Action research as a tool for change: EFL instructors' perceptions of teacher agency and conceptualization of an effective teacher
Değişim için bir araç olarak eylem araştırması: İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretim elemanlarının öğretmen etmenliğiyle ilgili algıları ve etkili öğretmen görüşleri
  1. Tez No: 748540
  2. Yazar: MELTEM YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDEN İLİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eylem araştırması, öğretmen etkenliği, etkili öğretmen, mesleki gelişim, repertuar çizelgesi, etken öğretmen ölçeği
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 354
Özet
Öğretmenlerin etkililiği, görevlerini nasıl tanımladıklarına, stratejileri nasıl kullandıklarına, başarabileceklerinin farkına varmalarına ve böylece karşılaştıkları problemleri çözmelerine yani ne kadar etken olduklarına bağlıdır (Bray-Clark & Bates, 2003). Eylem araştırmasının öğretmenleri güçlendirme ve onları özgürleştirme potansiyeli sayesinde eylem araştırması ve öğretmen etkenliği kavramları yakından ilişkilidir. Eylem araştırması yapmak öğretmenlerin öğretme ve öğrenme süreçleriyle ilgili geniş kapsamlı bakış açısı geliştirmelerine yardım edebilir ve bu nedenle hem bilim insanları hem de öğretmenler tarafından olumlu bulunur (Lacorte & Krastel, 2002). Eylem araştırması yapmanın faydaları, öğretmen etkinliği ve etkililiği arasındaki dinamik ilişki ile birlikte göz önüne alınarak bu çalışma, eylem araştırması yapmanın üniversite düzeyinde çalışan İngilizce öğretmenlerinin sınıftaki öğretmen etkenlikleri ve etkili öğretmen algılarını nasıl etkilediğini araştırmaktır. Çalışma nitel bir çalışmadır fakat veri toplama araçları bakımından hem nicel hem de nitel araçlardan faydalandığı için karma yöntem kullanmıştır. Çalışmanın katılımcıları, Antalya'da bir devlet üniversitesinde çalışan yedi İngilizce öğretim elemanıdır. Veri toplama yöntemleri olarak; etken öğretmen ölçeği (uygulama öncesi ve sonrası), repertuar çizelgesi tekniği (uygulama öncesi ve sonrası), ders gözlemleri (uygulama öncesi ve sonrası), ve görüşmeler (uygulama öncesi ve sonrası), kullanılmıştır. Çalışmanın başlangıcında katılımcıların öğretme ve öğrenme sürecinin farklı bölümlerinde ne kadar etken olduklarını araştırmak için katılımcılara bir etken öğretmen ölçeği verilmiştir. Daha sonra, ölçek ile elde edilen verilerin doğrulanması amacıyla katılımcılarla görüşmeler ve ders gözlemi yapılmıştır. Ayrıca, repertuar çizelgesi tekniği kullanılarak katılımcıların etkili öğretmen hakkındaki görüşleri alınmıştır. Repertuar çizelgesi tekniği ile elde edilen verilerin doğrulanması için katılımcılarla görüşmeler ve ders gözlemleri yapılmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında katılımcılar eylem araştırması hakkında bilgilendirildiler ve çalışmalarına başladılar. Çalışma esnasında araştırmacı ve katılımcılar deneyimleri üzerine düşüncelerini paylaşmak için iki haftada bir toplanmışlardır. Altı hafta süren eylem araştırması sürecinden sonra, eylem araştırması yapmanın katılımcıların etken öğretmen algılarında bir değişikliğe sebep olup olmadığını görmek için etken öğretmen ölçeği tekrar verilmiş ve sınıf gözlemleri ve görüşmelerle ölçek desteklenmiştir. Daha sonra repertuar çizelgesi tekniği kullanılarak etkili öğretmen algılarında bir değişiklik olup olmadığına bakılmıştır. Son olarak da görüşme tekniği kullanılarak repertuar tekniği vasıtasıyla elde edilen bilgiler doğrulanmaya çalışılmıştır. Öğretmenlerin repertuar çizelgeleri Rep Plus V1.1 bilgisayar programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Ayrıca, görüşmeler (uygulama öncesi ve sonrası) ve ders gözlem formları (uygulama öncesi ve sonrası) aracılığıyla elde edilen veriler içerik analizi yoluyla analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçları, katılımcıların eylem araştırması yaptıktan sonra öğretme ve öğrenme sürecinde daha aktif rol almaya başladıklarını göstermiştir. Ayrıca, çalışmanın sonunda yedi katılımcıdan beşinin repertuar çizelgelerinin anlamlı değişiklikler içermesine rağmen, katılımcıların hepsinin etkili öğretmenin özelliklerine dair kişisel teorilerini yeniden organize ettikleri görülmüştür. Buna ek olarak, katılımcıların repertuar çizelgelerindeki verilerin çalışmanın başlangıcına göre daha fazla yapı ve bu