Solunum semptomları olan çocuklarda solunum yolu multiplex PCR testinin değerlendirilmesi
Evaluation of respiratory multiplex PCR test in children with respiratory symptoms
  1. Tez No: 748069
  2. Yazar: FATMA KANAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VELAT ŞEN, DR. ÖĞR. ÜYESİ NİDA ÖZCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Solunum yolu enfeksiyonları, viral etkenler, çocuklar, Respiratory tract infections, viral agents, children
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Giriş: Viral solunum yolu enfeksiyonları polikliniklere en sık başvuru nedenlerinden biridir. Önemli mortalite ve morbidite sebepleri arasındadır. Uygun analiz yöntemleri ile viral etyolojinin araştırılması, gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesi, bazı virüsler ve seçilmiş hastalar için antiviral tedavi ve aşılamanın yapılabilmesine olanak tanıması nedeniyle önemlidir. Amaç: Haziran 2020-Mayıs 2021 tarihleri arasında Çocuk Göğüs Hastalıkları ve Genel Pediatri polikliniklerimize başvuran hastalardan 'Multiplex Polimeraz Zincir Reaksiyonu '(M-PCR) çalışılmış olan hastaların epidemiyolojik ve klinik özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntemler: Haziran 2020-Mayıs 2021 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı'na solunum yolu semptomları ile başvuran 179 hastadan (101 erkek ve 78 kız) alınan örneklerde 'Multiplex Polimeraz Zincir Reaksiyonu 'yöntemiyle; HRV, RSV A/B, HCoV, HPİV, HBoV, HMPV, adenovirüs, parechovirüs, enterovirüs ve influenza A/B virüsleri analiz edildi. Hastalarda M-PCR sonucu ile fizik muayene, laboratuvar, radyolojik bulgular ve tedavi yöntemleri açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların 114'ü alt solunum yolu enfeksiyonu ve 65'i ise üst solunum yolu enfeksiyonu tanısı almıştı. Hastane başvuru dönemi en fazla ekim-şubat ayları arasındaydı. En sık başvuru aralık ayında olmuştu. Human metapnömovirüs (%24,1), enterovirüs (%22,4), human koronavirüs (%20,7), adenovirüs (%12,1), human bokavirüs (%8,6), parechovirüs (%6,9), parainfluenza virüs (%5,2) tespit edilen virüslerdi. Hastaların biyokimyasal ve radyolojik sonuçları açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Viral etken tespit edilen grupta monositoz anlamlı saptandı. Öksürük, solunum sıkıntısı, ral ve ronküs gibi fizik muayene bulguları viral etken saptanmayan grupta anlamlı olarak farklı saptandı. Uygulanan tedaviler değerlendirildiğinde antiviral kullanımı, antibiyoterapi, steroid tedavisi ve inhaler tedavi açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç: Solunum yolu etkenlerinin saptanması antiviral tedavinin uygun endikasyonlarda verilebilmesi, ampirik başlanan antibiyotik kullanımın önlenmesi ve epidemiyolojik araştırmalar açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Viral respiratory tract infections are one of the most common reasons for admission to outpatient clinics. It is among the important causes of mortality and morbidity. It is important to investigate viral etiology with appropriate analysis methods, to prevent unnecessary antibiotic treatment and to allow antiviral treatment and vaccination for some viruses and selected patients. Objective: The aim of this study was to evaluate the epidemiological and clinical features of the patients whose 'Multiplex Polymerase Chain Reaction' (M-PCR) was studied among the patients applied to our Pediatric Chest Diseases and General Pediatrics polyclinics between June 2020 and May 2021. Methods: With the 'Multiplex Polymerase Chain Reaction' method in the samples taken from 179 patients (101 boys and 78 girls) who applied to Dicle University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Chest Diseases between June 2020 and May 2021 with respiratory symptoms; HRV, RSV A/B, HCoV, HPIV, HBoV, HMPV, adenovirus, parechovirus, enterovirus and influenza A/B viruses were analyzed. The results of M-PCR were compared in terms of physical examination, laboratory, radiological findings and treatment methods. Results: 114 of patients were diagnosed with lower respiratory tract infections and 65 of them with upper respiratory tract infections. The hospital admission period was mostly between October and February. The most frequent hospital admission was in December. Human metapneumovirus (24.1%), enterovirus (22.4%), human coronavirus (20.7%), adenovirus (12.1%), human bocavirus (8.6%), parechovirus (6.9%), parainfluenza virus (5.2%) were detected viruses. There was no significant difference between the groups in terms of biochemical and radiological results of the patients. Monocytosis was found to be significant in the group with viral agents. Physical examination findings such as cough, respiratory distress, ral and rhonchi were found to be significantly different in the group without viral agents. When the treatments applied were evaluated, no significant difference was found between the groups in terms of antiviral use, antibiotic therapy, steroid treatment and inhaler treatment. Conclusion: Detection of respiratory tract agents is important in terms of giving antiviral treatment in appropriate indications, preventing empirical antibiotic use, and epidemiological studies.