Ders bilgi sisteminin kullanıcılar tarafından benimsenmesinin UTAUT modeli ile incelenmesi
Investigation of the adoption of the course information system by users with the UTAUT model
  1. Tez No: 748569
  2. Yazar: HÜMEYRA ÖZTÜRK AKIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KAMİL KABAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Bilim ve Teknoloji, Information and Records Management, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: UTAUT modeli, bilgi sistemleri, ders bilgi sistemi, üniversite, online eğitim, UTAUT model, information systems, course information system, university, online education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Yükseköğretimde yenilikçi hizmet sunumu, üniversite mezunlarının sayısını artırmaya yönelik kurumsal ve toplumsal hedefleri desteklemek ve yükseköğretim kurumlarını günümüz öğrencilerinin ihtiyaçlarını merkeze alacak şekilde dönüştürmek için büyük öneme sahiptir. Bu bağlamda teknoloji kritik rol oynamaktadır. Bu araştırma, öğrencilerin ders bilgi sistemini benimsemesinin belirleyicilerini tanımlayarak ve derslere erişim engellerini kaldırarak, üniversite öğrencilerinin başarısını desteklemek için hizmet kalitesini önemli ölçüde artırmaya yönelik kurumsal, akademik ve eğitim teknolojilerindeki sektör çabalarına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Araştırmamızda teknoloji destekli hizmetlerin kullanımını incelemek için, Birleşik Kabul ve Teknoloji Kullanımı Teorisi'ne (UTAUT) dayalı Atatürk Üniversitesi öğrencilerine web tabanlı bir anket uygulanması yapılmıştır. Öğrencilerin, Atatürk Üniversitesi Ders Bilgi Sistemi (DBS) ile ilgili deneyimlerini öğrenmek hedeflenmiştir. DBS, öğrencilerin sanal sınıf ortamına dâhil edilerek derslerin online işlenebilmesi için kullanılan bir öğrenme yönetim sistemidir. Öğrencilerin çevrim içi derslere anında katılmalarına ya da işlenen derslere ait video kaydına daha sonra ulaşarak eğitimlerine devam edebilmelerine yardımcı olur. Bu sayede, UTAUT modeli uygulanarak üniversite derslerine erişim için yazılımın öğrenciler tarafından ne kadar benimsendiğinin araştırılması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Innovative service delivery in higher education is essential to support institutional and societal goals to increase the number of university graduates and to transform higher education institutions in a way that focuses on the needs of today's students. Technology plays a critical role in this context. By identifying the determinants of student adoption of course information systems and removing barriers to accessing courses, this research aims to contribute to sector efforts in institutional, academic and educational technologies to significantly improve the quality of services to support the success of university students. In our research, a web-based survey was applied to Atatürk University students based on the Unified Theory of Acceptance and Use of Technology (UTAUT) to examine the use of technology-supported services. It is aimed to learn about students' experiences with the Atatürk University Course Information System (CIS). CIS is a learning management system used for online courses by including students in a virtual classroom environment. It helps students to participate in online courses instantly or to continue their education by accessing the video recording of the courses later. In this way, by applying the UTAUT model, it is aimed to investigate how much the software is adopted by students for accessing university courses.