Total larenjektomize hastalarda faringokutanöz fistül gelişimi ve buna neden olabilecek etyolojik faktörlerin belirlenmesi
Pharyngocutaneous fistula following total laryngectomy and identification of etiological factors
  1. Tez No: 748611
  2. Yazar: SEMRA ÖZGE REŞİTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER TUNGA DERİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Total larenjektomi, larenks kanseri, faringokutanöz fistül, risk faktörleri, salvaj total larenjektomi, postoperatif komplikasyonlar, Total laryngectomy, larynx carcinoma, pharyngocutaneus fistula, risk factors, salvage total laryngectomy, postoperative complications
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmamızın amacı; total larenjektomi yapılan hastalarda faringokutanöz fistül gelişimi sıklığı ve buna yola açabilecek risk faktörlerini belirlemektir. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı'nda 2014-2021 yılları arasında larenks malign neoplazm tanısı ile total larinjektomi operasyonu uygulanan 59 hasta dahil edilecektir. Hasta verileri Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi hasta veri kayıt sistemi ve hasta dosyaları üzerinden taranarak retrospektif olarak kaydedilecektir. Çalışmada hastenemizin bilgi sistemi olan Mia Med üzerinden total larenjektomi yapılan hastalar tespit edilip, onların ameliyat öncesi ve sonrası klinik izlemleri incelenerek, fistül gelişimi ve buna neden olabilecek risk faktörleri varlığı araştırılacaktır. Hastaların yaş,cinsiyet gibi demografik verileri ile patoloji tanıları, tümör evreleri, kemoterapi radyoterapi alıp almadığı , ameliyat sonrası fistül gelişimi varlığı, ameliyat sırasında flep ile rekonstruksyon yapılıp yapılmadığı, preoperatif ve postoperatif hemoglobin değerleri, postoperatif albümin değeri, diyabetes mellitus hipertansiyon koroner arter hastalığı gibi komorbit durum varlığı, tümör lokalizasyonu gibi veriler incelenecektir. İstatistiksel analizler SPSS programı kullanılarak yapıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0.05) Şu anda, fistül gelişimi için risk faktörleri hala tartışmalıdır ve en önemli risk faktörünü belirlemek için çok sayıda çalışmaya ihtiyaç vardır. Bu çalışmada sadece hastalığın nodal evresi ile fistül gelişimi arasında ilişki kurulabildi. Hasta sayımızın az olması, hastaların bazı verilerine ulaşım zorluğu(sigara öyküsü vs) gibi bazı faktörler yüzünden diğer literatürler ile tutarlı bir sonuca ulaşılamamış olabilir. Özetle, total larenjektomi sonrası faringokutanöz fistül birçok faktörün sonucudur. Faringokutanöz fistülün risk faktörlerinin preoperatif kapsamlı bir şekilde anlaşılmasıyla, yüksek riskli hastalarda PCF gelişme olasılığını azaltabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to establish the incidence and the risk factors of pharyngocutaneous fistula after total laryngectomy. We study 59 patients who underwent total laryngectomy because the malignant neoplasm of the larynx at Akdeniz University Faculty of Medicine Otolaryngology Department between the 2014 to 2021. Patient datas were recorded at patient files and Akdeniz University Faculty of Medicine Hospital database retrospectively. In this study; we determined which patient were underwent total laryngectomy , examined preoperative and postoperative clinical follow-ups to investigate devolopment of pharyngocutaneus fistula and presence of risk factors that might cause it. Patients demographic datas like; age, gender with patological diagnosis, tumor stages, the history of previos chemotherapy and radiotherapy , devolopment of pharyngocutaneus fistula after surgery, presence of reconstruction with myocutaneus flap, preoperative and postoperative hemoglobin values, postoperative albumin values, comorbid disease like diabetes mellitus, hipertension and coronery artery disease and tumor site will be investigated in this study. Statistical analysis was done with SPSS program. A p value < 0.05 was considered statistically significant. In our study we included 59 patients who underwent total laryngectomy. The incidance of pharyngocutaneous fistula detected as %23.7 (n=14). Devolopment of pharyngocutenous fistula was reletad between only nodal stages of patients inside of the all parameters (p=0.032). This study indicated; T stage of tumor, previos radiotheraphy, presence of salvage surgery, postoperative albumin values, preoperative- postoperative hemoglobin values, comorbid diseases, presence of reconstruction with myocutaneus flap, tumor site, age , gender were not related with devolopment of pharyngocutenous fistula (p>0.05). At the present, risk factors of pharyngocutaneous fistula are still controversial and many studies will be necessary to find the most important risk factor. Devolopment of pharyngocutenous fistula was reletad between only nodal stages of patients. Factors like; low number of patients, diffuculty of to reach some patient datas (like history of smoking…) could not be achive similar results of some literatures. In summary; pharyngocutenous fistula after total laryngectomy is the result of multiple factors. A comprehensive preoperative understanding of the risk factors of pharyngocutaneous fistula may reduce the likelihood of developing PCF in high-risk patients.