İntratimpanik deksametazon ve nimodipinin ototoksisitedeki protektif etkisinin karşılaştırılması (deneysel çalışma)
Investigation of the protective efficacy of intratympanic dexamethasone and nimodipine on ototoxicity (experimental study)
  1. Tez No: 748315
  2. Yazar: MURAT KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR ENSARİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Ototoksisite, cisplatin, nimodipin, deksametazon
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
İNTRATİMPANİK DEKSAMETAZON VE NİMODİPİNİN OTOTOKSİSİTEDEKİ PROTEKTİF ETKİSİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Amaç: Cisplatin, çeşitli neoplastik hastalıkların tedavisinde kullanılan, güçlü alkilleyici özelliği olan bir antineoplastik ilaçtır. Bununla birlikte,bu ajanın kullanımında nefrotoksisite, ototoksisite, miyelotoksisite, gastrointestinal toksisite, periferik nöropati gibi ciddi yan etkiler ortaya çıkmaktadır. Ototoksik etkisi genellikle geri dönüşümsüz, bilateral, progresif, yüksek frekanslardaki sensorinöral işitme kaybı ve tinnitus ile karekterizedir. Bu çalışmanın amacı nöroprotektif özellikleri bilinen deksametazon ve nimodipinin cisplatin ototoksisitesine karşı koruyuculuğunu deneysel olarak araştırmak ve birbiri ile karşılaştırmaktır. Materyal ve Metod: Bu çalışmada, deksametazon ve nimodipinincisplatin ototoksisitesinden korunmadaki etkinliklerini araştırmak ve bu ajanların etkilerini karşılaştırmak için 3 grup (n=6) oluşturulmuştur. Ototoksisite oluşturabilmek amacıyla 2 gün (0,1 ve 2.gün) süreyle intraperitoneal cisplatin5 mg/kg'lıkdozlarla toplamda 15 mg/kg kümülatif doza erişilerek, 1.gruba cisplatine ek olarak intratimpanik deksametazon0.1-0.3 ml 5,10 ve 15. günlerde (3 kez), 2. gruba cisplatine ek olarak intratimpanik nimodipin0.1-0.3 ml 5,10 ve 15. günlerde(3 kez), üçüncü gruba cisplatine ek olarak intratimpanik salin solusyonu 0.1-0.3 ml 5,10 ve 15. günlerde(3 kez) uygulandı.Tüm ratlarda bazal işitme için cisplatin uygulaması öncesi,cisplatin uygulaması sonrası ve intratimpanik tedavi verildikten sonra DPOAE ölçümleri yapılmıştır. Bulgular: Cisplatin tüm sıçanlarda özellikle yüksek frekanslarda daha belirgin olmak üzere DPOAE yanıtlarında azalmaya neden olmuştur. Deksametazon ve Nimodipin grubunda DPOAE değerlerinde, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksekliğinin bulunması, her iki ajanın da otoprotektif etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Deksametazon grubu değerlerinin, nimodipin grubu değerlerinden daha iyi olduğugözlemlense de, istatistiksel olarak 8 kHz değeri dışında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Sonuç: Sonuç olarak, cisplatin ototoksisitesinde deksametazon ve nimodipin otoprotektif etkiye sahip moleküllerdir.8 kHz'de deksametazonun koruyucu etkinliği daha iyidir. 8 kHz dışında diğer frekanslarda iki ajanında koruyucu etkinliği benzerdir Bu bulguların iç kulak histopatolojisinin ve yüksek frekans işitme eşiklerinin değerlendirildiği ileri deneysel ve klinik çalışmalarla desteklenmesi gelecekte yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Protective Efficacy of Intratympanic Dexamethasone and Nimodipine on Cisplatin Ototoxicity in a Rat Model Objective: To investigate and compare the levels of efficacy of dexamethasone and nimodipine that are known for their neuroprotective properties on cisplatin ototoxicity in a rat model. Methods: The study included 24 male Wistar Albino rats that generated distortion product otoacoustic emission (DPOAE) response. The rats were randomized into three groups. Group 1 (n=8) was taken as the Control Group and administered intraperitoneal cisplatin at a dose of 5 mg/kg on days 1, 3 and 5, adding to a cumulative dose of 15 mg/kg in total. Afterwards, intratympanic saline solution of 0.1-0.3 ml was administered on days 5, 10 and 15. In Group 2 (n=8) the same cisplatin protocol was used followed by intratympanic dexamethasone administered on days 5, 10 and 15 at a dose of 0.1-0.3 ml. In Group 3 (n=8) the same cisplatin protocol was used followed by intratympanic nimodipine administered on days 5, 10 and 15 at a dose of 0.1-0.3 mL. In all groups DPOAE was measured before (Day 1) and after (Day 5) cisplatin administration and after intratympanic treatment (Day 20). After the final measurement all rats were sacrificed and histopathologically examined. The study complied with the guidelines for the care and utilization of animals set forth by the Declaration of Helsinki.