Preparation of neopterin imprinted nanofilm coated surface plasmon resonance sensors for detection of neopterin from human serum
İnsan serumundan neopterin tespiti için neopterin baskılı nanofilm kaplı yüzey plazmon rezonans sensörlerinin hazırlanması
  1. Tez No: 748157
  2. Yazar: BURCU EREN YÜNGEVİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖZDE BAYDEMİR PEŞİNT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyomühendislik, Biochemistry, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nanofilm, Moleküler Baskılı Nanofilmler, Neopterin, Nanofilm, Molecular Imprinted Nanofilms, Neopterin
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Neopterin (Neo) guanozin trifosfat (GTP)'tan interferon-gamayı (IFN-ϒ.) aktive eden T-lenfositlerce makrofajların indüksiyonu ile üretilir. Neo, sadece insanların ve primatların aktive olmuş makro fajlarında sentezlenir ve buradan plazmaya geçer. Neo, serumda ve idrarda belirgin sabit oranlarda bulunur. Bu nedenle, tedavi sırasında bulaşıcı hastalık aktivitesinin izlenmesinde ve hastalığın yaygınlığının ve prognozunun tahmin edilmesinde faydalı bir belirteç olabilir. Bu çalışmada amacımız, altın SPR çip yüzeyi üzerinde Neopterin baskılanmış nanofilmler sentezleyerek vücut sıvılarından Neo'yu seçici olarak tespit etmektir. İlk olarak, altın kaplı çip yüzeyi piranha solüsyonu ile temizlendikten sonra allil merkaptan damlatılarak yüzey modifiye edilecektir. Daha sonra, HEMA-EGDMA ve AIBN kullanılarak moleküler baskılanmış polimer çözeltisi hazırlanacak ve SPR çip yüzeyine dökülerek uygun koşullarda nanofilm yüzeyi elde edilecektir. Ayrıca bu çip yüzeyleri için, başlangıç Neopterin konsantrasyonu, etkileşim süresi ve seçicilik araştırılacaktır. SPR çalışmaları, Neopterin baskılı nanofilm yüzeyine sahip altın çipler kullanılarak gerçekleştirilecektir. Bunun için Neopterin baskılı SPR çipleri hazırlanacak ve daha sonra Neopterinin seçici olarak tanınması, SPR sensörü kullanılarak test edilecektir.
Özet (Çeviri)
Neopterin (Neo) is produced by induction of macrophages by T-lymphocytes that activate interferon-gamma (IFN-ϒ) from guanosine triphosphate (GTP). Neo is synthesized only in activated macrophages of humans and primates, and from there it passes to plasma. Neopterin is present in serum and urine at pronounced constant rates. For this reason, it can be a useful marker for monitoring infectious disease activity during treatment and for estimating the extent of the disease and prognosis. Our aim in this study is to selectively detect Neo from body fluids by synthesizing Neopterin-imprinted nanofilms on the gold SPR chip surface. First, after cleaning the gold-coated chip surface with piranha solution, the surface will be modified by dropping allyl mercaptan. Then, using HEMA-EGDMA and AIBN, a molecularly imprinted polymer solution will be prepared and the SPR will be poured onto the chip surface to obtain a nanofilm surface under appropriate conditions. In addition, initial Neo concentration, interaction time and selectivity for chip surfaces will be investigated. SPR studies will be carried out using gold chips with a Neopterin imprinted nanofilm surface. For this, Neopterin imprinted SPR chips will be prepared and then the selective recognition of Neo will be tested using the SPR sensor.