Evaluation of oblique effect via eye tracking and fNIRS techniques on perceptual fluency and preference behavior.
Eğrilik etkisinin göz izleme ve fNIRS teknikleri ile algısal akıcılık ve tercih davranışı üzerinde değerlendirilmesi
- Tez No: 748110
- Danışmanlar: PROF. DR. BURCU ÖRMECİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ TUNA ÇAKAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Kontur tipi, algı, karar verme, fNIRS, Contour types, PFC, perception, fNIRS
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinirbilim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Çevrede algıladığımız tüm uyaranlar bir süreklilik içindedir. Bu algılama düşük seviye görsel ipuçlarından, anlamsal bir bütünlük içinde bağlama uygun karar verme süreçlerine kadar giden kognitif işlemleri başlatır. Konturlar bir nesnenin iki boyutlu halinden yola çıkarak zihindeki üç boyutlu temsiline ulaşmada ana başlangıç noktasıdır. Bununla birlikte bir nesnenin algılanmasındaki işlem kolaylığı ise kişinin o nesneye yaklaşımını şekillendirmektedir. Bilişsel işlemler ne kadar kolaysa kişi o kadar pozitif bir yaklaşım içinde olur. Korteks bölgeleri, işleme, yorumlama ve uygun karar vermede önemli bir rol oynarken, bir entegrasyon merkezi olan prefrontal korteks, yürütücü süreçlerin kontrolünü sağlar. Mevcut tez çalışması, olumlu duygulara neden olan eğri konturların ve örtük bir tehdit ipucu içeren keskin konturların algılama ve karar verme süreçlerinde prefrontal korteks ve dikkat üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamıştır. Bununla birlikte kontur tiplerinin estetik algı ile ilişkisi de araştırılacaktır. Mevcut tez çalışmasında, kişilerin tercih eğilimlerini tahlil etmek için anket kullanılmıştır. Ardından, kişilerin görselleri algılarken ve beğenme/beğenmeme kararı verirken prefrontal korteksteki aktivasyon değişimlerini incelemek için fNIRS yöntemi kullanılmıştır. Ardından da görseller incelenirken dikkat ve göz hareketlerinin doğası incelenmek için göz takibi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda kişilerin günlük hayatlarında kullandıkları gerçek objelerde yuvarlak konturlu nesneleri seçme eğiliminde oldukları gösterilmiştir. Bununla birlikte, keskin ve yuvarlak konturların prefrontal korteks bölgelerinde farklı aktivasyonlara sebep olduğu gösterilmiş olup, yuvarlak konturların işlem akıcılığına pozitif etki ettiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
All the stimuli we perceive in the environment are on a continuum. This perception initiates cognitive processes from low-level visual cues to context-appropriate decision-making processes in semantic integrity. Contours are the main starting point in reaching the three-dimensional representation of an object in the mind, starting from its two-dimensional state. However, the ease of operation in perceiving an object shapes the person's approach to that object. Ease of cognitive processes positively affects one's attitude. Despite the fact that cortical areas are crucial for processing, interpreting, and making appropriate judgments, as an integration hub, the prefrontal cortex provides the control of executive processes. The current thesis study aimed to investigate the effects of curved contours that cause positive emotions and sharp contours that contain an implicit threat cue on the prefrontal cortex and attention in perception and decision-making processes. In addition, the relationship between contour types and aesthetic perception will also be investigated. In the current thesis, a survey was used to analyze the preference tendencies of people according to contour types. Then, the fNIRS method was used to examine the activation changes in the prefrontal cortex while perceiving the images and making the decision to like/dislike the images. Then, the eye-tracking method was used to examine the nature of attention and eye movements while examining the images. As a result of the research, it has been demonstrated that people prefer curved contoured objects significantly more compared tos harp contoured objects when choosing real-world items to employ in their daily lives. However, it has been shown that sharp and rounded contours cause different activations in the prefrontal cortex regions, and rounded contours have a positive effect on processing fluency.