Türkiye futbol liglerinde tribün doluluğu ve takım başarısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
An analysis of the relationship between stadium attendance and team performance in Turkish football leagues
- Tez No: 993716
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHADIR BAYARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Stadyumlar, Stadiums
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Türkiye Süper Ligi'nde 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019, 2021/2022 ile 2022/2023 sezonlarında mücadele eden futbol takımlarının başarıları ile tribün doluluk oranları arasındaki ilişki çok boyutlu olarak incelenmiştir. Araştırmada, beş sezon boyunca ligde yer alan takımların istikrarı, stadyum kapasiteleri, seyirci ortalamaları, galibiyet oranları, gol ortalamaları ve lig sıralamaları gibi çeşitli değişkenler analiz edilmiştir. Bulgular, Süper Lig'de istikrarlı şekilde yer alan büyük kulüplerin hem sportif başarıda hem de seyirci ilgisinde öne çıktığını, ancak bazı Anadolu kulüplerinin ise ligde kalıcılıkta ve tribün doluluğunda zorlandığını göstermiştir. Stadyum kapasiteleri ve şehir büyüklüğü ile seyirci ortalamaları arasında anlamlı bir ilişki gözlemlenirken, pandemi dönemiyle birlikte seyirci sayılarında belirgin bir düşüş yaşanmış, ancak sonraki sezonda taraftarların stadyumlara hızlı bir dönüş yaptığı tespit edilmiştir. Galibiyet oranı ve maç başına gol ortalaması yüksek olan takımların tribün doluluk oranlarının da genellikle yüksek olduğu, ancak bu ilişkinin tek başına tribün doluluğunu açıklamada yetersiz kaldığı belirlenmiştir. Regresyon analizleri, galibiyet oranı, gol ortalaması ve lig sıralamasının birlikte tribün doluluk oranının yaklaşık %16'sını açıkladığını, dolayısıyla tribün doluluğunun çok daha karmaşık ve çoklu etkenlerle belirlendiğini ortaya koymuştur. Ayrıca, iller arasında tribün doluluk oranları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken, Trabzon gibi bazı şehirlerde takım başarısından bağımsız olarak yüksek taraftar ilgisinin sürdüğü gözlemlenmiştir. Sezon ortalamasının üzerinde tribün doluluğuna sahip takımların, lig sıralamasında daha üstte yer aldığı ve daha yüksek galibiyet ile gol ortalamasına ulaştığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Süper Lig'de sürdürülebilir başarı için kulüplerin yalnızca sportif performansa değil, aynı zamanda taraftar ilişkilerine, stadyum deneyimine ve şehirle bütünleşmeye de önem vermesi gerektiği vurgulanmıştır. Bu çalışma, Türk futbolunda taraftar katılımının ve stadyum atmosferinin takım başarısı üzerindeki çok yönlü etkilerini ortaya koyarak, kulüplerin stratejik planlamalarına ve spor yönetimi literatürüne katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between the success of football teams competing in the Turkish Süper Lig during the 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019, 2021/2022, and 2022/2023 seasons and stadium occupancy rates was examined in a multidimensional manner. The research analyzed various variables such as the stability of teams participating in the league over five seasons, stadium capacities, average attendance, win rates, goal averages, and league rankings. The findings revealed that major clubs with consistent presence in the Süper Lig stood out both in terms of sporting success and spectator interest, while some Anatolian clubs struggled with league permanence and stadium occupancy. A significant relationship was observed between stadium capacities, city size, and average attendance; during the pandemic period, there was a marked decrease in spectator numbers, but a rapid return of fans to stadiums was noted in the following season. Teams with high win rates and goals per match generally also had high stadium occupancy rates, although this relationship alone was insufficient to fully explain occupancy. Regression analyses showed that win rate, goal average, and league ranking together explained approximately 16% of the stadium occupancy rate, indicating that occupancy is determined by much more complex and multiple factors. Additionally, while there was no statistically significant difference in occupancy rates between cities, it was observed that in some cities like Trabzon, high fan interest persisted regardless of team success. Teams with above-average stadium occupancy were found to rank higher in the league and achieve higher win and goal averages. As a result, it was emphasized that for sustainable success in the Süper Lig, clubs should not only focus on sporting performance but also give importance to fan relations, stadium experience, and integration with the city. This study reveals the multifaceted effects of fan participation and stadium atmosphere on team success in Turkish football, contributing to clubs' strategic planning and the sports management literature.