Nosas skorunun obstrüktif uyku apne sendromunu öngörmedeki etkinliği
Effectiveness of nosas score in prediction of obstructive sleep apnea syndrome
  1. Tez No: 748106
  2. Yazar: DENİZ SEYFİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER TAMER DOĞAN, PROF. DR. SEFA LEVENT ÖZŞAHİN, DOÇ. DR. AHMET CEMAL PAZARLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Obstrüktif Uyku Apne Sendromu, NoSAS Skoru, Obstructive Sleep Apnea Syndrome, NoSAS Score
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Obstrüktif uyku apne sendromu (OUAS), uyku sırasında tekrarlayan üst hava yolunun tam veya kısmi tıkanma epizodları ve aralıklı arteriyel oksijen satürasyonunda düşme ile karakterize, morbiditesi ve mortalitesi oldukça yüksek olan bir hastalıktır. Hastalığın prognozu ve doğru tedavinin seçilmesi için tanısının konulması önemlidir. Altın standart tanı yöntemi olan polisomnografi (PSG) zaman alıcıdır ve aynı zamanda teknik personel gerektirmektedir. Çalışmamızın amacı, OUAS için yüksek riskli olan hastaları tespit etmeye yönelik kullanılan NoSAS skorunun etkinliğini ölçmektir. Çalışmamızda, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Uyku Laboratuvarı'nda tam gece PSG'yi ve tarama anketlerini tamamlamış olan 112 hastanın verileri değerlendirilmiştir. Çalışmamızda AHI≥ 20 cut-off alındığında NoSAS skoru %88,1 ile HypnoLaus (%79), Çin (%74,8), EPISONA (%85) ve Asya (%69,4) kohortları ve diğer anketlere göre yüksek duyarlılığa sahipti. NoSAS skorunun özgüllüğü ise çalışmamızda %44,4 olup STOP-Bang anketinden (%62,2) düşük, Berlin anketinden (%40) ise yüksekti. NoSAS skorunun özgüllüğü HypnoLaus, EPISONA, Çin ve Asya kohortlarıyla karşılaştırıldığında düşük bulundu. NoSAS skorunun, çeşitli AHI eşiklerinde 0,696-0.950 civarında kümelenen AUC'ler ile OUAS taraması için ayırt edici güce sahip olduğunu bulduk. AHI≥5 cut-off alındığında ESS, Berlin, STOP ve STOP-Bang anketlerine göre en büyük AUC'u (0,950) gösterdi. Sonuç olarak, NoSAS skoru, OUAS için yüksek risk taşıyan hastaların saptanmasında ESS, Berlin, STOP ve STOP-Bang anketlerine göre daha iyi bir performans gösterdi. Sadece orta ve ağır OUAS'ta değil hafif OUAS'ın belirlenmesinde de diğer anketlere kıyasla daha iyi performansa sahipti. Sonuçlarımız, NoSAS skorunun uyku kliniğindeki hastalarda basit, verimli ve uygulanması kolay bir tarama aracı olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
Obstructive sleep apnea syndrome (OSAS), is a disease with very high morbidity and mortality, characterized by recurrent episodes of complete or partial obstruction of the upper airway during sleep and intermittent drops in arterial oxygen saturation. The diagnosis of the disease is important for prognosis and for choosing the right treatment. Polysomnography (PSG), which is the gold standard diagnostic method, is time consuming and also requires technical personnel. The aim of our study is to evaluate the effectiveness of the NoSAS score which is used to determine the patients at high risk for OSAS. In our study, the data of the 112 patients who completed full night PSG and the screening surveys in Sivas Cumhuriyet University Faculty of Medicine Health Services Practice and Research Hospital Department of Chest Diseases Department Sleep Laboratory were evaluated. In our study, when the cut-off was taken as AHI≥20, the NoSAS score has had higher sensitivity than HypnoLaus (79%), China (74,8%), EPISONA (85%) and Asia (69,4%) cohorts with 88,1%. The specificity of the NoSAS score was 44.4% in our study, lower than the STOP-Bang survey (62.2%) and higher than the Berlin survey(40%). The specificity of the NoSAS score was low when compared to the HypnoLaus, EPISONA, China and Asia cohorts. We found that the NoSAS score had discriminatory power for OSAS screening, with AUCs clustering around 0.696-0.950 at various AHI thresholds. When AHI≥5 cut-off was taken, it showed the highest AUC (0.950) according to the ESS, Berlin, STOP, and STOP-Bang surveys. In conclusion, the NoSAS score showed much better performance than the ESS, Berlin, STOP and STOP-Bang surveys in determining high risk patients for OSAS. It not only had better performance than the other surveys in determining moderate and severe OSAS, but also in OSAS in contrast to the other surveys. Our results showed that the NoSAS score is a simple, efficient and easy to apply scan tool on the patients in sleep clinics.