBM SPSS Amos 23 programs. Frequency analysis was performed for the personal information of the participants in our study and demographic findings were explained with tables. Confirmatory Factor Analysis was applied to the Cultural Awareness Scale. T-test and Anova Tests were conducted to test the relationships between the expressions of the participants and the cultural awareness level of the participants. The result of the study has shown that there are significant differences between their intercultural awareness and the learners' nationalities, mother tongues, education period in Turkey etc.