Örgüt kültürünün örgütsel yabancılaşma üzerindeki etkisi
The effect of organizational culture on organizational alienation
  1. Tez No: 748129
  2. Yazar: VEYSEL TÜFEKÇİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEREN AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Örgüt Kültürü, Yabancılaşma, Örgütsel Yabancılaşma, Culture, Organizational Culture, Alienation, Organizational Alienation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Kültür sosyal hayatımızı şekillendiren ve bizim sosyal ilişkilerimize yön veren geçmişten devir aldığımız ve geleceğe taşıdığımız unsurların tamamıdır. İnsanın dünyaya ilk ayak basması ile başlamış, halen de devam eden bir tutumlar, davranışlar, belirlenimler bütünüdür. Kültür davranışlarımızın oluşmasında ve ilişkilerimizin yönetim sürecinde hayati önem taşır. İnsan üreterek ve çalışarak ihtiyaçlarını karşılayan bir varlıktır ve bu aşamada kültür de oluşturur. Üretim ve çalışma esnasında geçmişten devraldığı kültürel birikim ve kendi ürettiği kültür etkin rol oynar. İnsanlar toplumsal hayatta ve görev aldığı örgüt içerisinde bu kültürden hem etkilenir hem de diğerlerini etkiler. Örgütler de kendi kültürlerini oluştururlar. İş yapış şekilleri, gelecek vizyonları, verimlilikleri oluşturdukları kültür ile şekillenir. Fakat hem toplum da hem de örgütlerde sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunlardan biri de“yabancılaşma”dır. Yabancılaşma neticesinde kişi kendini toplumdan soyutlamakta hem kendine hem de topluma yabancılaşmaktadır. Kendini değersiz gören, hayatın anlamını kaybetmiş insan ailesinde, yaşadığı çevrede, iş hayatında güçsüzleşmektedir. Kurallara uymayan, hayatı izole edilmiş şekilde yaşamaktadır. Bu çalışmanın amacı örgüt kültürünün örgütsel yabancılaşma üzerindeki etkisini incelemektir. Bu amaç kapsamında Kayseri'deki bir işletmenin 130 çalışanı ile araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, örgüt kültürünün alt boyutlarından klan kültürünün örgütsel yabancılaşma üzerinde negatif yönlü anlamlı bir etkisi vardır. Diğer boyutlar kapsamında anlamlı etki tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Culture is all of the elements that shape our social life and social relations, that we take over from the past and carry to the future. It is a set of attitudes, behaviors and determinations that started with the first step of man into the world and still continues. Culture is vital in the formation of our behavior and in the management of our relationships. Human being is an entity that meets his needs by producing and working, and at this stage, he also creates a culture. At this stage, the cultural accumulation inherited from the past and the culture it produces by himself play an active role. Human being affected by this culture and also affect others in social life and in the organization, they take part in. Organizations also create their own cultures. The way they do business, their vision for the future and their productivity are shaped by the culture they create. However, there are problems in both society and organizations. One of these problems is“alienation”. As a result of alienation, the person isolates himself from the society and becomes alienated from both himself and the society. A person who sees himself as worthless and has lost the meaning of life becomes weaker in his family, social and business life. Those who do not obey the rules will have their life in isolation. In this study, the effect of organizational culture on organizational alienation is examined. The questionnaire created for this purpose was applied to 130 people working in businesses in Kayseri. According to the results clan culture, one of the sub-dimensions of organizational culture, has a negative and significant effect on organizational alienation. It was determined that other dimensions did not have significant effects on organizational alienation.