Kamu yönetiminde batı dışı özgünlük arayışının karşılaştırmalı yönetim geleneği perspektifinden analizi
Analysis of non-western public administration authenticity through the comparative administrative traditional perspective
  1. Tez No: 748541
  2. Yazar: MURAT GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMZA ATEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Batı Dışı Kamu Yönetimi, Kamu Yönetimi Gelenekleri, İslami Kamu Yönetimi, Konfüçyen Kamu Yönetimi, Yönetim Modelleri, Non-Western Public Administration, Administrative Traditions, Confucian Public Administration, Islamic Public Administration, Postcolonial Administrative Tradition
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 438
Özet
2008 mali krizinin derinleştirdiği bir dizi başarısızlık, kamu yönetimi alanına hâkim Batılı paradigma üzerindeki kuşkuyu artırmıştır. Buna karşın Batı dışı coğrafyada ortaya çıkan değişim, yönetim alanında var olan hegemonik düzenin sarsılmasına ve jeo-kültürel ayrımları bir başlangıç noktası olarak kabul etmenin yetersizliğine vurgu yapmaktadır. Zira Çin Halk Cumhuriyeti başta olmak üzere Asya ekonomilerinin ortaya koyduğu yüksek performans ve kadim Hindistan tecrübesini kolonyal bagajdan kurtarmaya yönelik radikal reformlar, etkili birer yönetim anlayışı olmadan elde edilmesi mümkün gözükmeyen başarılı Batı dışı deneyimler olarak dikkat çekmektedir. Bu noktadan hareketle yönetimin Batılılaştığı oranda gelişebileceği ya da en iyi yönetimin en modern ve en Batılı yönetim olduğu şeklindeki düşünme biçimine itiraz edilen çalışmada, ülkelerin yönetim gelenekleri bulunduğu iddia edilerek, bu gelenekleri kıyaslamak üzere karşılaştırmalı bir yönetim geleneği modeli inşa edilmiştir. Yönetim organizasyonlarının anlaşılması güç davranış ve ilişki yumağı içinde hangi unsurlara odaklanmamız gerektiğine yoğunlaşan bu model, yapı, aktör, kültür ve finans parametrelerinden oluşan dört ana ve bu ana başlıklara ait on altı alt başlıktan oluşmaktadır. Kendinden önceki çalışmaların yalnızca Batı'yı analiz eden modellerinden farklı olarak Batı dışı yönetim tecrübesini de karşılaştırma evrenine dahil eden bu kuramsal çerçeve sayesinde tek tip olarak algıladığımız Batılı yönetim anlayışının beş ayrı parçadan oluşan kolektivist bir çatı kavram olduğu iddia edilirken, Batı dışında tespit edilen üç yönetim geleneği için“kadim birer medeniyet olma”söylemi dışında veri ve çözümleme sunulmaktadır. Çalışma, yeniden çok kutuplu bir düzene evirilen Dünya sisteminde farklı anlatılara dikkat çekerek Batı'ya rakip alternatif bir bakış açısı, özgün bir model, farklı bir konsept ya da bağımsız bir paradigma olasılığını mercek altına almaktadır.
Özet (Çeviri)
A series of failures deepened by the 2008 financial crisis has increased suspicion of the dominant Western paradigm in public administration. On the other hand, the change in the non-Western geography shakes the existing hegemonic order in the field of administration and emphasizes the inadequacy of accepting geo-cultural distinctions as a starting point. The high performance of Asian economies, especially the People's Republic of China, and the radical reforms to save the ancient Indian experience from colonial baggage draw attention to successful non-Western experiences. The study opposes the school of thought that governments can evolve as they become Westernized, or that the best administration is the most modern and the most Western. In order to provide the theoretical framework for the search for alternatives to the West, a comparative administrative tradition model, which is a kind of mental template, has been built. The model reclassifies countries around the parameters of the structure, actor, culture and finance with an alternative perspective and draws attention to remarkable points to focus on complex administrative organizations. With help of the theoretical framework, it is advocated in the study that the“Western administration”is a collectivist supercluster myth consisting of five separate pieces which have a diversity of intellectual and operational norms. The study also identifies three administrative traditions in the non-Western world and provides comprehensive data other than the discourse of“being an ancient civilization”. Drawing attention to different narratives of the new multipolar world system, the study examines the possibility of an alternative perspective, an original model, a different concept or an independent paradigm that can rival the West.