Post truth kavramı ile çağdaş sanat ilişkisi
The relationship between the concept of post-truth and contemporary art
- Tez No: 748793
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATAY GERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Post-Truth, Hakikat, Yankı Odası, Popülizm, Çağdaş Sanat, Post-truth, Truth, Echo Chamber, Populism, Contemporary Art
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Post-truth kavramı içinde yaşadığımız çağın en çok tartışılan kavramlarından birisi olmuştur. Öyle ki varlığı konusunda bile tam bir fikir birliği sağlanamamışken, hakkında yazılan metinler günden güne artmaktadır. Özellikle 2016 yılında kelimenin kullanımında görülen ani artış, kavramın toplumda bulduğu karşılığı kanıtlar niteliktedir. Dünya genelinde gözlemlenen politik değişimler nedeniyle böyle bir artışın gerçekleştiğine şahit olsak da post-truth kavramı sadece bu kavramlar özelinde değerlendirmeye alınamayacak kadar geniş bir kavramdır. Kavramın sosyolojik, kültürel, felsefi ve bilimsel olarak etkileşime girdiği pek çok kavram bulunmaktadır. Bütün bu alanlarda, kavramın bileşenlerinden birini oluşturan hakikat kavramının değersizleştiğini veya yok sayıldığını gözlemlemek mümkündür. Bu yüksek lisans tezi çalışması kapsamında ise, hakikat ile kurulan bu sorunlu ilişki biçimleri incelenmeye çalışılmıştır. Hakikatin önemsizleşmesi, sanat alanında da belirli değişikliklere sebep olmuştur. Sanat alanındaki bu değişimler öncelikle felsefi bağlamda hakikat kavramı ile sanat arasındaki ilişki üzerinden ele alınmıştır. Sanat alanında ise alegorik temsiller ile başlayan hakikat temsillerinin çağdaş sanat alanında nasıl bir dönüşüme uğradığı gösterilmeye çalışılmıştır. Bu süreç doğrultusunda, post-truth çağda üretilen sanat eserleri incelenmiş ve sanatçıların eserlerini üretirken hakikat ile kurdukları ilişki, post-truth ve onunla ilişkili kavramlar üzerinden açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Post-truth is one of the most discussed concepts of our era. Even when there is no consensus on its existence, texts on the topic increase daily. Particularly, the sudden increase in the use of the word in 2016 proves that the term found its place within society. Although this increase results from political instability around the globe, the concept of post-truth is too broad of a concept to be evaluated within this simple context. There are many concepts in which the post-truth interacts sociologically, culturally, philosophically and scientifically. In all these areas, it is possible to observe the concept of truth, which is one of the components of the post-truth, is devalued or ignored. This master's thesis is written to examine this problematic relationship with the truth. The trivialization of the truth creates specific changes within the field of art. These changes are discussed through the relationship between the concept of truth and art in a philosophical context. This work explains how the representations of truth, which started with allegorical representations, are transformed in the field of contemporary art. In line with this process, works of art produced in the post-truth era are examined, and the relationship that artists established with truth while creating their works was explained through post-truth and related concepts.