yapıların da daha fazla eşleşme içerdiği ortaya konmuştur ki bu da katılımcıların çalışma esnasında fikirlerinin birbirleriyle daha fazla bağlantı kurarak geliştiğini gösterir. Sonuç olarak, eylem araştırması süreci, sınıflarında bir problemle karşılaştıklarında daha aktif rol alabileceklerinin farkına varma, planın belirttiğinden daha fazla şey yapabilme, öğretme süreciyle ilgili derin düşünebilme, deneyim ve bilgi paylaşma sayesinde başkalarından öğrenebilme gibi açılardan faydalı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Effectiveness of teachers hinges on how they define tasks, use strategies, realize that they can succeed and solve the problems they face that is how agent they are (Bray-Clark & Bates, 2003). Thanks to its potential to empower and emancipate teachers, action research is closely linked to teacher agency. Action research can assist teachers to develop in-depth perspectives about the process of teaching and learning making it favourable by both scholars and teachers (Lacorte & Krastel, 2002). When the assets of doing action research are considered together with the dynamic relationship between teacher agency and effectiveness, the current study aims to explore the impacts of conducting action research on EFL instructors' conceptualization of an effective teacher and their teacher agency in the classroom. It is a qualitative study in nature but in terms of data collection tools it can be identified as mixed method study making use of both qualitative and quantitative data collecting tools. The participants are seven EFL instructors working at a state university in Antalya. As data gathering instruments, repertory grids (Post- and Pre-), teacher agency scale (Post- and Pre-), semi-structured interviews (Post- and Pre-), and lesson observation (Post- and Pre-), techniques were used. At the beginning of the study, the participants were given teacher agency scale in order to explore to see how agent the participants are in different phases of teaching and learning procedure. Follow-up interviews and lesson observations were utilized to validate the findings. Moreover, repertory grids were administered to the participants to see their constructions of an effective teacher. The participants were interviewed and observed to confirm the findings obtained from repertory grids. In the second part of the study, the participants were informed about the action research procedure and started to conduct their studies. During their studies, the participants and the researcher met every two weeks to share and reflect on their experiences. After the action research procedure, which lasted for six weeks, the same teacher agency scale was administered again followed by semi-structured interviews and classroom observations to find out the impacts of conducting action research on their agency as a teacher. Moreover, they completed repertory grids and they were interviewed and observed again to validate the findings to see if there is a difference in their constructions of an effective teacher. The data collected by rep-grids were analysed using the Rep Plus V1.1 computer program. In addition, the analysis of the interviews and lesson observation forms were made using content analysis technique. The findings of the study revealed that the participants have started to take more action during the teaching and learning process after the action research procedure. Moreover, it is found that although five out of seven participants' repertory grids illustrated significant changes, all of the participants reorganized their personal theories on the qualities of an effective teacher at the end of the study. In addition to producing more constructs, it was found that the grid data of the participants illustrated more matches indicating development of their ideas during the study which resulted in forming more links with one another. Finally, the AR procedure was found to be beneficial in terms of realizing their ability to take more action when there is a problem in the classroom, doing more than what the plan says, reflecting on their teaching, learning from others thanks to knowledge and experience sharing. Key-words: Action research, teacher agency, effective teacher, professional development, repertory grid, teacher agency scale