Ototoksik koklear hasarın düzeltilmesinde intratimpanik deksametazon-memantin-pirasetam bileşiklerinin etkinliklerinin karşılaştırılması
The comparison of efficacy of intratympanic dexamethasone-memantin-piracetam compounds against ototoxic cochlear damage
  1. Tez No: 243501
  2. Yazar: MURAT TOPDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRE ÜSTÜNDAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Ototoksisite, Deksametazon, Memantin, Pirasetam, Ototoxicity, Dexamethasone, Memantin, Piracetam
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışma, bazı ilaç ve kimyasalların iç kulakta yaptığı tahribat sonucu oluşan ototoksisitenin önlenmesi ve iyileştirilmesine yönelik tedavi yaklaşımlarına katkı sağlamak amacı ile yapılmıştır.Materyal ve Metod: Kocaeli Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma ve Bilimsel Eğitim Laboratuvarında (DETAB) 10-24 Nisan 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilen çalışmamızda, sisplatin ile ototoksisite oluşturduğumuz 36 sıçanda intratimpanik yoldan uyguladığımız deksametazon, memantin ve pirasetam bileşiklerinin ototoksisite sonucu ortaya çıkan hücresel apopitozisi engelleme oranları histolojik olarak değerlendirildi ve karşılaştırıldı.Bulgular: Deksametazon ve memantin'in etkinliği stria vaskülaris, korti organı ve spiral ganglionda anlamlı sonuçlar vermiştir (p0.05).Sonuç: Deksametazon ve memantin'in iç kulaktaki ototoksisite sonucu oluşan apopitozise karşı pirasetam'dan daha etkin olduğu bulunmuştur. Bu konuda, elektron mikroskopisi ve BERA ile desteklenmiş yeni çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study is intended to contribute to the knowledge regarding the prevention and treatment of ototoxicity due to various drugs and chemicals.Material and Methods: This study was conducted at Kocaeli University Medical Research and Training Laboratory. The effects of dexamethasone, memantin, and piracetam applied via the intratympanic route on preventing cellular apoptosis due to ototoxicity were histologically evaluated and compared in 36 rats.Results: The effects of dexamethasone and memantin on stria vascularis, organ of Korti, and spiral ganglion were found to be significant (p0.05).Conclusion: Dexamethasone and memantin were found superior to piracetam in preventing apoptosis due to ototoxicity. Further studies implementing electron microscope and ABR are needed in this subject.