Suriyeli kadınların evlilik pratikleri: Kilis örneği
Marriage practices of Syrian women
- Tez No: 748398
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENAY LEYLA KUZU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Suriyeli kadın, evlilik, toplumsal cinsiyet, Kilis, Migration, Syrian women, marriage, gender, Kilis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Göç Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmanın amacı, Kilis'e zorunlu göç ile gelen Suriyeli kadınların, evlilik pratiklerini incelemektir. Bu kapsamda araştırmanın ele aldığı konu zorunlu göç koşullarının Suriyeli kadınların evliliklerine nasıl yansıdığı ve bu evliliklerin hangi şartlarda ve koşullarda gerçekleştiğidir. Suriye gibi geleneksel ve dini normlara göre inşa edilmiş toplumlarda, evlilikler zorunlu göç koşullarında oldukça tercih edilen bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu evlilikler çoğu zaman olumlu olarak sonuçlanmamakta, göçmen kadınlar için farklı zorluklar yaratmaktadır. Zorunlu göç sonrası Suriyeli kadınların değişen evlilik yapılarını ve yeni yerleşilen mekândaki evlilik pratiklerini anlamak için Suriye'den Kilis'e göç eden farklı etnisite, yaş, gelir grubundaki 20 kadınla derinlemesine görüşme yapılmıştır. Çalışma, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklı Suriyeli kadınların zorunlu göç sürecini diğer göç eden gruplara göre daha farklı deneyimlediğini ortaya koymakta ve bu süreçte Suriyeli kadınların karşılaştıkları güçlüklerin arttığına işaret etmektedir. Bu duruma rağmen kadınların göç sürecinde her zaman mağdur olarak anlaşılmamaları gerektiği, zorunlu göçün var olan evliliklerin yapısını değiştirdiği ve yapılan bazı evliliklerin toplumsal kabul ve entegrasyon sürecini hızlandırdığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is studying the marriage practices of Syrian women who came with compulsory migration. In this context, the topics of the research are how the conditions of compulsory migration effected Syrian women's marriages and in which conditions these marriages occured. In societies constructed according to traditional and religious norms like Syria, marriages confront us as mostly preferred method in the conditions of compulsory migration. Mostly, the marriages result in negatively and make different challenges for migrant women. For understanding their changing marriage structure and their marriage practice in newly settled place, interviews were done deeply with 20 women who have different ethnicity, age and income and migrated from Syria to Kilis. This study points that social gender inequality causes women to experience migration different from other groups and the difficulties that faced by women are increasing. In spite of this situation, it was observed that throughout the process of migration. Women should not be understood as victim all the time, compulsory migration changed the structure of existing marriages and some of the marriages accelerated social acceptance and integration process.