2018-2019 sezonu Türkiye Spor Toto Süper Lig takımlarının maç koşu mesafeleri ve teknik parametrelerinin sezon sonundaki puan sıralamasıyla ilişkisi
The relationship of the match running distances and technical parameters of Turkish Sport Toto Super League teams in the 2018-2019 season with the score ranking at the end of the season
  1. Tez No: 748068
  2. Yazar: AHMET DAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEŞE TOKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: futbol, koşu mesafesi, lig puanı, teknik parametre, analiz, soccer, running distance, league point, technical parameter, analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışma, 2018-2019 sezonu Türkiye Spor Toto Süper Ligi'ndeki takımların maç koşu mesafeleri ve teknik parametrelerinin sezon sonundaki lig puanı ile ilişkisinin incelenmesi ve bu parametrelerin lig puanı üzerindeki etkisinin belirlenmesi amacı ile planlanıp yürütülmüştür. Yöntem: Türkiye Spor Toto Süper Ligi'nde, 2018-2019 sezonunda mücadele eden 18 takımın, 34 haftalık lig periyodunda oynadığı 306 maçın verileri Sentio Sport Analytics firması aracılığı ile elde edilmiş ve 11 adet fiziksel ve teknik performans değişkeni değerlendirilmiştir. Elde edilen değişkenler ve lig puanı arasındaki ilişki için korelasyon analizi, bu değişkenleri kullanarak lig puanı değişkenini yordamak amacı ile de çok değişkenli doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Lig puanı ile topla toplam koşu mesafesi arasında pozitif yönlü, anlamlı, orta düzeyde bir korelasyon (r=0,650, p=0,003), lig puanı ile isabetli pas sayısı arasında pozitif yönlü, anlamlı, yüksek bir ilişki (r=0,710; p=0,001), lig puanı ve isabetli şut sayısı arasında da pozitif yönlü, anlamlı, orta düzeyde bir ilişki bulunmuştur (r=0,647, p=0,004). Lig puanı ile toplam koşu mesafesi, yüksek şiddetli koşu mesafesi, topla yüksek şiddetli koşu mesafesi, sprint mesafesi, topla sprint mesafesi, birinci, ikinci ve üçüncü bölgede topla oynama yüzdesi arasında korelasyon olmadığı belirlenmiştir (p>0.050). Topla yüksek şiddetli koşu mesafesinin, toplam yüksek şiddetli koşu mesafesine oranı 1 kilometre arttıkça lig puanı 3.45 düşmekte (p=0.050), topla sprint mesafesinin, sprint mesafesine oranı 1 kilometre arttıkça, lig puanı 2.38 artmaktadır (p=0.021). İsabetli pas sayısındaki 1 pas artışı lig puanını 0.12 artıracaktır (p=0.045). İsabetli şut sayısındaki 1 şut artışı ise lig puanını 5.70 artırır (p=0.019). Sonuç: Sonuç olarak, değerlendirilen fiziksel ve teknik parametrelerden; topla yüksek şiddetli koşu mesafesinin, toplam yüksek şiddetli koşu mesafesine oranı, topla sprint mesafesinin, sprint mesafesine oranı, isabetli pas sayısı ve isabetli şut sayısı lig puanı üzerinde anlamlı bir etkiye neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was planned and carried out with the aim of examining the relationship of the match running distances and technical parameters of the teams in the Turkish Super League with the league point at the end of the season and determining the effect of these parameters on the league point. Method: In the Turkish Super League, data of 306 matches played by 18 teams competing in the 2018-2019 season were obtained through Sentio and 11 physical and technical performance variables were evaluated. Correlation analysis for the relationship between the variables obtained and point was performed with the aim of procedural point variable using these variables. Results: Positive direction between point and total running distance with the ball, a significant, moderate correlation (r=0.650, p=0.003), a positive, significant, high relationship between point and number of accurate passes (r=0.710; p=0.001), point and accuracy were also found to have a positive, significant, moderate correlation (r=0.647, p=0.004).It was determined that there was no correlation between the point and the total running distance, high intensity running distance, high intensity running distance with the ball, sprint distance with the ball, percentage of ball play in the first, second and third regions (p>0.050).The point decreases by 3.45 as the ratio of high-intensity running distance with the ball to the total high intensity running distance increases by 1 kilometer (p=0.050), the point increases by 2.38 as the ratio of the sprint distance with the ball to the sprint distance increases by 1 kilometer (p=0.021).1 pass increase in the number of accurate passes will increase the point by 0.12 (p=0.045).A 1-shot increase in the number of hits increases the point by 5.70 (p=0.019). Conclusion: As a result, from the physical and technical parameters evaluated; the ratio of high-intensity running distance with the ball to total high intensity running distance, ratio of sprint distance with the ball to sprint distance, number of accurate passes and number of accurate shots have had a meaningful effect on the league point.