İntratimpanik steroidlerin orta kulak mukozasına histopatolojik etkileri : Hayvan çalışması
Histopathological effects of intratympanic steroids in mi̇ddle ear mucosa : An ani̇mal study
  1. Tez No: 369868
  2. Yazar: İSMAİL CEM ÖZENİRLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE SEYRA ERBEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: İntratimpanik Deksametazon, İntratimpanik Metilprednisolon, orta kulak mukozası, ani işitme kaybı, sıçan kulak anatomisi, histolojisi, intratympanic dexamethasone, intratympanic methylprednisolone, middle ear mucosa, sudden hearing loss, rat ear anatomy, histology
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Amaç: İntratimpanik olarak kullanılan deksametazon ve metilprednizolonun orta kulak mukozası ve kulak zarındaki etkilerini hayvan deneyi modelinde değerlendirmek ve tedavi almayan kontrol grubu ile kıyaslamak. Plan: kör, hayvan deneyi Yer: Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Deney Hayvanları Üretim ve Araştırma Merkezi Yöntem:Çalışma 30 adet sprauge-dawley sıçan üzerinde yürütüldü. Hayvanlar iki gruba bölünüp sol kulaklarına deksametazon (D=n:15) ve metilprednizolon,(M=n:15) sağ kulaklarına serum fizyolojik(S=n:15) intratimpanik olarak uygulandı. Metilprednisolon alan hayvanların sol kulaklarına kontrol amacıyla işlem uygulanmadı(K=n15).10 gün boyunca hergün intratimpanik ilaç uygulandı. 10. günde her gruptan 8'er hayvan sakrifiye edilerek, kör biçimde ortakulak mukozaları değerlendirildi. Bu sırada mikroskobik olarak mukozal kalınlaşma, hematom, hiperemi, adezyon ve zar durumu ele alındı. Ardından orta kulak mukozasından örnekler alınıp patolojiye gönderildi. Patolojik olarak inflamatuar hücre şiddeti, fibroblast varlığı kollajen varlığı, ve vaskülarizasyon varlığı parametreleri hemotoksilen eozin ile değerlendirildi. Geri kalan hayvanlar 30. günde sakrifiye edilerek aynı değerlendirilmelerde bulunuldu. Bulgular: Çalışmada kullanılan 30 adet sprauge-dawley sıçanından 28 tanesi çalışmaya alınabildi. Grup I deki iki sıçan 16. Günde kaybedildi. Deksametazon alan kulaklar serum fizyolojik ve kontrol grubu kulakları ile kıyaslandığında hiçbir parametrede anlamlı fark bulunmadı. Metilprednisolon alan kulaklar serum fizyolojik ve kontrol grubu kulakları ile kıyaslandığında anlamlı fark bulunmadı. Sadece Metilprednisolon alan kulaklar, serum fizyolojik alan kulaklar birbirleri ile kıyaslandığında fibroblast sonuçlarında anlamlı fark bulundu (p=0,007). Sol kulağına deksametazon alan gruptan 10. günde sakrifiye edilen (n:8) ile 30. günde sakrifiye edilen hayvanlar arasında (n:5) istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Sol kulağına metilprednisolon alan gruptan 10. günde sakrifiye edilen (n:8) ile 30. günde sakrifiye edilen hayvanlar arasında (n:8) istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: İntratimpanik deksametazon ve metilprednisolon orta kulak mukozasında irritan, pro-inflamatuar herhangi bir etki yaratmamaktadır. İntratimpanik steroidler uzun dönemde de orta kulak mukozasına zararlı etki yapmamaktadır. Bulunan sonuçlar deksametazon için uyumludur. Metilprednisolon için literatürde benzer mukoza çalışması bilgimiz dahilinde bulunmamaktadır.. Hayvan deneyi protokolü yeni yapılacak çalışmalarda orta kulak mukozasının değerlendirilmesinde faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HISTOPATHOLOGICAL EFFECTS OF İNTRATYMPANİC STEROİDS İN MİDDLE EAR MUCOSA: AN ANİMAL STUDY Objective: The aim of this study is to assess and compare the histopathological effects of intratympanically applied dexamethazone and methylprednisolone, with untreated sample groups in an animal study model. Plan:Prospective, single blind,animal study Method: Thirty Sprauge Dawley rats were enrolled in the study. Animal split into two groups which one group left ears received intratympanic dexamethasone (n:15) and right ears received intratympanic saline solution (n:15), and other group received intratympanic methylprednisolone on their left ears .Right ears of the methylprednisolone group had no injections to serve as untreated controls(n:15). Animals received daily intratympanic injections for 10 days. At the 10th day 8 animals from each group sacrificed and dissected blindly. Middle ear mucosae of these animals were assessed for mucosal thickening, hematoma, hyperemia, adhesion, and tympanic membrane status, with a microscope. Then samples were taken from the mucosae and sent to pathology. Specimens dyed with hematoxylin and eosin and assessed for inflammatory cell infiltration and presence of fibroblasts, collagen, and vascularization. After the 30th day rest of the animals sacrificed and gone similar assessments. Results: 28 of the 30 rats were able to be enrolled in the study . two of the rats that receive intratympanic dexamethasone and intratympanic saline solution died . No meaningful statistical difference observed between dexamethasone, saline and control groups. . No meaningful statistical difference observed between methylprednisolone, saline and control groups except fibroblast presence (p=0,007). No statistical meaningful difference observed when comparing 10th and 30th day results. Conclusion: intratympanic dexamethasone and methylprednisolone applications don't produce irritating, pro-inflammatory effects on middle ear mucosa. Long term effects of these medications are also safe for middle ear mucosa. Even though results for dexamethasone are consistent with the literature, no previous studied could be found on methylprednisolone.